Élet-Stílus

Elbukott egy újabb magyar aranyesélyes

Az Athénben az aranyról éppen csak lemaradt Nemcsik Zsolt jókora meglepetésre már a 32 között kiesett a férfi kardozók egyéni versenyében, akárcsak Decsi Tamás. Utóbbi legyőzője Szilágyi Áron a nyolcaddöntőben búcsúzott.

A három magyar kardozóból csak egy, jelesül Szilágyi Áron jutott a legjobb 16 közé a férfiak egyéni versenyében.

Szilágyi a sorsolás szeszélye folytán egy magyarral, Decsi Tamással került szembe, és 15-9-re nyert. A Vasas fiatal kardforgatója folyamatosan húzott el, 9-4-re és 11-5-re is vezetett. Decsi ugyan 12-9-re felkapaszkodott, de ennél jobban nem tudta megszorítani ellenfelét. A határozottabban
vívó Szilágyi megérdemelten került a következő körbe.

A nyolcaddöntőben egyedül képviseli a magyar színeket, miután az Athénban ezüstérmes Nemcsik Zsolt kellemetlen vereséget szenvedett a kínai Csou Han-mingtől. Nemcsik két tus hátrányt ledolgozva 5-3-ra és 6-4-re is vezetett, ám a kínai egyenlített.
Nemcsik vitatta Csou hatodik találatát, s ennek hangot is adott. A riválisa viszont végéig higgadt maradt, magabiztosan vívott.

Nemcsik Zsolt fájóan korán búcsúzott (MTI)

Nemcsik Zsolt fájóan korán búcsúzott (MTI)

A folytatásban 10-10-ig fej-fej mellett haladtak a felek, majd a kínai két tussal meglépett. Nemcsik egyenlített ugyan, de ezután két kínai tus következett (12-14). A nehéz helyzetbe került magyar előre menekült, ám 14-13 után a kínai talált.

Nyilatkozat

Nemcsik Zsolt:
„Három tust vett el tőlem a mérkőzésvezető. Nem akartam foglalkozni azzal, hogy mi zajlik a pást mellett, tényleg csak a tiszta tusokra kértem videót, de egyiket sem kaptam meg. Volt, hogy meg se nézték a felvételt, láttam, hogy amint megy az asszóvezető a videobíróhoz, az már int is neki, hogy úgy volt, ahogy ítélte. Tudtam, hogy nehéz mérkőzés lesz, ugyanakkor erre azért nem számítottam. A kínai fiú jó vívó, de eddig mindig megvertem. Most valami egészen mással rukkolt elő, mint korábban. A kiabálás miatt alig lehetett hallani a mérkőzésvezetőt, márpedig kardban nagyon fontos, hogy indulásra készen álljon az ember.”

Nyolcaddöntő, végállomás

A nyolcaddöntőben az amerikai Keeth Smart megállította Szilágyi Áront, így egyetlen magyar sem került be a nyolcba.

A 18 esztendős magyar hiába kezdett lendületesebben, hiába vezetett 2-0-ra és 3-1-re is, később neki kellett futnia az eredmény után. Megpróbált tapadni a riválisára, és ez egy darabig sikerült is. Ugyanakkor a végéhez közeledve egyre többet bizonytalankodott, így rutinosabb, érettebben vívó ellenfele négy tus előnyre tett szert (9-13). Szilágyi egyszer még talált, de a vereséget nem kerülhette el (10-15).

Nyilatkozat

Szilágyi Áron:
„Nagyon meglepett a hatalmas ugrásaival. Valahogy nem abban az ütemben vívott, ahogy az oroszok, franciák vagy a magyarok szoktak. Öt nap van a csapatversenyig, az amerikaiakkal kezdünk, Smart is vív majd, valamit ki kell találni ellene. Bízunk benne, hogy sikerül érmet nyernünk”

Hullottak az esélyesek

A 32 között búcsúzott az egyéniben ötszörös világbajnok, olimpiai aranyérmes orosz Sztanyiszlav Pozdnyakov, aki a francia Nicolas Lopeztől kapott ki 15-8-ra. A viadal legnagyobb meglepetése, hogy Pozdnyakovhoz hasonlóan egyetlen orosz kardozó sem jutott túl a legjobb 32-n. Egy fordulóval később kiesett a címvédő olasz Aldo Montano is, akit a spanyol Jorge Pina vert meg 15-14-re. Ugyancsak a 16 között fejezte be szereplését a világranglista éllovasa, a német Nicolas Limbach. Ő a fehérorosz Aliakszandr Bujkevicstől kapott ki 15-14-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik