Élet-Stílus

Teljes orosz siker női teniszben

Az orosz Jelena Gyementyjeva nyerte az aranyérmet női egyesben a pekingi olimpia tenisztornáján, miután a döntőben három játszmában diadalmaskodott honfitársa, Dinara Szafina ellen.

A meccsen eleinte jóformán csak fehér-kék-piros szurkolók ültek a lelátón – ebbe a férfi döntőt váró chilei hívek is beletartoztak -, egy csoport a viszonylag közeli Novoszibirszket hirdette molinóján. Rajongásuk tárgyát illetően az orosz táborban igazságos döntetlen született, ugyanis nagyjából egyforma arányban hangzott fel a “davaj, Dinara!” és a “Léna! Léna!” buzdítás.

Az olimpia hatodik orosz aranya tehát már a finálé előtt garantált volt, és háromnegyed óra elteltével úgy tűnt, hogy a kettejük különpárharcát 5-2-re vezető, muszlim tatár származású Szafina bizonyul ismét jobbnak.

Három orosz a dobogón (MTI/EPA)

Három orosz a dobogón (MTI/EPA)

A 6:3-ra besöpört első szettet követően a volt férfi világelső, Marat Szafin húga újra brékelt, ám a sydneyi játékokon ezüstérmes – és hazafiasságát Russia feliratú dresszével hangsúlyozó – Gyementyjeva csakhamar visszavette az elvesztett adogatást, sőt, 6:5-nél a második játszmát is megkaparintotta.

Az utolsó felvonásban az ugyancsak moszkvai – és ugyancsak Monte-Carlóban lakó – Gyementyjeva 0:1 után sorozatban négy játékot nyert, időnként már csak fáradtan ívelgető riválisa innen még 4:3-ra visszakapaszkodott, ám ennél többre nem futotta erejéből.

A 2:33 órás csatát lezáró Gyementyjeva-bomba láttán még Juan Antonio Samaranch volt NOB-elnök is felugrott helyéről a díszpáholyban, bár az agg spanyol vezetőnek talán már a soron következő férfi finálén és Rafael Nadal esetleges aranyérmén járt az esze…

Williams-testvérek sikere

Az amerikai Williams-testvérek, Venus és Serena nyerték az aranyérmet a pekingi olimpia női tenisztornájának párosversenyében. A Williams-lányok a spanyol Anabel Medina Garrigues, Virginia Ruano Pascual kettőst győzték le könnyed két szettben a döntőben.

Tenisz, női egyes:
1. Jelena Gyementyjeva (Oroszország)
2. Dinara Szafina (Oroszország)
3. Vera Zvonarjova (Oroszország)
4. Li Na (Kína)
Szávay Ágnes az első fordulóban kiesett.

A döntőben:
Gyementyjeva (5.)-Szafina (6.) 3:6, 7:5, 6:3
A 3. helyért:
Zvonarjova (9.)-Li 6:0, 7:5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik