Élet-Stílus

Drávuczék büntetőkkel kaptak ki

A magyar női vízilabda-válogatott már három góllal is vezetett az ausztrálok ellen, végül meg kellett elégednie a negyedik hellyel az olimpiai tornán. Drámai küzdelemben, büntetőkkel ugyanis Ausztrália nyerte a bronzmérkőzést.

A csoportkörben már megmérkőzött a két csapat, akkor a mieink az utolsó másodpercekben mentették döntetlenre a mérkőzést. A bronzmeccs nem kezdődött valami jól, akárcsak az elődöntőben a hollandok, az ausztrálok is bátran tüzeltek távolról, s miután két lövés beakadt, két góllal meglógtak.

Emlékezetes csatát vívott a két csapat (Kattintson!)

Emlékezetes csatát vívott a két csapat (Kattintson!)

A folytatásban összeállt a magyar csapat védekezése, Horváth is jól védett, és ha kellett a kapufa is besegített. Az ausztrálok sokáig nem is tudtak betalálni, viszont átellenben futószalagon jöttek a gólok. Az első negyed 2-2-vel zárult, a folytatásban 5-2-re is vezettünk. Bronwen Knox büntetőből szépített, ám erre is volt válasza Godova Gábor együttesének, a harmadik etap elején Drávucz bombázta távolról hálóba a labdát.

Ezzel volt 6-3. Az ausztrálok azonban nem adták fel, és a bírók is segítették őket a felzárkózásban, még kettős előnyt is fújtak nekik. Fraser két góljával kapaszkodott az ellen, majd Gynther révén újra egyenlő volt az állás. 6-6-nál kezdődött a negyedik, de nem az utolsó játékrész. A kapufa nálunk mentett, viszont odaát beljebb segítette a labdát Valkai lövése nyomán (7-6).

Ezzel közel közel került a bronzéremhez a magyar hölgykoszorú. A meccs legvégén azonban – előnyben! – Rebecca Rippon révén egyenlített az ausztrál csapat, akárcsak a csoportmeccsen mi. Csakhogy most szó sem lehetett ikszről. Jöhetett a ráadás.

Valkay Ágnes és társai megkönnyezték a vereséget (Galéria)

Valkai Ágnes és társai megkönnyezték a vereséget (Galéria)

A hosszabbításban hátrányba került a magyar válogatott, s nem csak amiatt, mert gólt kapott – a bírók is ellenünk fújtak. (Szép sorban Szremkó, Valkai, majd Primász is kipontozódott.)

A lányok azonban nem adták meg könnyen magukat, kétszer is egyenlítettek, másodszor 17 másodperccel a vége előtt Kisteleki szerzett csodaszép gólt előnyben. A szétlövésben Horváth Patrícia kétszer is védett, de ez sem volt elég a győzelemhez, mert nálunk csak Kisteleki és Pelle talált be. Mia Santoromito gólja után, 2-3-nál Drávuczon volt a sor, ám a magyar klasszis fölé lőtte a labdát, ezzel eldőlt, hogy az ausztrálok állhatnak fel a dobogóra. A magyarok a negyedik helyen végeztek, a lányok közül többen sírtak – az álmuk lett oda a pekingi medencében.

Holland aranyérem

Fordulatos mérkőzésen meglepetésre Hollandia csapata nyert és szerezte meg az olimpiai bajnoki címet női vízilabdában: egy góllal verte az Egyesült Államok legjobbjait a döntőben.

A finálét, amelynek Kiszelly Gábor volt az egyik játékvezetője, a németalföldiek kezdték jobban, elhúztak három góllal, ám 5-5-nél utolérték őket az amerikaiak, akik 5-7-ről is egyenlítettek. 8-8 után azonban már csak a hollandok voltak eredményesek, s érdemelték ki – elsősorban a 7 (!) gólig jutott Danielle de Bruijnnak köszönhetően – az ötkarikás aranyérmet.

Döntő:
Hollandia-Egyesült Államok 9-8 (4-2, 1-3, 2-1, 2-2)

A 3. helyért:
Ausztrália-Magyarország 12-11
(2-2, 1-3, 3-1, 1-1 – 2-1, 0-1), büntetőkkel 3-2
Gól: Kisteleki 3, Valkai 3, Drávucz 2, Zantleitner ill. Fraser 2, Gynther 2, B. Knox 2, Beadsworth, R. Rippon, M. Rippon
Büntetők: Kisteleki, Pelle, ill. B. Knox, Gynther, M. Santomorito Kihagyta: Györe, Stieber, Drávucz, ill. Cuffe, Beadsworth
Kiállítások: 15, ill. 11

Nyilatkozatok

Drávucz Rita:
“Sok olyan pont volt ezen a mérkőzésen, amikor nyerhettünk volna, a végén azonban már a szerencsén múlott a dolog. A rendes játékidő utolsó percében a játékvezetőknek nem kellett volna ellenünk befújni a kiállítást, ez két, így küzdő csapat esetében nem szokás. A vesztes elődöntő után bizonyítani akartunk magunknak és a szurkolóknak.”

Godova Gábor szövetségi kapitány:
„Nem szoktam a bírókkal foglalkozni, de a végjátékban elvették tőlünk a győzelmet, persze a hosszabbításban visszaadták nekünk a lehetőséget az egyenlítésre. Büszke vagyok a csapatomra. Nagy élmény és nagy felelősség volt az olimpián játszani, ennek a felelősségnek a tudatában szálltunk vízbe.Csalódottak vagyunk, mert nem sikerült érmet szerezni. Mindent megtettünk a győzelemért, s bízom benne, hogy nem esünk kétségbe ettől a vereségtől.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik