Élet-Stílus

Soha ne főzzünk fedő nélkül!

Sorozatunk következő részében ötleteket adunk, hogyan csökkenthetjük a sütéshez, főzéshez használt energiát akár 20-30 százalékkal néhány egyszerű trükk segítségével – energiatippek a FigyelőNeten.

Legelőször is érdemes átvizsgálni az edényeket és fedőket, hiszen ezek anyaga, minősége, formája befolyásolja majd a felhasznált energiát. Főzéshez használjuk a jó hővezetésű anyagokból, például acélból, öntöttvasból vagy zománcozott vasból készült edényeket! Kerüljük a főzőlapon a kerámiát vagy a hőálló üvegedényeket, ezekkel ugyanis, gyengébb hővezetésük miatt, tovább tart az ételek elkészítése, ráadásul több energiára lesz szükség.

Sok múlik az edényen

Figyeljünk oda arra is, hogy az edény mérete illeszkedjen a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez – tanácsolja az Energia Klub. Ha a láng vagy a főzőlap széle túlér az edény fenekén, az energia jelentős része megy kárba, az étel pedig nem fog gyorsabban megfőni.

A főzés hatásfokát a homorú vagy domború fenekű edények nagyon le tudják rontani, mivel nem a teljes felületükön veszik fel a hőt. Ki gondolná, hogy egy görbe fenekű fazék másfélszeresére növelheti a főzés energiaigényét!?

Ínycsiklandó pazarlás (fotó: MTI)

Ínycsiklandó pazarlás (fotó: MTI)

Vitamin és energia

Ne felejtsük el az edény méretéhez illeszkedő fedőt. Meglepő, de igaz: fedő nélkül a főzés 3-4-szer annyi időt és energiát igényel, mint fedővel. Ha már felforrt az étel, tegyük kislángra, így is pontosan annyi idő alatt fog megfőni, mint nagylángon. A villamos főzőlapot a főzési idő vége előtt 5 perccel bátran kikapcsolhatjuk, a maradék hő bőven elég lesz arra, hogy az étel elkészüljön.

Ha van otthon kuktánk, használjuk minél gyakrabban! Kuktával az energiafelhasználás akár 40 százaléka, míg az időráfordítás 70 százaléka is megtakarítható. Mielőtt bekapcsoljuk a legújabb csillogó-villogó elektromos konyhai gépet, gondoljuk át, hogy nem oldható-e meg a feladat kézi erővel!

Zöldségeket, krumplit több okból sem érdemes bő lében főzni: kevés vízben párolva az energiamegtakarítás mellett a vitaminok nagy része megőrizhető. Szintén sokat spórolhatunk, ha a babot, lencsét, aszalt gyümölcsöket előre beáztatjuk, így gyorsabban és kevesebb energiával főzhetjük őket puhára.

A fazekak, gázrózsák és főzőlapok birodalma után jövő héten a sütők hatékony használatával folytatjuk az energiatippeket. További praktikus, pénztárca- és környezetkímélő megoldásokért Keresse fel a FigyelőNet Energiatippek oldalát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik