Élet-Stílus

Sidi lemaradt a döntőről

Sidi Péter 1163 körös teljesítménnyel a 25. lett a kisöbű sportpuskások 50 méteres összetett számának 49 fős alapversenyében a pekingi olimpián, így lemaradt a nyolcas döntőről, amelyhez legalább 1170-et kellett volna lőnie.

A szakemberek szerint éppen a 3×40 lövéses szám a 29 éves sportlövő erőssége, de ezúttal nem bizonyította ezt, egyik testhelyzetben sem nyújtott kimagaslót. Az első pozícióban, fekvőben 394 kört ért el úgy, hogy a második sorozata hibátlanra sikerült, előtte azonban lőtt két 9-est is, majd a folytatásban egy 97-es és egy 99-es széria következett, s ez összesítésben csupán a 34. helyhez volt elegendő.

Sidi Péter ezúttal sem alkotott maradandót (MTI)

Sidi Péter ezúttal sem alkotott maradandót (MTI)

A pálya átrendezéséhez és az átöltözéshez szükséges 15 perc szünetet követően álló testhelyzetből folytatták a küzdelmet a résztvevők.

A magyar sportlövő egyenletes produkcióval (96, 96, 97, 96) rukkolt elő – bár az első tíz lövését egy csúnya 8-assal zárta -, és mivel a riválisok is hibáztak, feljött a 14. helyre, s ami igazán bizakodásra adott okot az az volt, hogy már csak két körre volt a finálétól.

Térdelve aztán gyengén teljesített: egy 98-cal kezdett, majd egy hat 9-essel tarkított 94 és egy 97 következett, végül pedig egy 95, így 1163-mal zárt, ami nagyon kevés volt a továbbjutáshoz. Sidi korábban légpuskában hatodik, a kisöbű sportpuska fekvő számában pedig 39. lett Pekingben.

Hatalmas hiba, kínai arany

Az amerikai Matthew Emmons érthetetlen hibája után a kínai Csiu Csien az aranyérmet. Az amerikai sportlövő, aki fekvőben címvédőként ezüstérmes lett Pekingben, a döntő utolsó lövése előtt óriási előnnyel, több mint három körrel vezetett riválisaival szemben, ami ezen a szinten elvileg elveszíthetetlen fór.

Az amerikai aztán bebizonyította, hogy nem az, tizedikre ugyanis az értékelhetetlennek nevezhető 4,4 kört lőtt és még a dobogóról is leszorult. Emmons négy éve, Athénban is kapitális hibát követett el: ugyanebben a számban szintén első helyen állt a záró lövés előtt, amikor a sajátja helyett a mellette álló vetélytársa céltáblájára adta le lövését, s így a nyolcadik lett.

Férfi kisöbű sportpuska:
1. Csiu Csien (Kína) 1272,5 kör (1173)
2. Jurij Suhorukov (Ukrajna) 1272,4 (1174)
3. Rajmond Debevec (Szlovénia) 1271,7 (1176)
4. Matthew Emmons (Egyesült Államok) 1270,3 (1175)
5. Thomas Farnik (Ausztria) 1268,9 (1171)
6. Mario Knögler (Ausztria) 1268,4 (1170)

25. Sidi Péter (Magyarország) 1163

Nyilatkozatok

Sidi Péter:
„Minden testhelyzetben többre számítottam magamtól, ha mindhárom alkalommal néhány körrel többet lövök, bejuthattam volna a döntőbe. Nem tudtam elkapni a ritmust, amikor végre elkezdtek jönni a tízesek, mindig becsúszott egy-egy kilences is, s ez megtörte a lendületemet. De ahogy látom, nem csak én jártam így, hiszen a világbajnok orosz Hadzsibekov és az Eb-győztes szlovák Gönci is kiesett”

Kissné Oroszi Edit szövetségi kapitány:
„Péternek rengeteg kis hibája volt, sok 9,9-est lőtt, és egyik testhelyzetben sem tudta hozni azt, amit szerettünk volna, illetve amire képes. Sajnos messze voltunk a finálétól.”

—-Csalódott sportlövők—-

Csalódottan távoznak hétfőn Pekingből a magyar sportlövő-válogatott tagjai és vezetői, hiszen Sidi Péter légpuskában elért hatodik helyén kívül nem termett számukra babér.

„Mind az eredményekben, mind a helyezésekben többre számítottunk. Elsősorban nem is a végső pozíciók adnak okot elkeseredettségre, hanem az a tény, hogy a versenyzőink nem tudták meglőni azokat az eredményeket, amelyekre képesek, illetve amelyeket kitűztünk eléjük célként” – mondta Kissné Oroszi Edit, a puska-pisztoly szakág szövetségi kapitánya.

„Természetesen örülünk Sidi Péter egy pontjának, mert ez előrelépés a sydneyi és az athéni játékokhoz képest, amelyeken pont nélkül maradtunk, de úgy gondolom, hogy sokkal több volt ebben a csapatban.” Hozzátette: elment a világ a magyarok mellett, hiszen még ha teljesítik is a feladatukat a versenyzők, több számban akkor sem juthattak volna be a fináléba.

„Sajnos nincsenek meg otthon az alapfeltételek a sportág műveléséhez. Sorra adják el a lőtereket, az egyesületeink minimális büdzsével dolgoznak, már felélték az összes tartalékukat, az is csoda, hogy öt emberrel kijutottunk az olimpiára. Ha úgy vesszük, ez az eredmény a körülményekhez képest még jónak számít. Aki itt volt, tisztességesen felkészült és mindent megtett” – elemezte az okokat a szakember.

A koronglövő szakágat két versenyző képviselte: Igaly Diána címvédőként 13. lett skeetben, a szintén éremreményekkel érkezett Gerebics Roland pedig – szétlövésben lemaradva a fináléról – a kilencedik helyen végzett dupla trapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik