Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: megóvták Phelps győzelmét

Újabb sportoló bukott le dopping miatt: a női 400 gát címvédője, Fani Halkia már el is hagyta az olimpiai falut. A japánok négyszeres olimpiai bajnok klasszisa, Kitadzsima Koszuke a visszavonuláson gondolkodik, azt állítja, belefáradt az úszásba. A szerbek megóvták Phelps aranyérmét. Hírek, érdekességek Pekingből.

Doppingolt a női 400 gát címvédője

Sajtóértesülések szerint pozitív lett a doppingtesztje Fani Halkiának, a női 400 gát görög címvédőjének a pekingi olimpián. A Skai TV csatorna beszámolója szerint a 29 éves atlétanő már el is hagyta az olimpiai falut.
A Mega Channel ugyan nem hozta nyilvánosságra a nevet, ám információjuk szerint az “egyik” sportolójuk szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó metiltrienolon nyomait mutatták ki. Ugyanezt a szert mutatták ki egy ellenőrzés során március 6-án a 200 méteres vegyesúszás Eb-ezüstérmesének, az elsőszámú görög úszónak, Joannisz Drimonakosznak a szervezetében is.

Federer párosban aranyérmes

A hétfőig egyesben még világelső svájci Roger Federer – oldalán Stanislas Wawrinkával – aranyérmes lett a pekingi olimpia tenisztornájának párosversenyén. A bázeli csillag egyesben a negyeddöntőben búcsúzott.

Javul Horváth Viktor állapota

Az utóbbi napon sokat javult az idegbecsípődéssel kezelt Horváth Viktor állapota, így szinte biztos, hogy rajthoz állhat a pekingi olimpia férfi öttusa-viadalán. Molnár Zoltán, a magyar olimpiai csapat vezetője elmondta: a Szöulban készülő versenyzőhöz repült orvosoktól azt a hírt kapta, hogy Horváth már úszóedzésen is részt vehet, és a következő két napban már teljesen meggyógyul. Amennyiben a tavaly világ- és Európa-bajnok Horváth mégsem vállalná a szereplést, Tibolya Péter lesz a beugró a csütörtöki versenyen.

Domingo énekel a záróünnepségen

A világhírű spanyol tenor, Plácido Domingo is énekelni fog a pekingi olimpia záróünnepségén – írta a Liberation Daily című kínai napilap. A szervezők azért döntöttek a Domingo meghívása mellett, mert még élénken él az emlékezetükben a Három Tenor 2001-es pekingi koncertje, amelyet a Tiltott Városban adott Plácido Domingo, José Carreras és a már elhunyt Luciano Pavarotti a kínai főváros olimpiai pályázati kampányának keretében.

Az augusztus 24-i pekingi záróünnepségen Plácido Domingón kívül több híresség is ott lesz, köztük Gordon Brown brit miniszterelnök, David Beckham,, az angol labdarúgó válogatott klasszisa és Jimmy Page, a Led Zeppelin együttes ex-gitárosa.

Elvették Abrahamian bronzérmét

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi bizottsága megfosztotta bronzérmétől Ara Abrahamian svéd birkózót, aki a kötöttfogásúak 84 kg-os kategóriájának eredményhirdetésekor elhajította a medáliát. A 33 éves, örmény származású versenyző a csütörtöki viadalon lett harmadik, ám szerinte bírói csalás áldozatául esett, amikor vesztesnek hozták ki az elődöntőben a későbbi győztes – a fináléban amúgy a magyar Fodor Zoltánt verő – olasz Andrea Minguzzival szemben, és ezért választotta a tiltakozás meglehetősen szokatlan módját. Abrahamian kizárása azt jelenti, hogy nem csak a versenyzőtől, hanem a nemzettől is elvették a harmadik helyet


Abrahamian és Minguzzi harca (MTI/EPA)

Abrahamian és Minguzzi harca (MTI/EPA)


Maradona a helyszínen drukkol

Megérkezett Sanghajba az egykori focicsillag, hogy a helyszínen szurkoljon az olimpián címvédő argentin férfi labdarúgó válogatottnak az esti, Hollandia elleni negyeddöntőn. Az 1986-ban világbajnokságot nyert Diego Maradona biztonságára már a repülőtéren több rendőr vigyázott. A sportmezt és napszemüveget viselő Maradonát több újságíró is szerette volna megszólaltatni, a sztár azonban elnézést kért tőlük, de a 30 órás repülőút után túl fáradtnak érezte magát, ezért senkinek sem nyilatkozott.

Maradona, tervei szerint kosárlabda- és gyeplabda-mérkőzésekre is kilátogat majd az olimpián, de számára természetesen a futball az elsődleges, már csak azért is, mert lánya, Gianina vőlegénye Sergio “Kun” Agüero, az argentin olimpiai labdarúgó válogatott csatára.

A gerelyhajítás szépsége

Bár a női gerelyhajítás csak kedden kezdődik az olimpián, Leryn Franco már megérkezésével is nagy feltűnést keltett Pekingben. Az attraktív paraguayi versenyzőt a nyitóünnepség alatt valósággal megrohanták a fotóriporterek, és azóta is a helyi lapok egyik legkedveltebb interjúalanya. Az athéni játékokon 42. szépség korábban második lett a Miss Paraguay címért folyó vetélkedésben, 2006-ban pedig elindult a Miss Bikini Universe-en is.

“Az élsport után modellkedni szeretnék, már most is rengeteg felkérést kapok. Csábít a kifutók világa, ráadásul jól is lehet vele keresni” – nyilatkozott terveiről Franco, aki miatt várhatóan a szokásosnál többen figyelik három nap múlva a női gerelyhajítást a Madárfészekben.


Szurkolunk neki

Szurkolunk neki


Újabb észak-koreai sportlövő doppingolt

A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülése szerint a pisztolyos Kim Hjun Vun szervezetében találtak tiltott szert.
Pénteken derült ki, hogy a szintén KNDK-beli Kim Dzsong Szu is doppingolt, őt ezért megfosztották a férfi szabadpisztolyban elért ezüst- és a légpisztolyban szerzett bronzérmétől.

Fazekas döntős

A három magyar induló közül csak Fazekas Róbert jutott döntőbe diszkoszvetésben, Máté Gábor és Kővágó Zoltán kiesett. Az Athénben második Kővágó rossz napot fogott ki, csupán 60,79-et dobott, ami összesítésben a 21. helyre volt jó. Fazekas 62,64-gyel a 11. helyen jutott tovább, míg a 62,44 méterig jutó Máté négy centivel maradt le a 12-es döntőről.


Galéria

Galéria


Kapaszkodik Farkas Györgyi

A napot a 39. helyen kezdő Farkas Györgyi öt pozíciót javított távolugrásban, így öt szám után a 34. női hétpróbában a pekingi olimpián. Farkas a nap első próbájában 6,09 métert ért el, ami 877 pontot ér, ezzel jelenleg 4120 ponttal áll.

Molnár Krisztina nem jutott döntőbe

A 32 éves magyar rúdugró a 4,15 méteres magasságon még átjutott, ám a 4,30-at háromszor leverte. A selejtező szint 4,60 méter volt.

Veszélyben volt Phelps elsősége

Szerbia tiltakozást jelentett be a pekingi olimpián úszója, Milorad Csavics érdekében, akit csupán egyetlen századdal győzött le a 100 pillangó szombati döntőjében a szám megnyerésével a kínai fővárosban hetedik ötkarikás elsőségét begyűjtő amerikai Michael Phelps. “Hivatalos tiltakozást nyújtottunk be. Mégiscsak az első helyről van szó, ez nagyon fontos számunkra” – így a szerb küldöttség helyettes vezetője, Branislav Jevtics.

A FINA rövid úton pontot tett az ügy végére, megerősítve Phelps győzelmét. Csavics egyébként nem támogatta a szerb beadványt, ugyanakkor Phelps első helyének jogosságát ő is megkérdőjelezte: „Jobban szerettem volna, ha nem tiltakozunk, ilyesfajta harcba nem akartam belemenni, bár mindannyian tudjuk, hogy az időmérési technika tökéletlen, előfordulhat, hogy rosszul működik” – nyilatkozta a 24 esztendős úszó.


Szombati képek (Galéria)

Szombati képek (Galéria)


Eltűnt a címvédő

Az orosz Valerij Borcsin nyerte a férfiak 20 km-es gyaloglását a pekingi olimpián. Érdekesség, hogy a szám világcsúcstartója, a szintén orosz Szergej Morozov nem állt rajthoz. Az orosz sportági szövetség nem adott magyarázatot a 20 éves atléta visszalépésére, csak annyit közölt, hiába várták, meg sem érkezett Pekingbe.

Újabb csúcsok az uszodában

A zimbabwei Kirsty Coventry 2:05.24 perces rekorddal nyerte a női 200 m hátat. A régi, 2:06.09-es rekordot az amerikai Margaret Hoelzer tartotta július 5-e óta. A sportág történetének legrégebben fennálló világcsúcsát döntötte meg a brit Rebecca Adlington 8:14.10 perccel női 800 m gyorson. A régi, 8:16.22-es csúcsot az amerikai Janet Evans tartotta 1989. augusztus 20-a óta.

Visszatért a kapitány

Hugh McCutcheon szövetségi kapitány visszatért az amerikai férfi röplabda-válogatotthoz. A szakvezető azért hiányzott a csapat mellől az első négy fordulóban, átadva helyét segítőjének, Ron Larsennek, mert ő a veje annak az amerikai párnak, amelyet múlt szombaton megkéseltek Pekingben. Barbara Bachman állapota azóta stabilizálódott, már nincsen életveszélyben, férje azonban belehalt sérüléseibe.

Elfáradt (MTI)

Elfáradt (MTI)


Kitadzsima a visszavonuláson töpreng

A Pekingben négyszeres olimpiai bajnokká előlépett japán úszóklasszis, Kitadzsima Koszuke – Gyurta Dániel egyik nagy riválisa – azon gondolkodik, hogy befejezi karrierjét. Úgy érzi, belefáradt az úszásba. „A lelkem mélyén érzem, hogy mindennek vége” – fogalmazott Kitadzsima, aki 2004-ben, Athénban nyert 100 és 200 mellen, majd az elmúlt napokban mindkét távon megvédte olimpiai bajnoki elsőségét, előbbin világcsúccsal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik