Élet-Stílus

Jóval kevesebben haltak meg az utakon

admin
admin

2008. 08. 21. 10:08

Az első félévben a közúti közlekedési balesetek száma hét százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva; 406-an vesztették életüket, 199-cel kevesebben, mint egy évvel korábban.

A 2007. év első félévének adataihoz viszonyítva a balesetek száma mindenütt csökkenést mutat, legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon, 13 százalékkal. Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Dél-Alföldön volt a legalacsonyabb: 21, szemben az országos 25-ös átlaggal.

A halálos balesetek száma jelentősen, 31 százalékkal lett alacsonyabb, míg a könnyű sérüléssel járó baleseteké alig 3 százalékkal csökkent. Közúti balesetben 406-en vesztették életüket, 199-cel kevesebben, mint egy évvel korábban.

A balesetet elszenvedők száma túllépte az 12 ezret. A súlyosan megsérülteké megközelítette a 3500-at, a könnyen megsérülteké pedig meghaladta a 8 ezret. A meghalt emberek 46 százaléka vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők 74 százaléka, az elöl ülő utasaik 70 százaléka nem használta a biztonsági övet – áll az összegzésben.

Az ittasan okozott balesetek száma is szignifikánsan, 20 százalékkal csökkent. Az ilyen balesetek száma Észak-Alföldön csökkent a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal. Az elmúlt félévben közel 9 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 70 százaléka lakott területen belül. A balesetek 4 százaléka halállal végződött.

A balesetek kimenetelét tekintve, a halálos balesetek jelentős csökkenésével egyidejűleg a súlyos sérüléssel végződők száma is a baleseti mutatószámot meghaladóan, 10 százalékkal csökkent, és ez az irányzat minden hónapban érvényesült.

2008 első félévében kizárólag a vasúti jármű és közúti jármű ütközése balesettípus mutatott növekedést. Az ilyen jellegű balesetek 63 százalékát okozták személygépkocsik, 8 százalékát gyalogosok, 9-9 százalékát teherszállító járművek és kerékpárosok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.