Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: Görbicz játszhat

Görbicz Anita már az első tétmérkőzésen szerephez juthat a női kézilabdásoknál, Jao Ming viszi majd a kínaiak zászlaját. A sportlövő Sidi Péter szeretne már bizonyítani az olimpián is, Ronaldinho is rossz széria megtörésére igyekszik, a rendezők pedig a megnyitóra valószínűsíthető égi áldás elkerülésén ügyködnek.

Kínai alelnök

A kínai Jü Cej-csinget választották meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új alelnökének.A NOB 120. közgyűlésén a 94 érvényes szavazatból 84-et kapott az ázsiai sportdiplomata, aki a svéd Gunilla Lindberg helyét foglalja el a szervezetben.

Kína nem tűzte ki a megszerzendő érmek számát

A kínai olimpiai küldöttség nem tűzte ki célul a pekingi játékokon megszerzendő érmek számát. „Soha nem adtunk meg célszámot, mindenesetre sportolóink felkészültek” – mondta Cuj Ta-lin csapatvezető-helyettes. „Keményen edzettek, és sokat fejlődtek. Ha olimpikonjaink a legjobb teljesítményüket nyújtják, akkor népünk azt is el fogja fogadni, ha veszítenek.” A kínaiak Athénban 32 aranyérmet szereztek, s ezzel a második helyen végeztek az éremtáblázaton az Egyesült Államok mögött.

Baczkó magyar ellen kezd

Elégedett lehet a hatfős magyar cselgáncsválogatott, amelynek valamennyi tagja verhető riválissal kezd Pekingben. A sors furcsa fintora, hogy Baczkó Bernadett (57 kg) a bajai születésű, de Ausztráliában férjhez ment Pekli Máriát kapta ellenfélül.

Nem vonul közösen a két Korea

Nem vonul fel közösen Észak- és Dél-Korea a pénteki megnyitóünnepségén, mivel „sajnálatos módon Dél- és Észak-Korea politikai erői nem jutottak egyezségre” – mondta Jacques Rogge, a NOB elnöke. A két Korea sportolói Sydneyben, majd Athénban is közös csapatban, a Koreai-félsziget kék-fehér “egyesítési lobogója” alatt vonultak fel.

Rogge elégedett

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint Kína minden szükséges intézkedést meghozott annak érdekében, hogy a pekingi olimpiát fennakadás nélkül rendezze meg. „A légszennyezettség megfelelően alacsony ahhoz, hogy ne veszélyeztesse a sportolók egészségét. A szervezők mindent megtettek, amit csak lehetett. Azt kell mondanom, hogy amit véghez vittek, az rendkívüli” – mondta csütörtökön Rogge.

Tanu-ügy: még nincs döntés

A NOB fegyelmi testülete még nem döntötte el, hogy engedi-e rajthoz állni Ekaterini Tanu görög futónőt a pekingi ötkarikás játékokon. Néhány napon belül születik meg a döntés.

Rekordokat ígér Gyurta riválisa

A japánok klasszis úszója, Kitadzsima Koszuke azt ígéri, hogy világcsúcsokkal fogja megvédeni Pekingben olimpiai bajnoki címeit mind 100, mind 200 mellen. Kitadzsima az athéni játékokon a rövidebbik számban az akkori világelső amerikai Brendan Hansen előtt nyert, míg 200-on kettejük közé meglepetés-ezüstérmesként Gyurta Dániel ékelődött be.

Görbicz játszhat szombaton

Múlt hétfői, súlyosnak tűnő háztartási balesete ellenére Görbicz Anita várhatóan pályára lép szombaton a női kézilabda-válogatott első olimpiai mérkőzésén Pekingben.

Görbicz Kazahsztán ellen még csak tétlen szemlélő volt (MTI)

Görbicz Anita Kazahsztán ellen még csak tétlen szemlélő volt (MTI)

Hajdu János együttese délután a Nagy Falnál kirándult, a szakvezető azt kérte a világklasszis irányítótól, hogy ne gyalog vágjon neki a csaknem ezer lépcsőnek, inkább üljön libegőre.

Görbicz egyébként a 2007-es év második legjobb női játékosa lett a nemzetközi szövetség (IHF) és a World Handball Magazine által szervezett szurkolói szavazáson. A férfiaknál a francia Karabatic, a nőknél a norvég Hammerseng végzett az élen.

Szöulban készülnek az öttusázók

Az olimpián szereplő magyar öttusázók, illetve edzőik pénteken kora délután kelnek útra, ugyanakkor egyelőre nem Pekingben, hanem Szöulban készülnek a versenyükre. Vörös Zsuzsannát, Gyenesei Leilát, Balogh Gábort és Horváth Viktort elkíséri edzőpartnerként Máthé Vivien, valamint Tibolya Péter és Németh Róbert is. A pekinginél jobb levegőjű dél-koreai fővárosban a fiúk augusztus 18-ig, a lányok 19-ig maradnak.

Nikics nem pólózhat az olimpián

Pekingben hiányozni fog az idei Eb-ezüstérmes szerb vízilabda-válogatottból az alapembernek számító Szlobodan Nikics. A kiváló játékosnak a keze sérült meg azon a keddi barátságos mérkőzésen, amelyet csapata az ötkarikás felkészülés hajrájában, Szöulban vívott és – többek között Nikics két góljával – 18-8-ra megnyert Kanada legjobbjaival szemben.

Hirlingék egy futamban a dánokkal

A világbajnok dán egységgel került egy előfutamba a dobogóra igyekvő Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpár a pekingi olimpia evezősversenyeinek csütörtöki sorsolásán. A dánok mellett egy-egy uruguayi, kanadai és brazil egység lesz a 2005-ben vb-, 2007-ben Eb-győztes magyarok riválisa vasárnap, magyar idő szerint 9:40 órától. Amennyiben Vargáék továbbjutnak az előfutamukból, legközelebb csütörtökön kell vízre szállniuk, a szám döntőjét jövő vasárnap rendezik.

Jao Ming viszi a kínai zászlót

Jao Ming, a kínai kosárlabda legnagyobb sztárja viszi hazája zászlaját a pekingi olimpia pénteki megnyitóünnepségén. A hivatalos döntést a kínai csapat helyettes vezetője, Cuj Ta-lin jelentette be csütörtökön újságírók előtt. Az NBA-ben szereplő Houston Rockets 27 éves centere Kína egyik legnépszerűbb sportolója. Már Athénban is ő volt a kínai csapat zászlóvivője.
Jao Ming szerdán részt vett az olimpiai láng stafétájában.

Jao Ming lesz a kínai zászlóvivő (AP)

Jao Ming lesz a kínai zászlóvivő (AP)


127 sportoló levelét megírta

Összesen 127 sportoló írta alá azt a nyílt levelet, amelyben Hu Csin-tao kínai elnökhöz fordulnak az emberi jogok tiszteletben tartása és Tibet ügyében. Az aláírók arra szólítják fel a kínai államfőt, hogy „védelmezze a véleménynyilvánítási és vallásszabadságot az országban, beleértve Tibetet is”.

Az aláírók között szerepel Blanka Vlasic horvát magasugró világbajnoknő, Dayron Robles, a 110 méteres gátfutás kubai világcsúcstartója, Irving Saladino panamai távolugró világbajnok és Virgilijus Alekna kétszeres olimpiai bajnok litván diszkoszvető.

Szávay wimbledoni legyőzője ellen kezd

Szávay Ágnes wimbledoni legyőzője, a végül elődöntőig menetelő kínai Csie Cseng ellen lép pályára az olimpia női tenisztornájának első fordulójában. Ha a 11. helyen kiemelt Szávaynak sikerül a visszavágás, a legjobb 32 között a spanyol Llagostera Vives, vagy a cseh Zakopalova lesz az ellenfele. Párosban a Szávay, Arn Gréta kettős a japán Morita, Szugijama tandem ellen kezd, és sikeres bemutatkozás esetén nagy valószínűséggel a Williams-testvérek, Venus és Serena várnának rájuk. A teniszezők küzdelmei vasárnap kezdődnek.

Sidi ezúttal bízik a döntőben

A sportlövő Sidi Péter Pekingben mindenképpen szeretne bekerülni a döntőbe, két eddigi olimpiai szereplése alkalmával ugyanis ez nem sikerült neki. Mostanáig az Athénban elért légpuskás 12. hely a legjobb ötkarikás eredménye, csütörtökön délelőtt is erre a számra edzett a Lőcsarnokban.

Sidi Péter három számban szerepel Pekingben (MTI)

Sidi Péter három számban szerepel Pekingben (MTI)

Sidi három számban is lőállásba lép: először hétfőn légpuskában, majd augusztus 15-én a kisöbű sportpuska fekvő számban, két nappal később pedig összetettben próbál szerencsét.

A nyitóünnepség előtt eleredhet az eső

A helyi meteorológusok szerint beigazolódnak az olimpia szervezőinek félelmei, ugyanis éppen a péntek esti nyitóünnepség előtt ered majd el az eső. Éjféltől, azaz a gálát követően ismét szárazra fordul az idő, és csak szombat késő este várható eső. A rendezők vélhetően egy speciális készülékkel szétlövik a felhőket a megnyitó előtt és alatt.

Ronaldinho az első brazil aranyra vágyik


Ronaldinho aranyért érkezett Kínába (MTI)

Ronaldinho aranyért érkezett Kínába (MTI)

Ronaldinho, a brazil olimpiai labdarúgó-válogatott csillaga arra vágyik, hogy a dél-amerikai gárda megszerezze első aranyérmét a játékok történetében. Az ötszörös világbajnok Brazília az olimpiai tornák története során egyszer sem lett aranyérmes. „A végső győzelem a cél, ezért jöttem” – jelentette ki a klasszis.

Sztárok a golf mellett

A világranglistán második Phil Mickelson és a korábbi US Open-győztes Jim Furyk is azt szeretné, ha a golf, felkerülne az olimpia programjába. A profi golfozók szerint a versenynaptárba illesztéssel nem lenne gond, hiszen az ötkarikás játékokat csak négyévente rendezik meg, így simán tudnának alkalmazkodni. Legkorábban 2016-ra kerülhet fel a golf az olimpiai programba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik