Élet-Stílus

Fodornak sem sikerült – ezüstérmes

Továbbra is várni kell az első magyar aranyra, miután Fodor Zoltán nagy csatában, három menetben vereséget szenvedett a kötöttfogású birkózók 84 kilogrammos fináléjában az olasz Andrea Minguzzitól.

A Ferencváros 23 éves birkózója a kínai Ma Szan-ji (2-0), az azeri Szalva Gadabadze (2-1) és a 2006-ban vb-ezüstérmes, idén Európa-bajnok török Nazmi Avluca (2-0) legyőzésével került a döntőbe, ahol az olasz Andrea Minguzzi várt rá.

A mérkőzés elején egyikük sem kockáztatott, így gyorsan elszaladt az első perc. Következett a sorsolás, ennek nyomán az olasz versenyző ment le először parterbe. Fodor megpróbálta felfordítani, de nem járt sikerrel. Minguzzi egy pontot kapott.

Az olasz birkózó sem tudott mit kezdeni a magyarral, amikor az térdelőhelyzetben volt. Az első olimpiáján szereplő Fodor ezzel – eredményes védőmunkáért – szintén ponthoz jutott, és mivel ő szerezte a menetben az utolsót, övé lett az első szakasz.

A második menetben sem erőltették a felek az akcióindítást. Egy perc után tehát megint jöhetett a sorsolás a golyókkal – és
az olasz lett a kedvezményezett. Fodor parterben kiválóan védekezett, leragadt a szőnyegre, Minguzzi pörgetési kísérlete teljes kudarcba fulladt. A jó védekezésért pontot szerzett Fodornak perterbe mindenképpen újabb pontot kellett volna csinálnia, de ellenfele kimászott a körből – egy pontért.

Kikapott, de az ezüst is szépen csillog (Galéria)

Kikapott, de az ezüst is szépen csillog (Galéria)

A menetet ezzel meg is nyerte. Jöhetett az utolsó, döntő két perc. Fodor igyekezett, de nem talált fogást a masszív olaszon. A sorsolásnál Fodornak szerencséje volt. Riválisa azonban simán felállt a térdelőből, és sikeres védekezéssel előnybe került.

A magyar ment le ezután, és az aranyért csak ki kellett volna védekeznie a következő fél percet, de nem bírta ki. Az olasz felemelte, tartotta egy ideig a kezei között, majd három pontért eldobta. Ezzel elment a meccs, elúszott az arany – de olimpiai újoncként az ezüsttel is pályafutása legnagyobb sikerét aratta.

Fodor Zoltán a pekingi magyar küldöttség negyedik érmét, harmadik ezüstérmét szerezte.

Abrahamian botránya

Az eredményhirdetése az egyik bronzérmet megszerző Ara Abrahamian botrányával indult, ugyanis a svéd színekben versenyző sportoló a kapott medáliát tüntetőleg kivette a nyakából és a dobogó mögül a szőnyeg közepére hajította, majd sértődötten távozott a ceremóniáról. „Nem érdekel a bronzérem, én az aranyért jöttem, ezért számomra kudarc ez az olimpia. Ez volt az utolsó meccsem, visszavonulok” – mondta Abrahamian.

Férfi kötöttfogás, 84 kg:
1. Andrea Minguzzi (Olaszország)
2. Fodor Zoltám (Magyarország)
3. Ara Abrahamian (Svédország)
3. Nazmin Avluka (Törökország)

Nyilatkozatok

Fodor Zoltán:
„Inkább úgy érzem, hogy elvesztettem az aranyat, minthogy megnyertem az ezüstöt. Nagyon motivált voltam, szinte egy jó bulinak fogtam fel az egész versenyt, akárhányszor elvonultam a nézők előtt, úgy gondoltam, ma senki sem győzhet le. A végén jól elmozogtam lentről, de jó ütemben kiugrott és nem is számítottam erre, hogy így kiemel. Akciót kellett volna csinálnom, az olasz megérdemli, hogy győzött.”

Struhács György szövetségi kapitány:

„Minguzzi stabil birkózó. Az volt a taktika, hogy lent Zoli elmozog. A rivális páros lábközéemelést szokott csinálni, de a harmadik menetben meglepett bennünket egy másikfajta akcióval. Addig jól védekezett, de ezt nem tudta kivédeni. Zolinak felnőttek között nem volt komoly eredménye, most érett meg arra, hogy érmes legyen egy világversenyen.”

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke:
„Ezek lehetnének azok a meglepetés-aranyérmek, amikre előzetesen számítottam, sajnos most ez nem jött össze. Nem lehet egy szavunk sem, hiszen szerencsénk is volt,
ugyanakkor be kell látni, hogy az olyan gyönyörű akciókról szól a birkózás, mint amilyet az olasz bemutatott.
Nagyon örülök az ezüstnek, szép eredmény.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik