Élet-Stílus

Csalódott cselgáncsosok

Az előzetesen éremesélyesnek tartott, hatfős magyar válogatott Csernoviczki Éva (48 kg), Baczkó Bernadett (57), Mészáros Anett (70) és Hadfi Dániel (100) révén négy hetedik hellyel, valamint két helyezetlen pozícióval - Ungvári Miklós (66) és Bor Barna - fejezte be ötkarikás szereplését.

„Formája alapján Ungváritól, sorsolása alapján pedig Baczkótól vártunk érmet, Mikinek az ismert vitatott meccse miatt nem sikerült, míg Berni messze volt a világbajnokságon mutatott teljesítményétől. Évi és Barna még mehetett volna előrébb, Anett megverte, akit tudott, a nála jobbat már nem, míg Dani tíz hete esett át mandulaműtéten, és egész évben a góckutatással bajlódott” – mondta csalódottan a magyarok teljesítményéről a pekingi játékok cselgáncstornájának befejeződése után Hangyási László olimpiai szakágreferens.

„Két érmet vártam a csapattól, nem jött össze. Az olimpia a pillanat versenye, hogy ki mennyire tudja feldolgozni a rá nehezedő terhet, a vb-ken mindenki sokkal bátrabban mozog. Itt felértékelődnek a mozdulatok, ez a sportág csúcseseménye, így elkerülhetetlen bizonyos görcsösség. Néhány versenyzőnkön talán a győzni akarást is számon lehetne kérni, úgy érzem, hamar feladták. A japánok, oroszok, németek hoztak magukkal edzőpartnereket, nekünk erre nyilván nem telt, emellett valószínűleg egy magyar bíró jelenléte is javíthatott volna a helyzetünkön, a bírók között ugyanis létezik egyfajta cinkosság. Talán Miki meccse is másként alakult volna, ki tudja” – mondta a paksi mester az MTI-nek.

Bor Barna, az utolsó tatamira lépő magyar hamar elvérzett (MTI)

Bor Barna, az utolsó tatamira lépő magyar hamar elvérzett (MTI)

A dzsúdó egyetlen magyar olimpiai bajnoka, az 1992-ben diadalmaskodó Kovács Antal a nézőtéren ülve elemezte a helyzetet: “Több volt a csapatban. Ebben a sportágban valaki éveken át hiába nyer meg mindent, ha az olimpia nem sikerül neki. Itt most vagy soha a jelszó, ezért remeg meg olyan sok vb-aranyérmes keze a fontos pillanatokban. Ahogy a teljes zenekart, azaz a magyar sportolókat elnézem, iszonyúan nagy teher van rajtuk. Ezt fejben kellene elrendezni, hogy ne nyomassza őket a tét.

„Ami a dzsúdósokat illeti, edzeni ennél többet már nem lehet, állóképességben a legjobbak között vagyunk, mégsem szereztünk érmet, ami nagyrészt a fentieknek tudható be. Természetesen nem ártott volna egy bírót is delegálnunk, kár, hogy nincs pénz egy nemzetközi szintű bíró menedzselésére. Danit és Mikit különösen sajnálom, előbbitől a jelenetet visszanézve egyértelműen győzelmet vettek el, amikor az ellenfélnek ítélték az ippont. Miki igazságtalan búcsújáról csak annyit, hogy ő volt az egyetlen ezen az olimpián, akit rossz fogásért intettek meg. Pedig jobban megérdemelte volna az aranyat, mint én Barcelonában…” – értékelt a barcelonai aranyérmes.

A cselgáncsos küldöttség kedden indul vissza Budapestre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik