Élet-Stílus

Tavaly Pekingben nyert Szávay

Nem foglalkozik az esélyekkel, illetve nem nyilatkozik arról, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett a pekingi olimpián Szávay Ágnes, aki pályafutása során először szerepelhet az ötkarikás játékokon, ahol egyesben és párosban is szerencsét próbál.

A világranglistán 14. magyar játékos péntek este ott vonult a Madárfészekben társaival, mint mondta: felejthetetlen élményben volt része. “Szenzációs érzés volt, hiszen gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy egyszer szerepelhessek az olimpián. A megnyitó ugyan kicsit hosszúra nyúlt, de amikor a többiekkel bevonultunk Magyarország képviseletében, majd fellobbant a láng, az felejthetetlen” – mondta az olimpiai faluban tartott szombati sajtótájékoztatóján a magyar klasszis, aki az asztaliteniszezőkkel lakik együtt a sportolók lakhelyén; ahogy fogalmazott, meg sem fordult a fejében, hogy szállodaszobát béreljen.

Szávay bizakodó (MTI/EPA)

Szávay bizakodó (MTI/EPA)

Szávayt a 11. helyen emelték ki a tornán, amely egyébként a WTA-sorozatba is beszámít úgynevezett Tier I-es viadalként. Egyesben hétfőn egy hazai játékossal, Cseng Csiével (Zheng Jie), párosban pedig, Arn Gréta oldalán – várhatóan kedden – a japán Morita Ajumi, Szugijama Aj duó ellen kezd. Csengről nincsenek kellemes emlékei, eddigi egyetlen összecsapásukat ugyanis a kínai nyerte, mégpedig az idei wimbledoni bajnokság nyolcaddöntőjében.

“Ez egy másik verseny lesz. A fű neki jobban fekszik, itt viszont aránylag magasra pattannak a labdák, s egy megfelelő taktikával eredményes lehetek ellene. Az pedig, hogy hazai környezetben játszik, nekem szerintem nem hátrány, rajta lesz a nagyobb nyomás. Ráadásul tavaly októberben ebben a stadionban nyertem meg a pekingi tornát, úgyhogy a helyhez jó emlékek fűznek” – latolgatta az esélyeket Szávay, aki tovább azonban nem kívánt menni, mint mondta: csak a soron következő feladatra összpontosít.

Ugyanígy kezeli a párost is, ahol egy győztes mérkőzés után a Williams-nővérek várhatnak rájuk a második fordulóban. “A japán kettős nagyon erős, először jussunk túl rajtuk, aztán lehet beszélni Williamsékről” – jegyezte meg.

A magyar klasszis kínai ellenfele (MTI/EPA)

A magyar klasszis kínai ellenfele (MTI/EPA)

Az MTI kérdésére, mely szerint mennyit tudtak eddig együtt edzeni Arnnal, azt mondta: Pekingben még egyelőre semennyit. “Én néhány nappal később érkeztem, így másként állt át a szervezetünk, más időpontokban is gyakoroltunk. Egyébként sem könnyű pályát szerezni, mert Gréta csak párosban indul, így neki kevesebb lehetősége van” – fogalmazott.

A meleg, párás időjárásról Szávaynak az a véleménye, hogy nem egyszerű ilyen körülmények között játszani, de mindenkinek ugyanolyan nehéz dolga lesz, így szerinte nem ezen fog múlni a győzelem-vereség kérdése.

A magyar teniszező az olimpia után egyből az Egyesült Államokba, New Havenbe repül, de ahogy egy újságírói felvetésre mosolyogva válaszolta: nyugodtan lehet olimpiai bajnok szombaton (egyes), illetve vasárnap (páros), hiszen a tengerentúlon – első kiemeltként – csak szerdán kell majd pályára lépnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik