Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: fegyelmi vizsgálat a vívóknál

A női tőrválogatott szereplő Ujlaky Virginie hozzáállása nem volt megfelelő, és ez a társakat is megzavarta. Hackettnek nem sikerült a triplázás. Hírek érdekességek Pekingből.


Ronaldinhóék még kávézni sem tudnak

A brazil labdarúgóknak szinte egy nyugodt pillanatuk sincs, amióta beköltöztek a pekingi olimpiai faluba. A brazilok a csoportmeccseket követően tették át székhelyüket az olimpiai faluba; a keddi meccset már Pekingben vívják az argentinokkal.
Már az első falubeli reggelijük alkalmával önkéntesek és sportolók tucatjai vették körbe Ronaldinhóékat azért, hogy autogramot kapjanak, vagy egy közös képet készíthessenek velük. Rodrigo Paiva, a csapat szóvivője szerint a helyzet odáig fajult, hogy a brazil futballzsonglőrök már egy italra sem tudnak beülni egy kávézóba anélkül, hogy pillanatok alatt ne gyűljön össze hatalmas tömeg körülöttük.

A pályafutása második olimpiáján részt vevő Ronaldinho elárulta, hogy az olimpiai faluban mindenképpen szeretne találkozni nagy barátjával, Kobe Bryanttel, mert egyrészt nagy csodálója az amerikai kosarasnak, másfelől mert a Los Angeles Lakers sztárja imádja a futballt. A két sztár barátsága még 2006-ig nyúlik vissza, amikor a Barcelona labdarúgócsapata az Egyesült Államokban túrázott, egy évvel később pedig Bryant látogatott el a Barca egyik edzésére.

Barta Nóra a 12. lett

Barta Nóra a 12. helyen végzett a műugrók 3 méteres számában a pekingi olimpián. A 24 éves Barta így is eddigi legjobb ötkarikás eredményét érte el, miután Athénban a 14. lett.

Elárverezték a fáklyát

Kétszázhatvanezer jüanért, azaz mintegy 38 ezer dollárért (6,16 millió forint) kelt el a pekingi olimpiai fáklya a kínai fővárosban tartott árverésen. Mint arról a Beijing News című napilap vasárnapi száma beszámolt, a fáklya kikiáltási ára 120 ezer jüan volt (2,8 millió forint), előállítási ára pedig az olimpiai szervező bizottság illetékesei szerint 1500 jüan (35 000 forint) volt. Így a lelkes gyűjtő az eredeti ár 173-szorosát fizette ki a vörös és ezüst színű “Hsziang-jun” fáklyáért, amely egy ősi pergamentekercsre hasonlít.

Lényegesen kevesebbet ért vásárlójának az 1936-os berlini olimpia fáklyája: a “senki többet, harmadszor” felkiáltás 168 ezer jüannál (4 millió forint) hangzott el. A többi árverésre bocsátott fáklyák 50 – 70 ezer jüan (,1, 18 – 1,6 millió forint) között keltek el.


Nem hozták nyilvánosságra a vevő nevét (MTI/EPA)

Nem hozták nyilvánosságra a vevő nevét (MTI/EPA)


75 ezer önkéntes

Összesen 74 615 – 98 különböző országból és tartományból érkezett – önkéntes segíti az olimpiai játékokat. A vasárnap nyilvánosságra hozott adatok szerint 73 195-en a kínai anyaország polgárai, 95-en érkeztek Makaóból, 91-en Tajvanról, míg 935-en más országokból. Rajtuk kívül Pekingben 400 ezer városi önkéntes és több mint egymillió társadalmi munkás segíti az ötkarikás rendezvényt.

Hollandok ellen a döntőért

A hollandokkal játszik a döntőbe jutásért kedden a magyar női vízilabda-válogatott a pekingi olimpián, miután a csoportmásodikok és -harmadikok keresztbejátszásán a németalföldiek diadalmaskodtak az itáliaiak felett. A másik párban az ausztrál együttes legyőzte Kína legjobbjait, így azon az ágon Egyesült Államok-Ausztrália összecsapást rendeznek a fináléba kerülésért.

Williams-testvérek sikere

Az amerikai Williams-testvérek, Venus és Serena nyerték az aranyérmet a pekingi olimpia női tenisztornájának párosversenyében. A Williams-lányok a spanyol Anabel Medina Garrigues, Virginia Ruano Pascual kettőst győzték le könnyed két szettben a döntőben.

Négy sportág hozhat még érmet

A magyarok még 14 sportágban érdekeltek a pekingi olimpián, ebből azonban hatban nem várható számottevő eredmény. Ide sorolandó az asztalitenisz, a BMX, a hegyikerékpár, a hosszútávúszás, a triatlon, valamint a vitorlázás.

Galéria

Galéria

Az atlétika eredményessége gyakorlatilag eldől a kalapácsvető Pars Krisztián vasárnapi döntője után; ökölvívásban már csak a 81 kilós Szellő Imre maradt állva, míg birkózásban a magyar szempontból gyengébbik szakág, a szabadfogás következik.

Műugrásban Barta Nóra érdekelt még és a negyeddöntőben folytathatja szereplését a női kézilabda-válogatott. A meglepetéseket nem kizárva a reális éremszerzés Pars mellett a kajak-kenusoktól, a pólósoktól és az öttusázóktól képzelhető el.

6,16 millió forintért kelt el a pekingi fáklya

Kétszázhatvanezer jüanért (6,16 millió forint) kelt el a pekingi olimpiai fáklya a kínai fővárosban tartott árverésen. A fáklya előállítási ára 1500 jüan (35 000 forint) volt, így a lelkes gyűjtő az eredeti ár 173-szorosát fizette ki érte. Lényegesen kevesebbet ért vásárlójának az 1936-os berlini olimpia fáklyája – azért 168 ezer jüant (4 millió forint) kellett kiperkálnia. A többi árverésre bocsátott fáklyák 50-70 ezer jüan (1,18 – 1,6 millió forint) között keltek el. Az eladók és a vásárlók kilétét az árverést rendező China Guardian Auctions Co. nem fedte fel.

Gádorfalvi tizedik helye


Gádorfalvi Áron tizedik helyen ért célba a férfi szörfösök hetedik futamában a 35 induló közül, ez eddigi legjobb eredménye. A negyedik olimpiáján szereplő magyar versenyző a hatodik futamot elrontotta, akkor csak 26. volt, ennek nyomán összesítésben a 19. pozícióból várhatja a folytatást.
A szörfös Detre Diána 25. és 26. lett – utóbbi helyet valószínűleg kiejti -, és jelenleg 23. a 27 induló közül.

Laserben Berecz Zsombor egy 22. hellyel folytatta olimpiai szereplését, összetettben harmincadik pozíciót birtokolja.
Vasárnap szörfben és Laserben is három-három futamot terveztek, de a viharos szél miatt a többit el kellett halasztani.

Elképesztő hiba sportlövészetben

Az amerikai Matthew Emmons érthetetlen hibája után a kínai Csiu Csiennyerte a férfi kisöbű sportpuska 3×40 lövéses összetett számát. Az amerikai sportlövő, aki fekvőben címvédőként ezüstérmes lett Pekingben, a döntő utolsó lövése előtt óriási előnnyel, több mint három körrel vezetett riválisai előtt, ami ezen a szinten elvileg elveszíthetetlen “fór”.

Az amerikai aztán bebizonyította, hogy nem az, tizedikre ugyanis az értékelhetetlennek nevezhető 4,4 kört lőtt és még a dobogóról is leszorult. Athénban is kapitális hibát követett el: ugyanebben a számban szintén első helyen állt a záró lövés előtt, amikor a sajátja helyett a mellette álló vetélytársa céltáblájára adta le lövését, s így a nyolcadik helyen zárt.

Bezavart Ujlaky?

Fegyelmi vizsgálatot kezdeményez Ujlaky Virginie-vel, a női tőrválogatott tagjával szemben Füleky András, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) ügyvezető igazgatója. A pekingi sportágvezető az MTI érdeklődésére elmondta, Ujlakynak nem volt megfelelő a hozzáállása a felkészülés, az edzések, illetve a verseny során. Bernát Zoltán, a tőrözők szövetségi kapitánya korábban azt mondta, Ujlaky nem fogadta el, hogy egyéniben nem szerepelhet az olimpián, ez pedig a felkészülés és a versenyek alatt feszültséget keltett a csapaton belül.

Hackettnek nem sikerült a triplázás

A tunéziai Usszama Melluli nyerte a férfi 1500 m-es gyorsúszást. Grant Hackett, a szám világcsúcstartója – aki most ezüstérmes lett – válhatott volna az első férfi úszóvá, aki sorozatban harmadik olimpián tud ugyanabban a versenyszámban nyerni. A doppingvétsége miatt kiszabott eltiltás után visszatért, az Egyesült Államokban tanuló Melluli, aki mellesleg Kerékjártó Tamás edzőpartnere azonban keresztülhozta a számításait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik