Élet-Stílus

Kitiltják az utakról a MÁV ÁBE-sek járműveit

admin
admin

2008. 08. 08. 11:15

Augusztus 15. után jogellenes azoknak a járműveknek a részvétele a közúti közlekedésben, amelyekre a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél (MÁV ÁBE) kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást - közölte a rendőrség.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete augusztus 15-i hatállyal visszavonta a MÁV ÁBE működési engedélyét, ezzel egy időben az egyesület, mint jogi személy megszűnik. Augusztus 16-tól a MÁV ÁBE által kiállított iratok nem alkalmasak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének igazolására, akkor sem, ha a gépjármű üzemben tartója a biztosítási díjat az augusztus 15. utáni időszakra is befizette – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Bírság vagy feljelentés

A járművezető kötelessége, hogy a közúti ellenőrzés során a fedezet fennállását tanúsító okiratot át tudja adni. Egyrészt a biztosító által kiállított, az adott időszakra vonatkozó fedezetigazolás fogadható el, másrészt a biztosítási kötvény, illetve ajánlat, és az adott időszakra vonatkozó díjfizetést igazoló irat, mint például a készpénz-átutalási megbízás feladóvevénye.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét a rendőrség ellenőrzi, annak hiánya miatt az intézkedő rendőr figyelmeztethet, helyszíni bírságot szabhat ki, vagy az eset súlyára tekintettel szabálysértési feljelentést tehet.

Kivonhatják a forgalomból

A szabálysértési feljelentés során a járművezető – ha ő az üzemben tartó is – százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Amennyiben a jármű vezetője és üzemben tartója különböző, az üzemben tartóra százezer forintig, a járművezetőre pedig harmincezer forintig terjedő pénzbírságot róhatnak ki.

Ha az üzemben tartó a közlekedési igazgatási hatóság felhívására nyolc napon belül nem igazolja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének fennállását, úgy hivatalból elrendelik a gépjármű kivonását a forgalomból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.