Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: kiesett kalapácsvetőnk

Nem léphet többet a pályára az argentin olimpiai labdarúgó-válogatott kapusa Pekingben, az egyetlen női kalapácsvetőnk pedig már a selejtezőben elbukott. Hírek, érdekességek Pekingből.


Mutola a szezon végén visszavonul

Maria Mutola a pekingi nyári olimpia 800 méteres női síkfutó döntője után bejelentette visszavonulását. A 35 éves mozambiki atléta a 2000-es sydneyi nyári játékokon országa történetének első olimpiai aranyérmét nyerte, az 1996-os atlantai olimpián a harmadik helyen végzett, három szabadtéri világbajnokságot nyert, fedettpályás vb-ken hétszer végzett az élen. Pályafutása során 1992 és 1996 között megszakítás nélkül ötven 800 méteres versenyen lett első, Pekingben az ötödik helyen végzett.
“Tizenhét évet töltöttem el az élsportban, ez az utolsó szezonom. A mostani olimpiai ciklus végén jött el a váltás ideje, szeretnék új kihívásokat keresni – mondta Mutola – Boldog vagyok és nagyon hálás mindazért, amit a sporttól kaptam.”

Halkia B-próbája is pozitív

A B-próba is megerősítette, hogy doppingolt Fani Halkia, a 400 méteres női gátfutás négy évvel ezelőtti olimpiai bajnoka. A 29 éves atlétanő szervezetében az ellenőrző vizsgálat is az anabolikus szteroidok közé tartozó metiltrienolont mutatta ki. Halkiát a görög válogatott japán edzőtáborában ellenőrizték, pár nappal az olimpia előtt. A B-próba eredménye után a versenyzőre előreláthatóan kétéves eltiltás vár.

Visszavonul a leggyorsabb kínai

Befejezi pályafutását és a jövőben csak az egyetemi tanulmányaival foglalkozik Hu Kaj kínai vágtázó, aki a 100 m-es síkfutás középdöntőjében a futamában nyolcadik helyen végzett, s ezzel búcsúzott a pekingi olimpián. A 26 esztendős atléta a leggyorsabb kínai, egyéni csúcsa 10.24 mp.

Szervezett doppingolás a görögöknél?

Szervezett doppingolást gyanít a Görög Olimpiai Bizottság elnöke a mögött, hogy az utóbbi időben a versenyzőiknél elvégzett vizsgálatok közül nagyon sok pozitív eredménnyel végződött, és a kimutatott tiltott szerek jórészt azonosak.
“Tizenöt sportoló akadt fenn, mind ugyanazzal a szerrel, ami nagyon furcsa, és arra enged következetni, hogy összehangolt akció áll mögötte” – jelentette ki Minosz Kiriaku egy hétfői interjújában. A 15 szóban forgó sportoló közül tizenegy súlyemelő, három futó és egy úszó. Mindegyikük szervezetében a metiltrienolon nevű tiltott szteroidot találták meg.

Berecz harmincadik

Berecz Zsombor a 30. helyen zárta a Laser hajóosztály vitorlásversenyét. Hétfőn három futamot rendeztek, melyeken sorrendben 24., 14. és 38. lett a magyar versenyző, utóbbit – mint legrosszabb eredményét – kiejthette, így végül a tervezett tíz futam helyett kilenc után 195 helyezési ponttal a 30. helyen végzett a 43 indulóból. A verseny kedden az éremfutammal zárul, melyben a legjobb tíz méri össze a tudását.

A szörfösöknél hétfőn két futamot rendeztek: Gádorfalvi Áron a férfiaknál összesítésében – eddigi legjobb, kilencedik és 18. helyével – megőrizte a 19. pozíciót. Detre Diána a nőknél 20. és 17. lett, így 23. összesítésben. A szörfösök utolsó, tizedik részversenyét kedden, az éremfutamot szerdán rendezik.

Edzőjétől kapta a doppingszert

Edzője beismerte, hogy Daniela Jordanova, a női 1500 méteres síkfutás Európa-bajnoki bronzérmese tőle kapott olyan gyógyszert, amely doppingszert tartalmazott. A bolgár atlétának a június 13-án Szófiában levett mintájában találtak tesztoszteront az ellenőrök. A vizsgálat eredménye a múlt héten derült ki, így Jordanovát a pekingi olimpiáról küldték haza a csapatvezetők.

“Minden felelősség az enyém. Az elmúlt két évben egy nemzetközi nagy cégtől vásároltam tanítványom számára a táplálék-kiegészítőket, amikkel nem is volt semmi gond, ám tavasszal Törökországból és Görögországból szereztem be gyógyszereket, s valószínűleg ezekben volt tiltott a anyag” – magyarázkodott Dimitar Vasziljev.

Jordanova, aki a tavalyi világbajnokságon negyedik, míg az athéni olimpián ötödik volt 1500-on, kétéves eltiltásra számíthat.


Hétfői képek (Galéria)

Hétfői képek (Galéria)


Női boksz Londonban

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) szeretné, ha a női szakág már a következő, londoni nyári olimpián bekerülne a műsorba. „Az ökölvívás az egyetlen sportág az olimpián, melyben csak a férfiaknak rendeznek versenyeket. Úgy gondolom, most már a női boksz is készen áll – nyilatkozta Vu Csing-kuo, az AIBA tajvani elnöke. – Hamarosan benyújtjuk a kérvényünket a NOB-hoz.”

A szövetség korábban, még az athéni játékok után tett lépéseket azért, hogy a nők idén, Pekingben bemutató sportág képviselőiként ringbe léphessenek, ám a NOB 2005-ben elvetette az ötletet. Az érvek között elsősorban a szakág kiforratlansága szerepelt, de többen a boksz keménysége miatt is támadták a nők egyenjogúsítását e téren.

A mostani tervek szerint a nőknél is 11 súlycsoport szerepelne az olimpián, és – a férfiaknál jelenleg még érvényben lévő – négyszer kétperces menetszámmal rendeznék a meccseket.

Kitadzsima tart Phelpstől

Kitadzsima Koszuke négyszeres olimpiai aranyérmes japán úszó reméli: az amerikai Michael Phelps óvakodik attól, hogy a mellúszást is versenyprogramjába iktassa. „Phelps mellúszásban? A legkevésbé sem szeretném” – jelentette ki Kitadzsima, aki 100 és 200 m mellen is győzött mind a négy évvel ezelőtti, mind a mostani ötkarikás játékokon.

Phelps – miután a múlt héten rekordszámú, nyolc aranyérmet nyert gyors-, pillangó-, vegyesúszásban és váltókban – bejelentette, hogy új számokat vesz fel. 100 méteres gyorson, hát- és mellszámokon gondolkodik, noha a mellúszás a gyengéje.

10-en vállalják másságukat

A pekingi játékokon részt vevő 10 500 sportolóból mindössze tízen vállalják nyíltan másságukat, de becslések szerint mintegy ezren vonzódnak saját nemükhöz- írta az outsports.com internetes oldal egy felmérésre hivatkozva. A többség titokként kezeli szexuális indíttatását, attól tartva, hogy ha az kitudódna, a csapattársak és a szurkolók is kikezdenék, továbbá a fokozott médiaérdeklődés is hátrányosan befolyásolná a teljesítményüket.

Akadnak olyan sportolók is – egy evezős és egy tollaslabdázó például -, akik nem verik nagydobra ágytitkaikat, ugyanakkor a szűk környezetük tisztában van a másságukkal. A homoszexualitását nyilvánosság előtt is vállaló tíz sportolóból kilenc nő (kerékpáros és vívó is van köztük) és csak egy férfi.


Phelps szereplése képekben (Galéria)

Phelps szereplése képekben (Galéria)


Phelps méretei

A China Daily hétfői száma részletes listát közölt a Pekingben nyolc aranyérmet nyert Michael Phelps fizikai mutatóiról. A 193 centis sztár fesztávolsága 198 centi, azaz kivételesen hosszú karokkal hajtja előre magát a vízben. Bivalyerős szíve percenként 30 liter vért pumpál keresztül a szervezetén, ami nagyjából kétszerese egy átlagembernek. Hatalmas tüdeje révén sokáig kibírja a felszín alatt, keskeny csípője pedig rendkívül áramvonalassá teszi a testét. Felsőteste hosszú, lábai rövidek, de erősek, s szinte propellerként hajtják előre őt. Phelps 49-es cipőt hord, ami azért nagy előny, mert a lendület 90 százalékát a lábfej szolgáltatja. Ráadásul lábfejét 15 fokkal hátra tudja hajlítani, így csökkentve az ellenállást úszás közben.

Visszatért a doppinggyanús röplabdázó

Tisztázta magát a doppingvádak alól és visszatért a bolgár férfi röplabda-válogatotthoz Plamen Konsztantyinov. A csapatkapitány egy hete hagyta el a gárdát, és utazott haza, miután magas tesztoszteron-értéket mutattak ki nála, a megengedett felső határt azonban nem lépte át. Otthon
átesett doppingvizsgálaton is, a tesztje negatív lett.

Plamen már játszott a Venezuela elleni hétfői, 3-1-re megnyert csoportmérkőzésen. A bolgárok a negyeddöntőben folytatják.


Háromszoros ezüstérmes (MTI)

Háromszoros ezüstérmes (MTI)


Kedden érkezik Cseh Laci

Kedden hajnalban érkezik haza Pekingből a magyar olimpiai csapat első nagyobb csoportja, mintegy száz versenyző, edző, sportvezető. Hétfőn hagyják el az olimpiai falut többek között az úszók – így a három ezüstérmet nyert Cseh László is -, valamint a vívók, a cselgáncsozók, a sportlövők, a birkózók közül a kötöttfogásúak és a műugrók. A szereplésüket az első héten befejezőkkel hajnali 1:20-kor emelkedik a magasba a Hainan légitársaság menetrend szerinti gépe, amely az időeltolódás miatt 5 óra után már le is száll Ferihegyen.

Ustari súlyos térdsérülése

Ki kell hagynia a szezon nagy részét az argentin olimpiai labdarúgó-válogatott és a spanyol Getafe kapusának, Oscar Ustarinak, akinek az ötkarikás játékokon, a Hollandia ellen 2-1-re megnyert negyeddöntőben megsérült a bal térde. Angel Torres, a Getafe elnökének tájékoztatása szerint a hálóőr körülbelül nyolc hónapig nem léphet pályára – jelent meg a spanyol Marca című napilap weboldalán. A Getafe két hét múlva, a bajnokság első fordulójában az újonc Sporting Gijon ellen lép pályára.


Hétfői képek (Galéria)

Hétfői képek (Galéria)


Orbán Éva búcsúzott

Orbán Éva nem jutott a döntőbe, azaz a legjobb 12 közé női kalapácsvetésben a pekingi olimpián. A magyar versenyző 65,41 métert dobott, a selejtezőszint 71,50 méter volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik