Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: tádzsik Tyson

Tádzsik útodra lehet büszke a harapós Mike Tyson. Húsz százalékkal több bevétele lesz a NOB-nak a pekingi olimpiai kapcsán, mint volt négy éve Athénban. Nem sikerült a bravúr Szabó Nikolettnek a gerelyhajítás selejtezőjében. Hírek, érdekességek Pekingből.

Kizárták az ellenfelét megharapó bokszolót

Kizártak az olimpiáról egy tádzsik bokszolót, mert beleharapott ellenfele vállába. A 81 kilogrammos Dzsahon Kurbanov keddi negyeddöntős mérkőzésén a harmadik menetben nem bírta tovább, hogy ellenfele, a kazah Jerkebulan Sinalijev 12-6-ra vezet vele szemben, és beleharapott. Sinalijev megmutatta vérző vállát a mérkőzésvezetőnek, Kurbanovot leléptették. A mérkőzést megtekintette az amerikai Evander Holyfield volt nehézsúlyú profi bokszvilágbajnok, akinek Mike Tyson leharapott egy darabot a füléből az 1997. június 28-i címmeccsen.

Lovas Petra kikapott és kiesett

Lovas Petra 4-2-re kikapott az első fordulóban, s ezzel kiesett a női asztaliteniszezők között a pekingi olimpián. A Postás 28 éves versenyzője a legjobb 64 között a szlovák Eva Odorovától szenvedett vereséget. Lovas az első három vesztes szett után két játszmát tudott nyerni, ám a kiélezett hatodik szakasz végjátékát riválisa bírta jobban, így a magyar búcsúzott az olimpiától.

Papp Krisztina kiesett

Papp Krisztina nem jutott be a döntőbe 5000 méteren a pekingi olimpián. A újpesti atléta futamában 16:08.86 perccel a 13. helyen végzett, összesítésben pedig a 27. lett.

Több mint 3600 doppingvizsgálatot végeztek el

A tervezett 4500 doppingellenőrzésből eddig 3667-et végeztek el Pekingben az olimpiai falu július 27-i megnyitása óta – tájékoztatott a Magyar Olimpiai Bizottság. Ezek közül 2905 vizelet-, 762 pedig vérvétellel kombinált vizsgálat volt, 616 az EPO-ra, 454 pedig a növekedési hormonra terjedt ki. A mintavételeket 41 állomáson végzik. A pozitív esetek száma azonban meglepően alacsony, mindössze négy. A Pekingben megbukott versenyzők között nincs magyar sportoló.

Négy évvel ezelőtt, az athéni olimpia idején összesen 3600 doppingvizsgálatot végeztek el, amelyek közül 26 hozott pozitív eredményt. A magyar versenyzők közül akkor öten követtek el doppingvétséget.

Phelps nézettségi rekordot döntött

Tizennyolc éves nézettségi rekordot döntött meg hazájában Michael Phelps amerikai úszósztár, aki a Pekingben szerzett nyolc aranyérmével minden idők legeredményesebb – immár 14-szeres győztes – olimpikonjává lépett elő.

A közvetítési jogokkal rendelkező NBC csatornán szombaton 31,1 millióan látták a 23 éves klasszis történelmi szereplését a 4×100-as vegyesváltóban. Utoljára ilyen érdeklődést 1990-ben a Golden Girls című tévésorozat utolsó része váltott ki az Egyesült Államokban. A Nielsen Médiakutató Központ jelentése arra nem azonban tért ki, hogy az akkor négyéves “aranyifjú” is a képernyő előtt tartózkodott-e az Aranylányok búcsújánál…

Jakab János bravúros győzelme

Jakab János nyert az első fordulóban és bejutott a legjobb 48 közé a férfi asztalteniszezők egyéni versenyében. A nyártól a francia Levalloisnál szereplő magyar játékos a francia Patrick Chila ellen óriási csatát vívott, 0-3-as hátrányról állt talpra.

Jakab szenzációsan kezdett (Galéria

Jakab szenzációsan kezdett (Galéria

Jakab a hatodik szettet 3-8-ról nyerte meg 11-8-ra, majd a mindent eldöntő hetedik játszmában a sydneyi olimpián párosban bronzérmes riválisa már 9-7-re vezetett, a magyar azonban végül 11-9-re hozta a játszmát és a meccset

Berecz a 30., Gádorfalvi a 19., Detre a 22.

A brit Paul Goodisoné lett az aranyérem a vitorlázók Laser hajóosztályában. A magyar induló, Berecz Zsombor a 30. helyen zárt. A Laser Radial hajóosztályban az amerikai Anna Tunnicliffe állhatott a dobogó tetejére. A férfiaknál Gádorfalvi Áron 19., a nőknél Detre Diána 22. helyen végzett a szörfösök között.

A pályafutása negyedik olimpiáján szerepelt Gádorfalvi az utolsó futamban 13. lett, így 136 helyezési pontjával megőrizte 19. helyét az összesítésben. Detre 19. lett a tizedik futamban, ezzel egy pozíciót előrelépve 22. helyen zárt 185 helyezési ponttal. A szörfösök éremfutamát – a legjobb tíznek – szerdán rendezik.


Liu Achilles-ín sérülés miatt nem tudott rajthoz állni (Galéria)

Liu Achilles-ín sérülés miatt nem tudott rajthoz állni (Galéria)


Liu Hsziang bocsánatot kért

Bocsánatot kért hazájától Kína nemzeti hőse, Liu Hsziang, a 110 méteres gátfutás athéni olimpiai bajnoka, amiért a pekingi játékokon visszalépett a versenyzéstől, de – mint mondta – a sérülése okozta szenvedése “elviselhetetlen” volt.

„Szeretném megköszönni mindenkinek a támogatását, szeretnék mindenkitől bocsánatot kérni” – mondta Liu. Egy hétfőn felvett és kedden az állami televízióban lejátszott interjúban pedig azt mondta: „Nem gondoltam volna, hogy a dolgok így alakulnak, ki akartam tartani, de nem sikerült, elviselhetetlen volt”.

Röplabda: alakul a legjobb négy

A kubai és a brazil csapat is bejutott a legjobb négy közé a pekingi olimpia női röplabdatornáján. Előbbi a szerbeket, utóbbi pedig a japánokat győzte le a negyeddöntőben 3-0-ra.



Keddi képek (Galéria)

Keddi képek (Galéria)


Szabó lemaradt a döntőről

Szabó Nikolett nem jutott a 12-es döntőbe női gerelyhajításban a pekingi olimpián. A 28 éves magyar versenyző 57,15 métert dobott, a selejtezőszint 61,50 méter volt.

Milliárdos siker

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több mint hárommilliárd dolláros bevételt vághat zsebre a pekingi olimpia kapcsán – írja keddi számában a Világgazdaság. A lap úgy tudja, a mostani bevétel egyharmaddal több mint a négy esztendővel ezelőtti athéni játékok után beszedett összeg.

Minden korábbinál többet, 1,74 milliárd dollárt vár a szervezet a televíziós jogdíjak érékesítéséből a versenyeket közvetítő 220 ország televíziós társaságaitól. Ez közel húszszázalékos növekedés az athéni és csaknem százszázalékos emelkedés az 1996-os atlantai nyári játékokhoz viszonyítva.

A NOB tájékoztatása szerint csak a főszponzorok 866 millió dollár értékben támogatják pénzzel, illetve különböző termékekkel a pekingi játékokat, de minden bizonnyal félmilliárdot meghaladó összeg folyik be a helyi mecénásoktól is. Ez az 1996-os olimpia támogatásának közel duplája.

Az olcsó belépők miatt 240 milliós jegybevétellel számolnak, ez 40 százalékos visszaesést jelent Athénhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik