Élet-Stílus

Hős született, a holland siker hosszútávúszásban

Maarten van der Weijdennél 2001-ben leukémiát diagnosztizáltak, majd visszatért és Pekingben megnyerte az ötkarikás programban most bemutatkozó férfi 10 kilométeres hosszútávúszást. Gercsák Csaba feladta a versenyt.

Az olimpián most bemutatozó 10 kilométeres hosszútávúszás magyar résztvevője, Gercsák Csaba közel fél távig bírta az iramot, majd leszakadt, és hét kilométer után kiszállt a vízből. A 20 éves úszó teljesen elkészült az erejével, rosszul lett, hányt.

A verseny során sokáig a brit David Davies vezetett, a hajrát azonban a leukémiából felgyógyult, idén Sevillában 25 kilométeren világbajnok holland Maarten van der Weijden bírta jobban, így ő nyerte az aranyérmet. Az élboly harmadik tagjaként a német Thomas Lurz lett a bronzérmes.

Maarten van der Weijden csúcsra ért (EPA)

Maarten van der Weijden csúcsra ért (EPA)

Daviest egyébként annyira megviselte a 10 ezer méter leküzdése, hogy a célba érkezés után orvost kellett hívni hozzá, majd hordágyon szállították el, ám nincs komolyabb baja.

A nagy esélyes, kétszeres világbajnok, Európa-bajnok
orosz Vlagyimir Djatcsinnak esélye sem volt beleszólni az éremcsatába. Piros lappal kizárták, miután a korábban már figyelmeztetett klasszis összeakaszkodott az ellenfelével.

Nyilatkozatok

Gercsák Csaba:
„Még soha nem adtam fel egyetlen versenyt sem. Egyszerűen nem kaptam levegőt, talán a dressz az oka. Most először úsztam egész alakos dresszben, edzésen kipróbáltam már, ugyanakkor csak a derékig érőt, lehet, hogy nem most kellett volna kísérletezni vele?!”

Németh Zsolt, Gercsák edzője:

„Nagyon el van keseredve. Azt már előzetesen sejteni lehetett, hogy nagy lesz a taktikai harc, hiszen van a mezőnyben két olyan 1500-as úszó, aki 15 percen belül teljesíti ezt a távot, egyikőjük itt, Pekingben is döntős volt, a másik pedig a finálé közelében. Ők aztán az elején olyan tempót diktáltak, ami többeknek nem felelt meg. Csabának sem ez a technikája, ő szép lassan kezd és fokozatosan melegszik be. Persze nagy szíve van, így ő is elkezdte nyomni velük nagyon, sokáig az élbollyal tartott, a fordulót jól vette, de aztán kiderült, hogy gyors volt neki ez a tempó. Később próbálta ‘rendezni a sorait’, de akkor már rosszul lett, hányt, ettől elgyengült és nagyon fájt a gyomra. Végül azt mondta, hogy nem megy tovább.”

Férfi 10 km úszás:
1. Maarten van der Weijden (holland)
2. David Davies (brit)
3. Thomas Lurz (német)
Gercsák Csaba feladta a versenyt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik