Élet-Stílus

Pekingi megnyitó – percről-percre

Gigantikus showműsorral hivatalosan is elkezdődtek a pekingi olimpiai játékok. A rendezők igazán kitettek magukért, látványos elemekkel tarkított közel egy órás műsorból természetesen nem hiányozhattak a gyerekek, a táncosok és a hatalmas tűzijáték.

18:04 – ég a fáklya

Az utolsó fáklyavivő Li Ning 30 méter magasságban még egyszer körbevitte a stadionban a lángot, majd meggyújtotta az olimpiai lángot. A ceremóniát egy újabb hatalmas tűzijáték zárta.

17:55 – érkezik a láng

Nyolc kínai sportoló hordozza körbe a Madárfészekben az olimpiai lángot. A közönség közben lelkesen lenget.

17:45 – olimpiai eskü

A kínaiak pingpongsztárja, Zahng Yining mondta el az olimpiai eskü szövegét a sportolók nevében. Előtte az olimpiai himnusz hangjaira felhúzták a zászlót.

17:36 – dopping ellen

Beszédében Rogge többször is hangsúlyozta, hogy tiszta, doppingmentes játékokat szeretne. Ju Hintao elnök hivatalosan is megnyitotta a 29. nyári olimpiát. Behozták az olimpiai zászlót.

17:31 – százéves álom

A szervezőbizottság elnöke, Liu Qi szerint egy százéves álom valósult meg azzal, hogy 2001-ben Peking nyerte el a játékok megrendezésének jogát.

17:28 – tüntetés a megnyitó előtt

A Diákok a Szabad Tibetért (Students for a Free Tibet) nevű csoport három tüntető aktivistáját őrizetbe vették a kínai rendőrök a pekingi Nemzeti Stadion közelében egy órával az előtt, hogy a stadionban megkezdődött a 2008-as pekingi olimpia megnyitóünnepsége.

Galéria

Galéria


17:25 – Rogge a pódiumon

A kínai szervezőbizottság elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a pálya közepén felállított pódiumra érkezett.

17:08 – érkeznek a házigazdák

Hatalmas üdvrivalgás a Madárfészekben. Utolsóként a házigazda Kína csapata érkezett meg a stadionba. Közel 600 fős a küldöttség, a zászlót a hazájában hihetetlenül népszerű Jao Ming viszi, aki az NBA-ban szereplő Houston Rockets játékosa.

16:50 – hajszolják a sportolókat

A jelek szerint némi késésben vannak rendezők, akik gyors tempóra kérik az atlétákat. A két koreai ország ezúttal külön vonult be. Néhány atléta már több mint egyórája a pálya közepén vár, sokan a fűben ücsörögnek.

16:28 – az amerikai csapat a stadionban

George W. Bush is felpattant a székéből, és lelkesen integet a honfitársainak. A zászlót Lopez Lomong atlta viszi. Az amerikai csapat minden tagja golfsapkában érkezett.

16:14 – Ginobili a zászlóval

Az argentin csapatot az NBA-ben szereplő kosaras, Manu Ginobili vezette be, az angolokat az úszó Mark Foster. A pályakörül álló kínai pomponlányok fáradhatatlanul táncolnak.

Kammerer a zászlóval (Galéria)

Kammerer a zászlóval (Galéria)


magyar zászlóvívők

A magyar zászlóvivők:
1908, London: Mudin István (atléta)
1912, Stockholm: Rittich Jenő (tornász)
1924, Párizs: Toldi Sándor (atléta)
1928, Amszterdam: Egri Kálmán (atléta)
1932, Los Angeles: Bácsalmási Péter (atléta)
1936, Berlin: Bácsalmási Péter
1948, London: Németh Imre (atléta)
1952, Helsinki: Németh Imre
1956, Melbourne: Csermák József (atléta)
1960, Róma: Simon János (kosárlabdázó)
1964, Tokió: Kulcsár Gergely (atléta)
1968, Mexikóváros: Kulcsár Gergely
1972, München: Kulcsár Gergely
1976, Montreal: Kamuti Jenő (vívó)
1980, Moszkva: ifj. Szívós István (vízilabdázó)
1988, Szöul: Vaskuti István (kenus)
1992, Barcelona: Komáromi Tibor (birkózó)
1996, Atlanta: Szabó Bence (vívó)
2000, Sydney: Kőbán Rita (kajakos)
2004, Athén: Kovács Antal (cselgáncsozó)


15:56 – megérkeztek a magyarok

A mieink zászlaját a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán viszi. A hölgyek piros-fehér tarka ruhában hozzá illő kalappal, a férfiak pedig sötét nadrágban, vajszínű zakóban és piros nyakkendőben vonultak fel. A 169 sportolóból természetesen nem lehetett mindenki jelen, mivel többen még otthon készülnek, míg vannak olyanok – például a dzsúdós Csernoviczki Éva -, akik szombaton már versenyeznek.

15:43 – szétlőtték a felhőket?

Alaptalannak bizonyultak a meteorológusok félelmei, ugyanis mégsem eredt el a valószínűnek mondott eső. Azt nem tudni, hogy rendezőknek köszönhető-e a fülledt meleg folytatódása, akik állítólag egy speciális készülékkel készültek szétlőni a gyülekező felhőket…

15:33 – még várni kell a magyarokra

A magyar sportolók és kísérők a kínai ábécé sajátosságai miatt 83-adikként lépnek be a Madárfészekbe. Most éppen a panamai atléták érkeznek.

15:27 – japánok kínai zászlóval

Megérkeztek a japán atléták. A közönség visszafogottan reagált, a sportolók a hazájuk lobogói mellett kínai zászlókat is hoztak magukkal.


Galéria

Galéria


15:17 – háttér

Csang Ji-mu a megnyitó ünnepségének rendezője a legismertebb kínai filmes, aki egyéni sorsokat és az ország történetének drámai és dicsőséges pillanatait idéző filmjeivel, nagyszabású projektjeivel tett szert világhírre. A pénteki megnyitó, amelyet három éven át készített elő, a legnagyobb nézőközönségre tervezett műve.

A magyar közönség a 2002-ban készült Hős című filmjét ismerheti, ezt A tiltott város követte, amely az eddigi legnagyobb költségvetésű kínai film volt. A magyar nézők utoljára 2006-ban Aranyvirág átka című filmjét láthatták.

15:10 – Véget ért a show

A hagyományoknak megfelelően a görög csapat kezdte meg a bevonulást. A zászlót a dzsúdós Iliasz Iliadisz viszi.

14:55 – Te meg én – csillagok alatt

Űrhajós ereszkedik alá. A küzdőtér közepéből egy közel 20 méter magas, 16 tonnás földgolyó emelkedik ki. Csillagok (a nézők a kis lámpájukkal) és bolygók között az illusztrált földön emberek rohangálnak – fejjel lefelé. 11 hónapot edzettek erre. Az olimpia hivatalos dala csendül fel, a You and me (Te meg én).


Kattintson!

Kattintson!


14:45 – színek, fények

Harsány fények, színek cikáznak. A nézőtéren ülők is műsor részét képezik, kis lámpájukkal hozzájárulnak a látványhoz. A karácsonyfa izzókkal felszerelt emberek összehangoltan szaladgálnak, mígnem megjelenik a békegalamb. Naná. Az olimpiai megnyitó fontos kelléke. Az óriási, emberek által megformált madár mögött megelevenedik a Madárfészek.
A kínai sárkány is megjelenik a stadion légterében.

Most a taj csi-vel, mint életfelfogással ismerkedünk.
Az olimpiai stadion kivetítőjén vízesés ereszkedik alá, mindez persze vetített kép, de frissítő lehet a pekingi hőségben. Fa és a víz főszerepben – mindezt gyerekek festik meg nekünk.

14:20 – ismerkedés a kínai kultúrával

A papír kínai találmány. Büszkék is erre. Filmbejátszás után élőben is előkerül egy, amúgy óriási papírtekercs. Annak közepén egy fekete ruhás táncos, aki kezével és lábával különböző ábrákat fest előadása közben. Még több festő-táncos érkezik a küzdőtérre. A papíron hegyek, folyók és a Nap.

Az írás és nyomtatás története is felelevenedik a Madárfészekben. A látvány és a zene melankolikus.
Harmónia, nagy fal – 897 ember közreműködésével.

A kínai operettel, annak látványvilágával is megismerkedhetünk, és helyet követel a műsorban egy kis kínai történelemlecke is. Agyaghadsereg, iránytű, selyem, annak útja a tengeren – mindezt sok-sok szereplő idézte meg, a látvány lenyűgöző.

A kínai kultúra ízelítőjét tűzijáték zárta le. 1800 kilövő pontból egyébként 20 ezer petárdát használnak el a megnyitó alatt.

14:10 – megérkezett a kínai zászló

Megjöttek a gyerekek – ők amúgy egyetlen megnyitóról sem hiányozhatnak. Nos, 56-an bevitték az ország lobogóját, és ezt a küzdőtér közepén a felszabadító hadsereg nyolc katonája vette át. Megszólalt a kínai himnusz – újabb tűzijáték.

14:06 – lábnyomok, tündérek, ötkarika

A dobosok látványos előadása után, a kamera élőben Pekinget pásztázza. A város több pontján felvillanó tűzijáték lábnyomokat formál. „Szépen lépegetve” megérkeztünk a stadionba, a Madárfészekbe. Tündérek, olimpiai ötkarika – lágy zene.

13:55 – elkezdődött

A vártnál egy kicsit korábban elsötétült a Madárfészek – kezdetét vette a több mint háromórásra tervezett műsor. Dobosok segítségével indult a visszaszámlálás.

13:49 – tikkasztó meleg

Pekingben helyi idő szerint már az esti órákban járunk, de a meleg továbbra is fullasztó. A Madárfészek 91 ezres közönségét kínai nevezetességeket bemutató kisfilmmel szórakoztatják. Jacques Rogge NOB-elnök és a Ju Hintao kínai miniszterelnök elfoglalta a helyét a díszpáholyban. Pillanatok múlva kezdődik…

A hivatalos megnyitó előtt sem unatkoztak a nézők (MTI/EPA)

A hivatalos megnyitó előtt sem unatkoztak a nézők (MTI/EPA)


12:54 – tökéletes szervezés

Rend és nyugalom uralkodott az olimpia nyitóünnepsége előtt másfél órával a gálának otthont adó Madárfészek környékén.

A 2003 decemberétől idén június 30-ig épült arénához vezető széles utakon kényelmesen lehetett közlekedni, a százával mosolygó önkéntesek az útbaigazítás mellett szívesen vállalkoztak a vendégek fotózására is, háttérben a kínaiak büszkeségével, a szomszédos uszodával, a Vizes Kockával.

A kínai főváros többi pontjához hasonlóan itt is faarccal posztoló katonák inkább csak díszletnek számítottak a fényképezővel felszerelkezett turisták áradatában. A tömegben vidám fiatalok kószáltak kezükben megafonnal, és időnként kínaiul, majd angolul köszöntötték az érkezőket.

Érkeznek a nézők (MTI)

Érkeznek a nézők (MTI)

A gigantikus létesítmény kapuinál mindössze néhány másodpercig tartott az ellenőrzés, és a leghosszabb sor sem állt négy-öt embernél többől. Az ideiglenes székekkel együtt 102 ezer ülőhelyre is pillanatok alatt fel lehetett jutni – amikor
még csak bő negyedház volt az olimpiai stadionban.

A helyi idő szerint éjjel fél 12-ig tartó ceremónia nyitányaként 75 perces felvezető műsort láthatott a publikum, amelynek 28 részében különféle táncokat mutattak be az ország tartományainak képviselői. A szorosan vett ünnepség helyi idő szerint 19:52 órakor (magyar idő szerint 13:52-kor) kezdődik, amikor a helyszínre érkezik Hu Csin-tao kínai államfő és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik