Élet-Stílus

Kajak-kenu – ÉLŐ

A keddi napon is több magyar egység érdekelt a kajak-kenu előfutamokban. Bemutatkozik egyesben Vereckei Ákos és vízre száll többek között a Kovács Katalin-Janics Natasa páros Pekingben.

Vereckei megnyerte a futamát

A kajak egyesek 500 m-es versenyében érdekelt Vereckei Ákos megnyerte előfutamát, így a csütörtöki középfutamban folytathatja szereplését. A 12 közül ez volt az egyetlen szám, amelyben a sok nevező (29) miatt az előversenyekből senki nem kvalifikálhatta magát egyenes ágon a végjátékba, így a keddi küzdelmek a jobbaknak bemelegítésül szolgáltak, a leggyengébbek viszont elbúcsúztak.

Az ebben a számban háromszoros vb- és ötszörös Eb-első Vereckei – aki hétfőn, az 1000 m-es négyes tagjaként már bejutott a fináléba – előbbi csoportba tartozott, Sao Tome és Principe-i, elefántcsontparti és szenegáli riválisának megelőzése nem okozhatott gondot számára, futamából az első hat jutott ugyanis a következő fordulóba. A magyar klasszis amúgy gyakorlásként azért nagy csatát vívott az ausztrál Ken Wallace-szal, a svéd Anders Gustafssonnal és a lengyel Marek Twardowskival, s végül elsőként haladt át a célvonalon.


Keddi előfutamok (Galéria)

Keddi előfutamok (Galéria)


Vajda negyedik lett

A hétfőn, 1000 m-en egyből döntőbe került Vajda Attila 500-on középfutamra kényszerül a kenu egyesek versenyében , miután előfutamában csak a negyedik helyen ért célba. A hosszabb távon vb-címvédő és idei szereplése alapján favorit szegedi klasszis fél kilométeren is a dobogóra pályázik, de így vannak ezzel többen is a mezőnyből, s az első pályán máris megkapott belőlük hármat, az Athénban második, aktuális világbajnok spanyol David Calt, az ukránok menőjét, Jurij Csebant, valamint a román Florin Mironcicot.

A magyar kenus nem nagyon erőlködött, hogy megszerezze az egyetlen, továbbjutást érő helyet, a futamot végül nagy küzdelemben Cal nyerte Mironcic és Cseban előtt, Vadja pedig – aki így csütörtökön javíthat – negyedik lett.

Kovács már döntős

Az aranyéremre törő Kovács Katalin a papírformának megfelelően magabiztosan nyerte előfutamát női K-1 500 m-en, s így máris készülődhet a szombati döntőre. A sokak által hosszú évek óta a világ legjobb női kajakosának tartott, 23-szoros világbajnok magyar csillag pályafutása során először indulhat egyesben az ötkarikás játékokon, s feltett szándéka, hogy megragadja – első és valószínűleg utolsó – esélyét a győzelemre a “királykategóriában”.

A szám aktuális világ- és Európa-bajnokának a keddi előfutam nem jelentett igazi erőpróbát, gyakorlatilag végig vezetve, senkitől sem zavartatva lapátolhatta le a távot, s szerezte meg ezzel az egyetlen, egyenes ági továbbjutást érő helyet. A szombati finálé ennél gyaníthatóan jóval nagyobb erőbedobásra készteti majd.

A magyar klasszis – akinek 1:49.424 perces ideje a harmadik legjobb volt az egész mezőnyben a német Katrin Wagner-Augustin (1:48.745) és az olasz Josefa Idem (1:48.864) mögött – a befutó után a sajtó érdeklődését azzal hárította el, hogy majd csak a döntők után szeretne nyilatkozni.

Dupláztak Kammererék

A rövidebb távon, 500 m-en is bejutott a döntőbe a hétfői teljesítménye nyomán 1000 m-en már finalista Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó, amely a keddi előfutamában a harmadik helyen zárt.

“Kameráék” a második futamba kerültek egy-egy finn, venezuelai, lengyel, fehérorosz, kanadai, spanyol és dán riválissal, a nagy ellenfél, címvédő németek – Ronald Rauhe és Tim Wieskötter – megnyerték az előttük rendezett versenyt, 1:28.736 perc alatt teljesítve a fél kilométert. A magyaroknak az első háromban kellett végezniük ahhoz, hogy megspórolják maguknak a csütörtöki középfutamot és ez nem is okozott megoldhatatlan feladatot számukra: bár rosszul rajtoltak, a táv második felében javítottak és a fehéroroszok, valamint a spanyolok mögött megszerezték a még éppen finálét érő pozíciót. Idejük 1:30.099 perc volt.

Az 1000 m-es döntőt pénteken, az 500-ast pedig szombaton rendezik a férfi kajak ketteseknél.

Sáfránéknak túlórázniuk kell

A Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály kenus duó a középfutamban folytathatja szereplését 500 m-en, miután előfutamában a hatodik helyen ért célba. Az ötkarikás újonc fiatal magyar kettős – amelynek a felnőtt mezőnyben eddig egy, az idei, milánói Európa-bajnokságon 1000 m-en elért 5. hely a legjobbja – Kolonics György egy hónappal ezelőtti tragikus halála után került a csapatba és jó formában várta a rajtot, ezt bizonyítja az is, hogy a júliusi, szegedi U23-as kontinensviadalon sikeresen szerepelt.

Az olimpia persze más, mint egy korosztályos verseny, s ezt mindjárt bemutatkozásukkor megtapasztalhatták, hiszen a futamukban ott volt többek között a címvédő Meng Kuan-Liang (Meng Guanliang), Jang Ven-Csün (Yang Wenjun) kínai páros, a tapasztalt oroszok, Szergej Uljegin és Alekszandr Kosztoglod, valamint a lengyelek, Daniel Jedraszko és Roman Rynkiewicz. A versenyt aztán a hazaiak nyerték az oroszok és lengyelek előtt, a végig a mezőny hátsó felében lapátoló magyaroknak pedig esélye sem volt a továbbjutás – azaz az első három hely valamelyikének – kiharcolására.

Az már most megjósolható, hogy Sáfránéknak nagyon nehéz dolguk lesz a csütörtöki középfutamban, ha el akarják érni céljukat, a legjobb kilenc közé kerülést.

Döntőben a címvédő duó

A címe megvédésére készülő Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros magabiztosan nyerte előfutamát, és bejutott egyenesen a döntőbe 500 m-en. Kovácsnak bő egy órája volt az egyes után, hogy “áthangoljon” a párosra, a duó tagjai azonban már rutinosnak számítanak ebben a műfajban, igaz, négy éve, Athénban fordított volt a szereposztás. Akkor Janics indult – és nyert – egyesben is, Kovács pedig “melegítette” számára a hajót, hogy aztán közösen diadalmaskodjanak a páros számban is.

A keddi futamból az első három jutott egyből a szombati fináléba, de a magyarok esélyeshez méltóan nem engedték, hogy bárki is megelőzze őket, simán hozták az első helyet, 1:42.162 perc alatt – az egész mezőnyt tekintve a legjobb idővel – teljesítve a távot.

A másik futamban indult, nagy rivális német Fanny Fischer, Nicole Reinhardt kettős – amely június elején, a szegedi Világkupán legyőzte az olimpiai bajnok duót – szintén futamgyőztesként, 1:43.412 perccel került a legjobb kilenc közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik