Élet-Stílus

Zöldek lesznek a fesztiválok

Minőségbiztosítási rendszer kialakítását kezdeményezi a zöldtárca a fesztiválok környezetterhelésének csökkentése érdekében. Szeptember végéig bárki javaslatot tehet.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) tíz-tizenöt olyan környezetvédelmi kritériumot állítana fel, amelyek teljesítése esetén egy-egy szabadtéri fesztivál megkaphatná a „zöld fesztivál” minősítést – jelentette be Oláh Lajos államtitkár.

A felállítandó szempontok között szerepelne a fesztivál helyszínének kiválasztása és megközelíthetősége, illetve energiafogyasztása is. Egy-egy rendezvényen rengeteg felesleges energia fogy, ami nemcsak plusz költséget okoz, hanem növeli a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok, szennyezőanyagok kibocsátását is. A takarékossághoz hozzájárulhat például, ha a vízfogyasztást automatikus kapcsolók szabályoznák, ha alternatív energiaforrásokat is felhasználnának például a mobiltelefonok, hordozható számítógépek és egyéb eszközök akkumulátorainak töltésére, vagy ha a hagyományos égőket energiatakarékosra cserélnék.

A zöld fesztiválokon fontos feladat a hulladékcsökkentés is. Ezekre lehet megoldás például a többször használatos tányérok, evőeszközök, a betétdíjas poharak bevezetése, illetve hulladék-cserepontok, szelektív hulladékgyűjtő szigetek kialakítása. A vendéglátás is zöldíthető, a környezetterhelést csökkentheti a messziről történő, szállítást nem igénylő helyi élelmiszerek beszerzése. Új, energiatakarékos technológiákkal a zaj- és fényszennyezés nagysága is csökkenthető, továbbá lehetőséget kellene teremteni a fesztiválozóknak, hogy önkéntes alapon ellentételezzék környezetterhelésük egy részét.

A fesztiválzöldítés kritériumait a minisztérium a fesztiválszervezőkkel és civil szervezetekkel közösen dolgozza ki, de szeptember végéig bárki javaslatot tehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik