Élet-Stílus

A Muzsikás együttes kapta a WOMEX-díjat

A Muzsikás együttes nyerte el idén a Világzenei Vásár (World Music Expo), azaz a WOMEX-díját, amellyel évente a műfaj legkiemelkedőbb előadóit és együtteseit tüntetik ki.

Az elismerés kapcsán Hamar Dániel, az együttes egyik tagja úgy fogalmazott: “ez egy óriási megtiszteltetés nemcsak a Muzsikás együttesnek, hanem az egész magyar népzene számára is”. Hozzátette: “meglepő és csodálatos érzés (…) nehéz szavakban elmondani”.

Mint azt a zenész hangsúlyozta, a díj jelentőségét mutatja, hogy noha a world musicba, népzenébe sok minden “belefér”, évente csak egy WOMEX-díjat osztanak ki. “Olyan mint a Nobel-díj”, bár azt több tudományág képviselői is megkaphatják – tette hozzá.

Hamar Dániel megemlítette azt is, hogy a díjátadó ünnepség november elején lesz Sevillában. A WOMEX honlapja szerint a Muzsikás együttes november 2-án élő koncertet ad a díjátadó gálán.

A World Music Expo (WOMEX) a világ legnagyobb világzenei vására. “Minőség, kreativitás, tartalom” – 1999-es bemutatkozása óta a WOMEX-díj a világzenében nyújtott nemzetközi szinten kiemelkedő teljesítményt jutalmazza. A zenei kiválóság, társadalmi hatékonyság, kereskedelmi siker, politikai mondanivaló, életmű – ezek közül a szempontok közül bármely érdemessé teheti az előadókat, együtteseket, sőt intézményeket a díjra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik