Élet-Stílus

Peking: nem indulhat a nemzeti hős

A címvédő kínai Liu Hsziang, a hazaiak egyik legnagyobb kedvence sérülés miatt nem tudott rajthoz állni a férfi 110 m gát előfutamaiban, így búcsúzott a pekingi olimpián.

A 25 éves világbajnok, a házigazda nemzet egyik biztos éremvárományosa már a bemelegítés során bicegett. A korábbi világcsúcstartó Liu Hsziang a 110 gát selejtezőfutamában még odaállt a rajthoz, ám – miután valaki kiugrott -, a második indítást már nem is tudta vállalni, és csalódottan elhagyta a Madárfészket.

“Két különböző sérülése is van. A lábfeje és a lába is fájt. Az egyik probléma már hat-hét éve megvan neki, sajnos a legrosszabbkor jött elő ismét” – mondta Szun Haj-ping, Liu edzője. “Amikor megérkeztünk az olimpiai faluba, az orvosok alaposan átvizsgálták, és közölték velünk, hogy az Achilles-ínával vannak gondok.”

Galéria

Galéria

Vasárnap a gátfutó klasszis edzője még úgy nyilatkozott, hogy nem lesz probléma a hétfői selejtezőben. A futama előtt félórával aztán elkezdtek olyan hírek kiszivárogni, hogy nincsen minden rendben, és azt a pillanatot már a kamerák is rögzítették, amikor a csalódott Liu teljes erőből belerúgott egy kipárnázott falba a bemelegítő zónában.

A kínai olimpiai csapat első embere, Feng Sujong is csalódottan válaszolt az újságírók kérdéseire: “Athén óta csak az foglalkoztatta, hogy hazai közönség előtt megvédje a címét. Hatalmas nyomás nehezedett rá, mindenki aranyérmet várt tőle. Nagyon sajnáljuk, hogy nem lesz alkalma bebizonyítani, hogy ő jelenleg a legjobb 110 gátas.”

A kínai szurkolók rendkívül csalódottan vették tudomásul kedvencük személyes tragédiáját. Ennek ellenére nagyon büszkék rá, mert – mint mondták – sérülésével dacolva legalább megpróbálkozott a futással, s ettől kezdve lényegtelen, hogy nyert vagy veszített, ugyanúgy imádják őt.

Az olimpia atlétikai versenyek egyik csúcspontja lehetett volna Liu és az újdonsült világcsúcstartó Dayron Robles összecsapása. A kubai atléta júniusban döntötte meg nagy riválisa rekordját. Liu kiesésével gyakorlatával nem maradt komoly riválisa Robles-nak 110 gáton, miután az amerikai Terrence Trammell is lesérült az előfutamában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik