Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: négy aranyat nyerünk

Négy arany-, hat ezüst- és nyolc bronzérmet jósolnak a magyarok a pekingi olimpián. A beteg Hatos Gábor helyett Veréb István kapott indulási jogot. Újabb külföldi aktivistákat tartóztattak le Pekingben. Hírek, érdekességek az olimpiáról.


Eb-bronzérmes atléta pozitív doppingtesztje

Fennakadt egy júniusi doppingellenőrzésen ezért kizárták a pekingi olimpiáról Daniela Jordanova Eb-bronzérmes bolgár középtávfutónőt. A Bolgár Atlétikai Szövetség szerint a 32 éves atlétától júniusban, Szófiában versenyen kívül vettek mintát, melynek elemzése tesztoszteron-használatot mutatott ki. Jordanova 1500 méteren állt volna rajthoz Pekingben, méghozzá éremesélyesként, hiszen a tavalyi világbajnokságon negyedik, a 2006-os kontinensviadalon harmadik, míg az athéni olimpián ötödik volt ezen a távon.

Négy magyar arany

Négy arany-, hat ezüst- és nyolc bronzérmet szereznek a magyarok a pekingi olimpián – legalábbis ezt jósolja Luciano Barra, az Olasz Olimpiai Bizottság volt sportigazgatója, aki tíz éve készít prognózisokat az egyes országok korábbi, vb-ken elért eredményei alapján. Az elemzés szerint Magyarország az említett mérleggel a 17. helyen zárja majd az éremtáblázatot.

Idegbecsípődés

Az olimpiára Szöulban készülő Horváth Viktor öttusázó idegbecsípődése kiújult. Az orvosi segítség hamarosan megérkezik: Kator Miklós, az öttusázók orvosa és Ács Ildikó veszi kezelésbe a tavaly világ- és Európa-bajnok sportolót.

Az esetleges változtatásra az augusztus 21-i verseny előtti technikai értekezletig van lehetőség, a tartalék Tibolya Péter készenlétben áll, amennyiben be kell ugrania Horváth helyett.
Az öttusázók hétfőn repülnek Szöulból Pekingbe.

Meglepetésarany aligha lesz

Schmitt Pál öt magyar aranyérmet még elérhetőnek tart az olimpia előtt általa jósolt hatból – ezt a Magyar Televízió pekingi stúdiójában adott interjújában mondta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. A sportvezető emlékeztetett arra, hogy a korábbi évek világversenyeinek alapján vívásban, öttusában és valamelyik csapatjátékban egy-egy, kajak-kenuban két aranyat várt és számított egy meglepetés elsőségre is.
„Öt aranyat még mindig látok a csapatban, de bevallom, a meglepetésarany már nehezen fog menni” – így a MOB elnöke.

Cao Lej az elhunyt édesanyjának ajánlotta győzelmét

A közelmúltban elhunyt édesanyjának ajánlotta olimpiai győzelmét Cao Lej kínai súlyemelőnő. Cao Lej Kína hetedik súlyemelő aranyát nyerte a 75 kilogrammos súlycsoportban. Gyakorlatait megdöbbentő könnyedséggel hajtotta végre, az utolsó kísérlete azonban nem sikerült. Mint később, sírástól kivörösödött szemekkel elmondta az újságíróknak, már nem tudott a versenyre koncentrálni, édesanyjára gondolt.

Gádorfalvi áll a legjobban

Továbbra is a szörfös Gádorfalvi Áron áll a legjobban a pekingi olimpia magyar vitorlázói közül. A negyedik olimpiáján szereplő Gádorfalvi az ötödik futamban a 24. helyen ért célba, ezt, mint legrosszabb eredményt, kiejtheti, s a 17. pozícióban várja a folytatást. A szintén szörfös Detre Diána és Laserben indult Berecz Zsombor egyformán a 23. helyen futott be. Előbbi a 22., utóbbi a 33. összetettben. Péntekre eredetileg két részversenyt terveztek, de a másodikat törölték. A szörfösöknél (RS:X kategória) és Laserben is tíz futamot rendeznek, majd a legjobb tíz az éremversenyben dönti el a dobogós helyek sorrendjét.

Javított az evezőspáros

A Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység a C döntőben, azaz a 13-18. helyért folytathatja szereplését a pekingi olimpián, miután megnyerte alsóági középdöntős futamát. A 2005-ben világbajnok, tavaly pedig Eb-győztes magyar egység eredetileg csütörtökön szállt volna vízre a viadal ezen szakaszában, vihar miatt azonban elhalasztották a versenyüket. A C finálét szombaton (8:20) rendezik.

Megbüntethetik a dühöngő birkózót

Várhatóan a NOB fegyelmi büntetésével kell szembenéznie Ara Abrahamiának, aki az eredményhirdetést követően a szőnyegre hajította bronzérmét, majd tüntetőleg távozott az ünnepségről. A 33 éves, örmény származású birkózó kötöttfogásúak 84 kilós kategóriájában lett harmadik, ám szerinte bírói csalás áldozatául esett az elődöntőben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi bizottsága pénteken kezdett hozzá az ügy kivizsgálásához.

Kürthyynek nem sikerült a bravúr (MTI/EPA)

Kürthyynek nem sikerült a bravúr (MTI/EPA)

Kürthy lemaradt a döntőről

A súlylökő Kürthy Lajos nem jutott döntőbe. A magyar atléta 18,74 métert lökött, amellyel csoportjában a 17., összesítésben pedig a 34. helyen végzett.

Farkas Györgyi rajtolt hétpróbában

A női hétpróbázók versenyével megkezdődtek az atlétikai küzdelmek. A szám magyar érdekeltje, Farkas Györgyi 100 m gáton 14.66 mp-et futott (887 pont), amellyel a 43 fős mezőnyben a 41. helyen áll.


Pekingi képek (Galéria)

Pekingi képek (Galéria)


Öt külföldi tüntetőt őrizetbe vettek Pekingben

Őrizetbe vett a rendőrség öt külföldit, akik egy “Szabad Tibet” feliratú zászlót bontottak ki a kínai fővárosban egy engedély nélküli tiltakozó megmozduláson. Kate Woznow, a Diákok a Szabad Tibetért nevű csoport tagja elmondta, hogy két tüntető a kínai állami televízió építkezés alatt álló épületére mászott fel, hogy kitűzzék a zászlót, míg három társuk lent várakozott.
Az őrizetbe vett külföldiek közül három amerikai, egy brit és egy kanadai állampolgár.

Hatos helyett Veréb indulhat

A betegséggel bajlódó Hatos Gábor helyett Veréb István indulhat a szabadfogású birkózók 74 kg-os súlycsoportjában. Hatost két napja fülkagylógyulladással ápolják a Kínai-Japán Barátság elnevezésű kórházban, így nem indulhat.
Ennek megfelelően a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csapatvezetősége elindította az ilyenkor szükséges eljárást, hogy Hatos klubtársa, a 21 éves Veréb István, a tavalyi junior Eb bronzérmese léphessen szőnyegre augusztus 20-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik