Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: Ronaldinhóékat szétszedte a sajtó

A brazil sajtó alaposan lehordta az elődöntőben az argentinokkal szemben alulmaradó Ronaldinhóékat. A kínaiaknak megérte leszokni a cigarettáról, ezért ugyanis ingyenjegyet kaptak az olimpiára. Hírek, érdekességek Pekingből.

Félárbocra eresztik a spanyol zászló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt kérte a pekingi játékok szervezőbizottságától, hogy a spanyol részvétellel zajló csütörtöki versenyek mindegyike előtt tartsanak egyperces gyászszünetet a szerdai, madridi repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak emlékére. A spanyol főváros Barajas légikikötőjében bekövetkezett katasztrófa rengeteg emberéletet követelt, a szerda esti spanyol források száz fölé tették a halottak számát.
A tragédia miatt az olimpiai faluban félárbocra eresztik a spanyol nemzeti lobogót.

Szárnyalnak az ír bokszolók

Az 1956-os melbourne-i ötkarikás játékok óta nem szerepeltek olimpián olyan eredményesen az ír ökölvívók, mint most Pekingben. A negyeddöntőkből három szigetországi bokszoló is továbbjutott a legjobb négy közé és már biztos, hogy éremmel távoznak a kínai fővárosból. Igazi szenzációként köztük van az a Darren Sutherland is, aki két évvel ezelőtt olyan súlyos szemsérülést szenvedett a ringben, hogy a versenyzőt azonnal meg kellett műteni – a pekingi negyeddöntőben 11-1-es pontozással lelépte venezuelai ellenfelét, Alfonso Blanco Parrót. Rajta kívül a félnehézsúlyú Kenny Egan és a kislégsúlyú Paddy Barnes is legalább bronzérmes Pekingben.

Nem gúnyolódhatnak Kim Dzsong Ilen

A dél-koreai olimpikonok részletes utasítást kaptak arra vonatkozóan, hogy kerüljenek Pekingben minden súrlódást az észak-koreai sportolókkal. A hivatalos brosúra figyelmezteti őket például arra, hogy ne gúnyolódjanak az észak-koreaiak által kötelezően viselt jelvényeken, amelyek Kim Dzsong Ilt, a “Kedves Vezért”, vagy néhai apját, Kim Ir Szen elnököt ábrázolják. A két Korea kapcsolata jelenleg mélyponton van. Ezt jelzi, hogy az olimpia megnyitóján nem együtt vonult fel a két ország csapata, ellentétben a sydneyi és athéni gyakorlattal.
Észak-Korea 63 sportolóval képviselteti magát Pekingben, és eddig két aranyat nyert. Dél-Korea 267 sportolóval érkezett és már nyolc aranynál tart.

Miss Olimpia marad az atlétikánál

Elcserélné-e a Miss Olimpia címét egy aranyéremért – tették fel az újságírók a világ legostobább kérdését Leryn Franco paraguay-i gerelyhajítónőnek, aki már a pekingi nyári olimpia megnyitóján is lenyűgözte szépségével a közönséget. A finom erotikájú fotóiról is elhíresült lány egyértelmű választ adott: “Már visszautasítottam néhány ajánlatot, hogy tovább edzhessek: az én utam az atlétika.”

Leryn Franco augusztus 31-én már Miss Olimpiaként érkezik Rómába, ahol részt vesz a Nike által szervezett Human Race jótékonysági versenyen. A futást a világ 24 városában rendezik Tajpejtól Los Angelesig, olyan bajnokok részvételével, mint Andrew Howe olasz-amerikai távolugró, Paul Tergat kenyai maratoni futó és Carl Lewis, a kilencszeres olimpiai bajnok atléta.

Magyar bíró a pólódöntőben

Kiszelly Gábor lesz az egyik játékvezetője a női vízilabda-döntőjének. Az ötkarikás játékok honlapjának információja szerint a fiatal magyar bíró mellett az olasz Massimiliano Caputi fúj majd a csütörtök délben esedékes Egyesült Államok-Hollandia találkozón. Nem ez az első ilyen magas szintű szakmai elismerése Kiszellynek: ő vezette a 2004-es, athéni olimpia női pólófináléját is.

Újabb lebukás

Pozitív lett a doppingtesztje az ukrán Ludmilla Blonszkának, a pekingi olimpián ezüstérmes hétpróbázónak. A hírt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hozta nyilvánosságra. Lamine Diack, az IAAF elnöke azt mondta, hogy a B-próba eredményének ismerete után dönt a szervezet a további lépésekről.
Blonszkát 2003-ban doppingvétség miatt már eltiltották két évre, ha ismét bebizonyosodik a bűnössége, akkor nemcsak a második helyétől fosztják meg, hanem örökre el is tiltják.

Bolt soha nem fáradt

Tobias Unger, Németország legjobb férfi sprintere szerint a jamaicai Usain Bolt 100 méteres győzelme és 9.69 másodperces világcsúcsa a sportszerető nézők hatalmas átverése. A német atléta – aki a 2004-es athéni játékokon 7. lett 200 méteren – Pekingben 100-on indult, s a középdöntőben búcsúzott.

“Bolt a középdöntőre fürdőnadrágban érkezett, felvette a futóruháját, majd bemelegítés nélkül futott 9.92 mp-t” – mondta Unger a Sport Bild című lapban. “Májusban, szeptemberben is képes 9.80-at futni, soha nem fáradt, a világ egyik végéről pár órával a verseny előtt érkezik meg a másikra és nem hat rá az időeltolódás sem. Jamaicában mindenki azt csinálhat, amit akar. Nekem az olimpián minden lépésemről be kell számolnom, minden nap kitöltetik velem az erre szolgáló formanyomtatványt, hogy mikor, hol tartózkodom. Boltnak fogalma sem volt arról, mit kell erre a papírra írni. Lassan elmegy a kedvem az egésztől.”

Bolt óriási fölénnyel nyert 100 méteren (MTI/EPA)

Bolt óriási fölénnyel nyert 100 méteren (MTI/EPA)

A jamaicai sprintereket az utóbbi időben egyre több támadás érte, többek között az országban a doppingellenőrzések körül tapasztalható rendezetlen viszonyok miatt, azonban ezeket egyetlen bizonyíték – így például pozitív doppingteszt – sem támasztotta alá. Bolt szerdán duplázhat Pekingben, ugyanis a 200 méter fináléjának is ő a toronymagas esélyese.

Hackerek is szidják Ronaldinhóékat

A brazil labdarúgó-válogatott kiesése után csalódott és felháborodott hackerek feltörték a dél-amerikai ország olimpiai bizottságának internetes honlapját és trágár üzenetekkel írták tele az oldalt. „Szégyent hoztatok Brazíliára!”, „Elárultátok a hazátokat!” ezek voltak a legvisszafogottabb bejegyzések. Az internetes oldalt az üzemeltetők több órára leállították.

Az olimpiai bizottság egy közleményt is kiadott, mely szerint a hivatalos weboldal „technikai átalakítások miatt bizonytalan ideig nem elérhető”. Helyi idő szerint késő este, újra látogatható volt az oldal. A brazilok a pekingi torna elődöntőjében 3-0-ra kikaptak Argentínától, így most sem nyernek olimpiát.

Új-zélandi és kínai siker a szörfösöknél

A férfiaknál az új-zélandi Tom Ashley szerezte meg az aranyérmet a pekingi olimpia szörfversenyében, megelőzve a francia Julien Bontemps-et és az izraeli Shahar Zubarit.

A nőknél a kínai Jin Csien nyert, megszerezve ezzel hazája első vitorlázó aranyérmet. A második helyen a korábbi háromszoros olimpiai – Sydneyben arany, Atlantában és Athénben pedig bronz – érmes, olasz Alessandra Sensini végzett.

Radasics kiesett

Nem jutott az elődöntőbe, azaz a legjobb 16 közé Radasics Vilmos BMX krosszban a pekingi olimpián, míg a másik magyar érdekelt, Hódi Anikó a csütörtöki negyeddöntőben szerepel.

Radasics a negyeddöntőben először a hatodik, majd a nyolcadik, végül a negyedik lett, így 18 helyezési ponttal ebben a nyolcasban összesítésben a hatodik lett, és kiesett.

A visszalépések miatt az utolsó pillanatban csapatba került Hódi ugyancsak egyetlen riválisát előzte meg az időfutamban, 15. lett. A magyar BMX-es csütörtökön, magyar idő szerint 3 órától próbál majd a legjobb négy közé kerülni futamában.


Szerdai képek (Galéria)

Szerdai képek (Galéria)


Idáig négyen buktak le

A tervezett 4500-ból szerdáig 4133 doppingvizsgálatra került sor a pekingi olimpián és az azt közvetlenül megelőző időszakban. A július 27-től tartó olimpiai periódus alatt mostanáig 3292 vizelet- illetve 841 vérmintát gyűjtöttek be a szakemberek, előbbiek közül 657 elemzése az EPO kimutatására irányult, utóbbiak közül 455 esetben növekedési hormont kerestek. Egyelőre négy doppingesetre derült fény.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 900-zal emelte az ellenőrzések számát az athéni 3600-hoz képest. Általános szabályként a versenyszámok első öt helyezettjének, valamint további két résztvevőnek kell mintát szolgáltatnia.

A szexisebb pingpongosok növelhetik a nézettséget

Nagyobb nézettségre törekszik az asztalitenisz. Többen úgy vélik, ezt a legegyszerűbben úgy lehetne elérni, ha a női játékosok a mostaninál szexisebb ruhákban lépnének az asztalhoz. „Próbáljuk rávenni a játékosokat, hogy nőiesebb mezben és szoknyában szerepeljenek a mérkőzéseken” – mondta Claude Bergeret-t, a nemzetközi szövetség egyik alelnöke.

A japán Jocumoto Naomi egyébként már példát mutatott a többieknek. A szigetországi asztaliteniszező a tavalyi, nemzeti bajnokságon egy saját maga által tervezett kollekcióban lépett a publikum elé: térdzoknit viselt miniszoknyával és egy olyan felsőt, amely az egyik vállát szabadon hagyta.

Búcsú az álomtól,
Isten mellkasa”

A brazil on-line sajtó néhány órával az olimpiai labdarúgó válogatott kiesése után már az “álom végéről” írt, míg a két gólt szerző Sergio Agüero “Isten mellkasát” emlegette.

„Argentína szállította a látványosságot, míg Brazília csak a hüvelykujját szopta” – írta a Lance! című sportlap. A tekintélyes O Globo internetes kiadása szerint a brazilok azért estek ki, mert az egész csapat apatikus volt, hiányzott belőle a tűz, így aztán logikus volt, hogy a döntő előtt megállították a gárdát.

Messi és Ronaldinho párharcát az argentin zseni nyerte (MTI/EPA)

Messi és Ronaldinho párharcát az argentin zseni nyerte (MTI/EPA)

A brazil internetes fórumokon rövid idő alatt nagy mennyiségben jelentek meg olyan felhívások, amelyek a szakvezető, az egykori világbajnok Dunga lemondását követelték.

Agüero a büszkén ismerte el, hogy „Isten mellkasa” szerezte első gólját, utalva Diego Maradona 1986-os, angolok elleni, kézzel ütött góljára, amelyet a zseniális futballista később „Isten kezének” nevezett.

A hasonlat már csak azért is fontos volt, mivel Maradona Agüero leendő apósa, és az egykori világbajnok ott szurkolt a Madárfészekben a kék-fehéreknek. A csatár csak azt sajnálta, hogy a doppingellenőrzés miatt be kellett gyorsan vonulnia az öltözőbe, és nem örülhetett a többiekkel a pályán a brazilok legyőzését követően, de úgy érezte: ez a különleges győzelem önbizalmat ad az argentin csapatnak a döntőhöz.

A címvédő argentin válogatott a fináléban Nigériával találkozik.

Olimpiai belépő nemdohányzásért

Olimpiai belépőt nyerhet, aki szerződést ír alá a dohányzásról való leszokás ígéretével, és azt be is tartja. A kezdeményezés nagy sikert aratott a játékok előtt a dohányosok körében. A szerződésben szerepel az érintett neve, foglalkozása, életrajza, sőt, az is, hogy hányszor próbált már leszokni a füstölésről.

Ha ezúttal megállta az olimpiáig, hogy nem gyújtott rá, jogosult lesz egy ingyenjegyre. Elvégre a füstöléssel felhagyók is ugyanolyan próbatételt vállaltak, mint a bajnokok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik