Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál

A hétvégén a legnagyobb hazai fesztivál mellett is van élet: most indul a debreceni Virágkarnevál, lesz repülőnap és a mesterségek ünnepére is érdemes ellátogatni. A Sex Pistols-koncert azonban kihagyhatatlannak tűnik.

Most is érdemes útra kelni, mert a hétvégén Debrecenben, Kecskeméten és Székesfehérváron is érdekes programot kínálnak. Mindemellett Budapesten a Lánchidat a hétvégén is árusok és mutatványosok foglalják el, a Várban pedig a mesterségekkel barátkozhatunk. Akinek nincs kedve elhagyni a biztos otthoni terepet, azoknak jó könyveket és egészen tűrhető filmeket ajánlunk a tévéből.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, augusztus 15.

… a Debreceni Virágkarneválra

Debrecen virágba borul. A Debreceni Virágkarnevál nem csupán egyetlen nap: az utóbbi években csaknem egyhetes rendezvénnyé bővült, és már augusztus 15-én kezdetét veszi a buli. Ezek a napok az ünnep, a zene, a tánc és a virágok jegyében telnek, sztárfellépőkkel fűszerezve. Pénteken este nyolckor lesz a Magyar Concerto, a Magyar Állami Népi Együttes előadása egy komplex táncszínház, amely a hagyományos néptánc, népzene, kortárszene sajátos ötvözete. Az igazi program pedig inkább szombaton indul. Akkor lesz kreatív gyerekjátszó bábjátékkal, majd estétől virágparádé, valamint mindenféle táncbemutató és koncert.

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1

…Sex Pistolsra a Hajógyári-szigetre

Az idei év talán legfontosabb zenei eseménye lehet a Sziget pénteki napján, ahol a rocktörténet egyik legfontosabb fejezetének, a punkzenének a legérdekesebb alapvetései lépnek fel. A négy suhanc: Johnny Rotten énekes (valódi nevén Lydon), Glen Matlock basszusgitáros (két éve már fellépett a Sziget nagyszínpadán; kilépése után őt a kábítószer-túladagolásban elhunyt punkikon, Sid Vicious követte), Steve Jones gitáros és Paul Cook dobos mindössze egy igazi sorlemezzel, a Never Mind The Bollocks, Here Is The Sex Pistols című hordozóval és sok-sok reszlivel, filmzenével szembesítette és sokkolta az Egyesült Királyság polgárait.

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1

A Sex Pistols a hetvenes évek második fele brit punkhullámának legismertebb és legjobb számait írta meg. Koszos, dühös, háromakkordos rock and rollokat, az Anarchy In The UK-től a God Save The Queenen át a Pretty Vacantig – nem véletlenül ültek harmincéves jubileumot a lemez megjelenése alkalmából. A zenekar a kilencvenes években állt össze újra, Lydon-Rotten szarkasztikus humorával fogalmazva „kizárólag a pénzért”.

—- Szombat, augusztus 16. – repülőnap, Nyár a Lánchídon—-
…repülőnapra Kecskemétre

Idén szombaton és vasárnap a légi bemutató programja megegyezik, így a reggeli félnyolcas kapunyitás után kora délelőtt katonai zenekarok, díszelgők bemutatója nyitja a rendezvényt, amely közben már fel is szállnak a gépek. Leszáll a miniszter DC-6-osa is, és a kötelékek is útnak indulnak. Veres Zoltán, Bessenyei Péter és Peter Podlusek szlovén műrepülő bemutatót tart majd. Lesz harci kutató-mentő gyakorlat, bemutatót tart az amerikai légierő, a helyből felszálló Harrierek is megcsillantják magukat Nagy-Britanniából. Jönnek a szerbek, a törökök, a hollandok, a belgák, a románok, a németek, a szlovénok, és még rengeteg ország csapata. Meg lehet nézni többek közt a JAS-39 EBS HU, MiG-29U, L-39ZO, An-26, Jak-52, Mi-24, Mi-8/17 gépeket. A Magyar Honvédség a rendszeresített szárazföldi eszközöket is bemutatja és harci bemutatót is tart. Mindeközben a sátorral érkező látogatók az egyik közeli parkoló területén rendezett ( víz, áram, mobil illemhely ) körülmények között tölthetik el az éjszakát.

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1

… a Lánchíd-foglalásra

A nyár hétvégéin a Budapest egyik jelképének számító Lánchídon ismét a gyalogosoké, bámészkodóké, szórakozni vágyóké, vásárosoké és leginkább a művészeké lesz a főszerep. Minden hétvégén már 11 órától programmal várják a gyerekeket és felnőtteket: lesznek tűzzsonglőrök, ördögbotosok, trillások, zenészek, táncosok, utcai mutatványosok. A megpihenni vágyók a vendéglátó pavilonoknál hűsített italokkal, ínyencségekkel, kürtöskaláccsal, töki pompossal és fagylalttal csillapíthatják szomjukat és étvágyukat. Pestről Budára, vagy éppen Budáról Pestre átsétálva magyar kézművesek és népi iparművészek portékáiból válogathatnak, vásárolhatnak az érdeklődők. Lehet pihenni, koncertet hallgatni: egyszerűen csak a város szívében szabadban lenni.

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1

A mostani hétvégén a folkzenéé a főszerep. Lesznek tündérmesék hárfán, moldvai csángó népzene, autentikus magyar népzene, cigány népzene és világzene, és még rengeteg különböző stílus.

—-Vasárnap, augusztus 17. – Mesterségek ünnepe, Királyi Napok—-

…a mesterségek ünnepére a várba

Az idei Mesterségek ünnepe, az elmúlt évekhez hasonlóan a kirakodóvásár, a népi mesterek bemutatkozása és az elmaradhatatlan gasztronómiai élmények mellett, egész napos színpadi programokkal, sok tánccal és zenével, gyermekfoglalkoztatóval várja látogatóit, öt napon át, három helyszínen: a Palota Színpadon, az Oroszlános udvarban és az Újvilág-kertben. A látogatókat augusztus 16, 17-én és 20-án délelőtt 11-12:30 óráig illetve 15.00-23.00 óráig várják színpadi programokkal, 18-án és 19-én pedig 16.30-23.00 óráig. Közreműködik többek között: az Agostones, Lovász Irén, a Palya Bea Quintet, Tomáš Kočko (Csehország) zenekarával, a Zuboly, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál külföldi vendégei, valamint hagyományőrző táncosok és zenészek.

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1

…királyi programokra Székesfehérvárra

A 2008-as Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválra közel 150 külföldi együttes jelentkezett a világ számos pontjáról, ezek közül nyolcat hívtak meg. Finnországból a Folkj Dance Theatre Rimmpparemmit, Franciaországból a Pastourelles de Campant, Grúziából a Meranit, Dél-Koreából a Kim Eung Hwa Korean Dance Academyt, Moldovából a Trandafir de la Moldovát, Nepálból a Kathmandu Artist Clubot, Venezuelából az Agrupación Folklórica Danzas Dabajurót, és Thaiföldről a Thai Folk Dance-t.

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1

A Királyi Napokon a néptáncé ugyan a főszerep, de egész nap családi programok, vásár, különböző előadások várják az érdeklődőket. Vasárnap lesz Királyi Gyermekjátszó, azaz kézműves foglalkozások, zene és tánc gyerekeknek, Királyi Filmvászon, vagyis táncfilmvetítések a táncház udvarán, és nemzetközi folkest, világkörüli utazás tánccal, zenével és kóstolóval Baskíriából és Ghánából.

—-…moziba, kiállításra—-

Az üresfejű, Lizi & Yeti – Egy király sztori

Lehetséges, hogy az erős nyári mozik sorában (és a melegben) pilledő nézőknek lazításnak szánták a forgalmazók, hogy ezen a héten két könnyű darabbal rukkolnak elő. Egy Eddie Murphy-vígjátékkal (Az üresfejű) és egy német vicces animációs filmmel (Lizi & Yeti – Egy király sztori).

Bővebben >>

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1

Reneszánsz a fáraók Egyiptomában

A fáraók korának utolsó nagy időszakát mutatja be a budapesti Szépművészeti Múzeum időszaki kiállítása. A péntektől megtekinthető tárlat 150 műtárgy, többek között a négy és fél ezer éves Palermói Kő, II. Ramszesz életnagyságú szobra, valamint egy római kori múmia segítségével hozza közel a Nílus-parti birodalom lenyűgözően gazdag kultúráját.

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1

Bővebben >>

—-… maradjak …olvasni—-

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 9

Könyvajánlónkban csak utalásféleképpen foglalunk állást a nyári olvasmányok létezéséről és annak súlyos vagy súlytalan voltáról szóló vitához. Szerintünk nincs vakáció Rejtő nélkül, de az idei termésből is ajánlunk tíz könyvet, amit nyugodt szívvel olvashatunk, elfeledve az iskolát, munkahelyet.

Bővebben >>

—-Maradjak… …tévézni – A szép Antonio, Keresd a nőt!, Terminál—-

Péntek, augusztus 15.
2:00
Duna Televízió

A szép Antonio

Az 1960-as olasz film igazából már inkább szombaton kezdődik, de még mindig ez a legérdekesebb az este kínálatából, hiszen Marcello Mastroianni és Claudia Cardinale játssza a két főszerepet: Magnano igazán megnyerő fiatalember. Bomlik is érte a fehérnép. Fiatal és öreg, szép és csúnyácska. Amikor hazajön Rómából, az egész kisváros lázban ég. Antonio Magnano, a híres római Don Juan vajon kit választ a helyi szépségek közül? De Antonio úgy tűnik, nem komolyodik meg soha, már közeledik a harmincadikhoz, de még mindig nem gondol a nősülésre.

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1

Szombat, augusztus 16.
21:15
RTL Klub

Keresd a nőt!

Peter Farrelly, Bobby Farrelly vígjátéka megkerülhetetlen, és erősen rányomta a bélyegét a mai vígjátékok egyik fő irányára. A filmben Ted (Ben Stiller) a suli legjobb nőjével, Maryvel (Cameron Diaz) feszítene a szalagavatón. A nagy napon azonban Ted sikeresen becsípi összes férfiúi ékességét a nadrágja cipzárjába. Ez természetesen a lányos háznál történik, az egész família szeme láttára. Eltelik 13 év, mire Ted rájön, hogy egyetlen nőt szeretett egész életében, Maryt, akinek a sajnálatos események óta nyomát vesztette. Felbérel tehát egy másodosztályú bájgúnárt, aki magándetektívnek mondja magát (Matt Dillon), hogy derítse ki, hol él és mit csinál most a gyönyörű Mary. A detektív nemcsak megtalálja a lányt, de azonnal bele is szeret. Ezzel azonban nincs egyedül: az ellenállhatatlan Marynek egész kis rajongótábora van, amelyhez hamarosan Ted is csatlakozik.

Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1

Vasárnap, augusztus 17.
20:00
TV2

Terminál


Menjek vagy maradjak – Virágkarnevál vagy Terminál 1


Steven Spielberg filmjében kedvence, Tom Hanks játssza Viktor Navorskit, aki éppen New Yorkba repül Kelet-Európából, amikor hazájában heves harcokkal kísért államcsíny bontakozik ki. A gyanútlan utazó egyszerre ott találja magát a John F. Kennedy repülőtéren, Amerika kapujában, ám útlevele egy éppen nem létező országból való, ezért nem teheti be a lábát az Ígéret Földjére. A reptéren rekedt Navorskinak így fel kell találnia magát, be kell rendezkednie a várakozásra, amíg az otthoni háború véget nem ér. Ahogy telnek-múlnak a hetek, hónapok, Viktor felfedezi, hogy a terminál kicsinyített univerzuma gazdagon összetett világ, ahol fontos szerephez jut az abszurditás, a kicsinyesség, a nagylelkűség, az ambíció, néhány véletlen egybeesés, sőt, még a romantika is egy gyönyörű légikísérő, Amelia képében…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik