Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku

Hétvégére világzenei, komolyzenei és csángófesztivált ajánlunk, valamint PASO-koncertet Ben Horn-partyt és cigánykarnevált. A mozikba megjött a legsötétebb Batman, Debrecenbe pedig beköltözött a szocreál. Programajánló.

Csak szabadtéri programokat érdemes látogatni e hét végén is, legyen az Panyolán, Jászberényben, a Lánchídon, a Margitszigeten vagy a Zöld Pardonban. Nyáron tényleg vétek otthon maradni a hétvégi estéken, de ha mégis, legalább nézzünk jó filmeket a tévében.
A kérdés, mint mindig: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, augusztus 8.

… Paso-bulira a Zöld Pardonba

A Pannonia Allstars Ska Orchestra a ska tradicionálisabb vonalát ismertette meg a hazai közönséggel. Az orchestra az ország különböző tájairól származó ismert underground zenekarokból toborozta tagjait, s megalakulása után szinte azonnal folyamatos koncertezésbe, koncertszervezésbe kezdett.

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 1

Ma már a budapesti klubélet egyik legsikeresebb és legelismertebb zenekaraként sorra adják telt házas bulijaikat, miközben egymás után hívják meg Magyarországra a nemzetközi skaélet legjobb előadóit, feltéve ezzel hazánkat a “nemzetközi skatérképre”. A PASO zenéje érdekes keveréke a tradicionális skanak, a reggaenek és a 2tone-nak, de egyéb zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig, sőt legutóbbi albumán a Kárpát-medencei népzene elemeit is beépítették a PASO-hangzásba. Szövegviláguk is vegyes, hiszen a viccesebb, könnyedebb témájúak mellett megtalálhatóak a társadalomkritikus, az agressziót és a mindenfajta gyűlöletet elítélő darabok is.

… Ben Horn-partyra a Cha-Cha-Cha teraszra

A Ben Horn név két koppenhágai illetőségű dj/producert takar. A norvég Mikkas Skulstad és a dán Lars B.- mindketten képzett, a mai napig tanító zenészek – 2001-ben kezdett el együtt dolgozni, amikor a Dán Királyi Balett előadásához készítettek formabontó elektronikus zenét.

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 1

A tánczenében a 2002-es “Stripped Down” jelentette az áttörést, amely minden idők 10 legkedveltebb felvételei közé került. Azóta számos független kiadónál jelentettek meg hol downtempo, hol funkos breakbeat zenéket, és készíthettek remixet a Junior Seniornak vagy éppen a Gotan Projectnek. Gyakran lépnek fel teljes zenekarral, most viszont dj-szettel jönnek, amit saját készítésű bootlegjeikkel igyekeznek feldobni. Nyilván elhangzik majd a Doors-dalból készült “Bossarocker”, amely minden idők legtöbb példányban eladott nem hivatalos remixe lett. Szóval hangulatos kis margitszigeti estének ígérkezik ez a pénteki is.

legyen tudósító!

Fesztiválon, koncerten, bulin vagy kiállításon járt? Szeretne az FN Címlapjára kerülni? Töltse fel a koncerten készült fotóját, videóját, vagy a koncertről szóló beszámolóját az FN Tudósítóba!

—-Szombat: cigánykarnevál, panyolai fesztivál—-

szombat, augusztus 9.

… cigánykarneválra a Margitszigetre

Az ország legjobb előadóművészei lépnek fel a 18. alkalommal megrendezendő Cigánykarneválon. Idén a sztárvendég a Budapest Klezmer Band lesz, a rendező A 100 Tagú Cigányzenekar pedig háromórás műsorral várja az érdeklődőket.

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 1

A klezmer és az autentikus roma folklórtól a hip-hopig, dzsesszig szinte minden műfaj megszólal majd a szabadtéri színpadon.

… világzenei fesztiválra Panyolára

Szatmár szívében, Panyolán rendezik meg idén már harmadszor az ország talán leghangulatosabb fesztiválját, a Határmenti Világzenei Fesztivált. A programban a kerékpáros kirándulásokon és a három folyón (Túr, Szamos, Tisza) szervezett vízitúrákon, kézműves programokon és kiállításokon túl kiemelt hangsúlyt kapnak a zenei fellépők, és a tánc.

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 1

A szombat világzenei sztárjai a magyar-kolumbiai Dávid Dely&Tumba Y Quema és a francia djembés, Abdul Aziz. Ez a nap tartogat ínyencségeket a tradicionális magyar népzene kedvelőinek is: Kárpátaljáról jönnek Tiszapéterfalva, Dercen és Nevetlenfalu zenészei-táncosai, és az erdélyi Gyimesközéplok zenészei.

legyen tudósító!

Fesztiválon, koncerten, bulin vagy kiállításon járt? Szeretne az FN Címlapjára kerülni? Töltse fel a koncerten készült fotóját, videóját, vagy a koncertről szóló beszámolóját az FN Tudósítóba!

—-Vasárnap: Nyár a Lánchídon, csángófesztivál—-

vasárnap, augsztus 9.

… komolyzenét hallgatni a Lánchídra

Minden hétvégén más műfaj kap szerepet a Nyár a Lánchídon című rendezvénysorozaton. Ezúttal a komolyzene áll a fókuszban. Vasárnap este a Prohászka Kvartett, a Con Brio Fagott-trió és a Voce d’Amore Klarinétegyüttes lép fel a híd két végén.

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 1

A koncertek között pedig sétálhatunk kőoroszlántól kőoroszlánig, s közben ehetünk kenyérlángost vagy tócsnit, ihatunk egy pohár jó bort és kereshetünk vásárfiát a szeretteinknek. Egész más képet mutat ilyenkor a híd, mint egy hétköznap délután, elhihetik.

… Csángófesztiválra Jászberénybe

A kilencvenes évek elején ez a fesztivál volt az első kapu Magyarországon, amely nyitott a környező országok kisebbségi kultúrája felé. A szervezők elsősorban arra szeretnék immár tizennyolcadszor felhívni a figyelmet, hogy kik a csángók, hol élnek és hogy hogyan, milyen körülmények között próbálják megőrizni magyarságukat.

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 1

A rendezvény vasárnapi zárónapján hagyományosan egy gálaműsorra kerül sor az erdélyi hagyományőrzők, a külföldi együttesek, és a Jászság Népi Együttes közreműködésével.

legyen tudósító!

Fesztiválon, koncerten, bulin vagy kiállításon járt? Szeretne az FN Címlapjára kerülni? Töltse fel a koncerten készült fotóját, videóját, vagy a koncertről szóló beszámolóját az FN Tudósítóba!

—-Mozi, kiállítás, könyv—-

… moziba

A héten egy könnyed, franciás szerelmi kalandozás mellett (Csak egy csók), megérkezett hozzánk is az új, éjfekete Batman-mozi (A sötét lovag), amit a közönség máris minden idők legjobb filmjévé emelt.

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 1

bővebben>>

… kiállításra

Szocreál – Festészet a Rákosi-korban

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 8

A debreceni Szocreál – Festészet a Rákosi-korban című kiállítás kurátora szerint még nem dőlt el, hogy az ötvenes évek egyeduralkodó irányzata művészet vagy csak üres propaganda volt-e. A debreceni MODEM-ben óriási Lenin-, Sztálin- és Rákosi-képek mosolyognak a látogatókra.

bővebben>>

… maradjak

olvasni…

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 8

Könyvajánlónkban csak utalásféleképpen foglalunk állást a nyári olvasmányok létezéséről és annak súlyos vagy súlytalan voltáról szóló vitához. Szerintünk nincs vakáció Rejtő nélkül, de az idei termésből is ajánlunk tíz könyvet, amit nyugodt szívvel olvashatunk, elfeledve az iskolát, munkahelyet.

bővebben>>

—-Tévéajánló—-

… tévézni

Péntek, augusztus 8.
m2, 21:45

Néha a csajok is úgy vannak vele

Gus Van Sant filmjének főhőse Sissy (Uma Thurman) abnormálisan hosszúra nőtt hüvelykujjal született, és ez komoly gondokat okoz neki kislánykorától kezdve. De minden rosszban van valami jó, stopposként egyedülálló karriert fut be, sőt a modell szakmában is jelentős sikereket arat.

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 1

A régi ügynöke új munkát ajánl neki, egy marhatenyészetből átalakított szépségfarmon kellene szépítőszereket reklámoznia. Sissy barátságot köt a farmercsajokkal, különösen a vezetőjükkel kerül közeli kapcsolatba. Amikor a tulajdonos fel akarja számolni a kompániát, Sissy két tűz közé kerül, sem munkaadóját, sem a barátnőit nem akarja megbántani.

szombat, augusztus 9.
Tv2, 21:50

Nincs alku

Pattanásig feszült a helyzet a chicagói rendőrség belső ügyeit vizsgáló osztály központjánál. Rendőrségi helikopterek köröznek a 20. emelet körül, mesterlövészek állnak készenlétben a szomszédos háztetőkön, s távcsöves puskájukat egy férfira szegezik. A célpont Danny Roman (Samuel L. Jackson), aki viszont a maga fegyverével tartja sakkban a hivatal vezetőjét és munkatársait.

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 1

Roman azért szánta el magát erre az elkeseredett lépésre, mert tisztázni akarja magát a gyilkosság és sikkasztás vádja alól. Időt kell nyernie, s Roman pontosan tudja: addig figyelnek rá, míg emberek élete forog kockán. Tökéletesen meg van győződve igazáról – hiszen Danny Roman chicagói rendőrtiszt a túszügyek legkiválóbb szakértője. Csakhogy most maga Roman szedett túszokat, mert szüksége van valakire, aki meghallgatja őt. Ezért azt követeli, hogy a másik kerület ismert s hozzá hasonlóan tapasztalt közvetítőjét, Chris Sabiant (Kevin Spacey) hívják el tárgyalni. Végül Sabian is kénytelen szembesülni ugyanazzal a kérdéssel, ahová Roman is eljutott: ki mozgatja a szálakat a háttérben? És hogyan illik a képbe Roman?

vasáranp, augusztus 10.
23:15, Duna Tv

Allegro

Hosszú távollét után Zetterstrom, a híres zongorista egy gálakoncert alkalmával visszatér New Yorkból szülővárosába, Koppenhágába.

Menjek vagy maradjak – PASO vagy Nincs alku 1

A profi művész memóriazavarokkal küzd, és amikor belebotlik fiatalkori szerelmébe, elkerülhetetlenné válik, hogy ellátogasson a város közepén található “tiltott zónába”, ahol szembesülnie kell múltjának összes sötét részletével. Zetterstrom reménykedik, hogy múltja megelevenedik, ugyanakkor a “zóna” nem ígér könnyű megoldásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik