Élet-Stílus

Ítéletidő tombolt az Alpokban

Áradásokat és földcsuszamlásokat okozott egy vihar pénteken az ausztriai Karintiában, Olaszországban egy kisfiú életét vesztette. A heves esőzések miatt több országutat le kellett zárni a forgalom elől.

Az erős széllökésekkel lecsapó vihar főképpen Karintia északi részében pusztított. Hermagorban már a kora reggeli órákban ömlött az özönvízszerű eső, számos helyen a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk a vizet az elárasztott üzlethelyiségekből és pincékből. Két fontos országút járhatatlanná vált az áradások következtében. Földcsuszamlásokról és kőomlásokról is érkeztek jelentések.

Az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) az egész ország területére viharjelzést adott ki. Figyelmeztetése szerint péntek délutántól-estétől huszonnégy óra leforgása alatt akár 100 milliméter eső is hullhat, és a bajokat a rendkívül erős szél is fokozhatja. A környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy az Alpok előterében, Stájerországban és Karintiában áradásokkal, kőomlásokkal és földcsuszamlásokkal kell számolni.A nyugatról kelet felé tartó viharzóna késő délután Bécset is elérte: az osztrák fővárosra – orkánerejű szél kíséretében – heves zivatar zúdult.

Stájerország északi részében egy kiránduló csoport a közeli fák alatt próbált menedéket keresni a hirtelen érkező jégeső elől. A vihar azonban kicsavarta az egyik fát, amely rádőlt egy negyvenegy éves asszonyra: a szerencsétlenül járt nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A nem ritkán teniszlabda nagyságú jégdarabok a tartomány számos vidékén okoztak károkat házakban, utcán parkoló autókban és a termőföldeken.

Az alsó-ausztriai St. Pölten közelében, az A1-es északi autópályán mintegy huszonöt jármű ütközött össze az esőtől csúszóssá vált úton. A tömeges karambolban huszonketten megsebesültek, közülük négyen súlyosan. A szerencsétlenség körzetében le kellett zárni a nagy forgalmú autópályát. Néhány órával korábban még Olaszország északi részén tombolt ítéletidő. A heves széllökések fákat csavartak ki, sok ház tetejéről leszaggatták a cserepeket. Torinóban egy kidőlt fa agyonütött egy 10 éves fiút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik