Élet-Stílus

Boczkó elődöntős Pekingben

Boczkó Gábor bejutott az elődöntőbe a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében, miután harmadik mérkőzését is megnyerte a pekingi olimpián.

Elsőként a világbajnok Kulcsár Krisztián lépett pástra, és mint kiderült, az egyéni versenyben utoljára szerepelt Pekingben, mivel simán, 15-9-re kikapott a kínai Jin Lien-csiveltől.

Ezután Boczkó Gábor következett, aki az olasz Alfredo Rotával került szembe. Nagy csatát vívott a két párbajtőröző, jóllehet, a rivális szinte csaknem végig vezetett. A magyar 5-4-nél és 10-9-nél állt jobban. Mivel a háromszor három perces alapidőben nem született döntés, 10-10-nél jöhetett az egyperces hosszabbítás, mely emlékezetesen zárult. Rota lelépett a pástról, így technikai tussal Boczkó jutott a legjobb 16 közé.

Boczkó Gábornak szerencséje is volt (MTI)

Boczkó Gábornak szerencséje is volt (MTI)

Nem sokkal később Imre Géza követte őt a nyolcaddöntőbe, miután legyőzte Kim Szeung Gut. A kiegyenlített első és második szakasz után az utolsó három percben Imre megnyugtató előnyre tett szert, négy tussal is vezetett, a dél-koreai azonban egyenlített. Következett egy együttes találat, de mivel még volt vívóidő, ezt nem vették figyelembe, a következő akciónál viszont csak egy lámpa villant fel, és ennek Imre örülhetett.

Imre a 16 között búcsúzott

A következő fordulót már csak egy magyar, jelesül Boczkó „élte túl”. Az idei egyéni Európa-bajnok Imre jól kezdett, 5-3-ra is vezetett az olasz Diego Confalonieri ellen. A folytatás azonban már kevésbé volt fényes. A rivális kiegyenlített, aztán néhány együttes találat után meglépett. Imre elkezdett kapkodni, s a fegyverével adódó problémák végképp kizökkentették, így az olasz végül könnyedén, 15-9-es győzelemmel jutott tovább.

Boczkó a világranglista-első Silvio Fernandezzel küzdött meg a negyeddöntőért. Az asszó elején a venezuelai versenyző vezetett, 5-4-nél azonban már Boczkó állt jobban. Pontos vívással folyamatosan húzott el egyre inkább elbizonytalanodó ellenfelétől – és 15-9-es győzelemmel került a nyolc közé.

Boczkó Zawrotniakot is legyőzte

Következett Radoslaw Zawrotniak. Az első tusra sokat kellett várni – ezt a lengyel szerezte, előtte egyébként zsűri passzív vívás miatt sárga lapot adott Boczkónak. A bírák később is főszerepet játszottak, többször „belenyúltak” az asszóba.

A magyar párbajtőröző technikai tussal egyenlített (2-2), majd elhúzott. A lengyel azonban 5-2-ről is felállt, a harmadik harmad elején egálra módosította az állást (5-5, 6-6), fordítani azonban nem tudott. Ráadásul 10-9-nél technikai tust kapott, továbbá a zsűri elvette egy találatát, így lett 11-8 a magyar javára.

Az addig is sokat vitatkozó, cirkuszoló Zawrotniak végképp elveszítette a hidegvérét, Boczkó pedig élt a lehetőséggel – 14-8-nál aztán egy piros lap vetetett véget az asszónak.
A háromszoros egyéni Európa-bajnok magyar a francia Fabrice Jeannet-val csatázik a fináléba kerülésért – 13:30-kor.

Nyilatkozat

Boczkó Gábor:
„Az első asszóm nyögvenyelős volt. Azt tudni kell, hogy Rotával már 14 éve nyüstöljük egymást, és az esetek 99 százalékában én nyerek. Mondhatjuk, hogy az én emberem. Éppen ezért volt nehéz az asszó, neki nem volt semmi veszteni valója. Kockáztatott is, más tusokat adott, mint szokott. A Fernandez elleni sikernek nagyon örülök.

Ő a világranglista vezető – korábban én voltam, csak megsérültem és visszaesetem -, jelenleg vitathatatlanul ő a legjobb. Hat éve Franciaországban készül. Zawrotniak ellen össze-vissza tévedett a bíró, a lengyel kapott ugyan néhány pirosat, de akadt még olyan, amit nem ítéltek meg ellene. Szerintem a bíró ide-oda tévedett. Nem ilyennek kellett volna lennie ennek az asszónak, de végül is nyertem.”
.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik