Élet-Stílus

100 milliót tejelt a Sziget

Botrányok nélkül, rendben zárult a Sziget Fesztivál, ahol 385 ezren voltak. A Tankcsapda után a Killers a nagyszínpadon, Lee “Scratch” Perry a világzenein adta meg a kegyelemdöfést.

Bár a Sziget zárónapján úgy éreztük, mintha szellősebben elférnénk, aznap is közel 70 ezren voltak kint a Hajógyári-szigeten. Gerendai Károly, a Sziget szervezőiroda vezetője nem is panaszkodik. Ahogyan a lapunknak elmondta, idén 385 ezren voltak, így olyan 100 milliós nyereség várható a rendezvényen.

Bár az év elején úgy tűnt, hogy rengeteg a bizonytalansági tényező a fesztivál körül, a Sziget 5 plusz 2 napja alatt szinte minden rendben ment. Nem volt gond az időjárással, és a legnagyobb baj az volt, hogy az egyik vasárnapi sztár, a Pendulum Live lemondta a fellépést, mert a kamionjukat egy baleset miatt feltartóztatták Szlovákiában.

Fotó: Gáti András

Fotó: Gáti András

A közel egyhetes rendezvény (a Magyar Dal Napja külön költségvetéssel fut) 370 ezer látogatóval idén már nullszaldós lett volna. Míg ez a szám tavaly még veszteséget jelentett. A biztos szponzori háttér, és az hogy eggyel kevesebb napon jött be több látogató, végül elégedettséget csalhat az új tulajdonosok arcára. Mindemellett jövőre már biztosan emelni kell majd a jegyek árait, mert a fellépők jelentősen megdrágultak az utóbbi időben.

Gerendai nem ért egyet azzal, hogy a Szigettel már csak a külföldiekre koncentrálnak. Bár a nagyszínpadon a későbbi főműsoridőben csak a Tankcsapda kapott helyet, az Iron Maidennel, a Sex Pistolsszal és az R. E. M.-mel is elsősorban a hazai ízlést igyekeztek kielégíteni. A hetijegyek és napijegyek összegzése alapján a külföldi szigetelők a napi 65-70 ezres összközönségnek közel a harmada lehetett. A hetijegyet vásárló 35 ezer látogatónak pedig a 70 százaléka.

Medenceparti a Nagyszínpad előtt (Fotó: Horváth Viktória)

Medenceparti a nagyszínpad előtt (Fotó: Horváth Viktória)

Vasárnap délután a fesztiválturisták közül sokan már pakoltak, voltak akik kartonpapírra írt hirdetésen kerestek maguknak fuvart. Eredetileg Franciaországba mennének, de jelzik, hogy végül is Hollandia is jó lesz. Addig azonban a nagy többség marad, így megismerkedhetett például a Tankcsapdával.

Nem egy érzékeny srác

Furcsa módon a mínusznapon, a Magyar Dal Napján az együttes frontembere, Lukács László pont azt mutatta be, ami nem a Tankcsapda. Ő sem a tűz mellett egy szál gitárral éneklő érzékeny srác, hanem zajos, mocskos, dübörgő rock’n’roll félisten, lobogó hajjal, brutális hanggal. Ezt kaphatta most meg minden Tankcsapda-rajongó.

Fotó: Gáti András

Fotó: Gáti András

A zenekar közönsége egyébként szinte biztos nem fog kihalni, ugyanis amellett hogy szép számmal megjelentek most is a tinédzserek, a mai 40-es szülők már magukkal hozták 10-12 év körüli fiukat, lányukat kis tankcsapdás pólóban, így együtt ordíthatták, hogy „az élet a legjobb méreg”. Az pedig már hab volt a tortán, hogy mindenféle látványos színpadi pirotechnikai trükköt is bevetettek.

Míg tavaly a nagyszínpad búcsúztatásakor a Killers valóban legyilkolta a fesztivált, idén már nem csak lekenték a koncertet. Idén odatették magukat a srácok. Ez mindjárt látszott az elején, amikor Brandon Flowers zenekara belecsapott a lecsóba. Azt azonban nem tudtuk már meghallgatni, hogy a 80-as, 90-es éveket idéző rockcsapat hány számot játszott a hamarosan megjelenő albumáról, ugyanis úgy döntöttünk, hogy mi inkább egy reggaelegendával búcsúztatjuk a Szigetet.

Gandzsaszag és döbörgő basszus

Lee “Scratch” Perry az ötvenes évektől nyomja a jamaikai reggae- és dubiparban. Ez azonban nem különösebben hallatszott a koncerten. Ő az az előadó, akinek nem kell beugrálnia a színpadot, igaz, ez 72 évesen nem is menne neki. Elég kinyitni a száját, és igazi hiteles zene árad ki. Perry fura szerzet. Sapkája, ruhája tele kitűzőkkel, ujjai gyűrűkkel, és a színpadon magával hurcolássza matricákkal telepecsételt gurulós utazóbőröndjét.

Fotó: Horváth Viktória

Fotó: Horváth Viktória

Száll a gandzsaszag, a közönség együtt hullámzik a durva mélynyomókból kiáradó dubos basszusra, és hálásan fogadja a legenda minden mozdulatát, az Exodusra már-már extázisba gyalogolják át magukat az emberek. A koncert azonban nem tart túl sokáig. A visszatapsolás után már csak egy számot nyomnak, pedig még tizenegyig játszaniuk illene vagy negyed órát. Hiába, az öregember már nem gyorsvonat. Perry a kis gurulós bőröndjével már várja, hogy a szállására szállítsák, ahol végre alhat a megerőltető produkció után.

A Sziget szabadtéri színpadai bezártak, ezután a sátrakban és a különböző vendéglátóhelyeken folynak tovább a bulik. Kifelé menet egy kicsit beleszagolhat ezekbe az ember, még be-beugorhat egyet ugrálni a Red Hot Chili Peppers Give it awayére a Lovardánál, vagy elkaphatja az Erik Sumo fellépését, de magában már múlt időben összegzi az idei Sziget Fesztivált, és lassan maga mögött hagyja a K-híd vastraverzét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik