Élet-Stílus

A Barcelona később dönt Messi ügyében

Elképzelhető, hogy a német Werder Bremenhez és a Schalkéhez hasonlóan a spanyol Barcelona is engedélyezi játékosának az olimpiai szereplést. Mindez azt jelenti, hogy nőttek Lionel Messi pekingi fellépésének esélyei.

A két német egyesület a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) kivívott igazuk utánlehetővé tették játékosaiknak – a brazil Diegónak és Rafinhának -, hogy részt vehessenek az olimpián.

Igaz, a két német klub abban is megegyezett, hogy alkalmazottaik sérülése esetén közösen védik érdekeiket (csakis garanciával engedik el őket).

A Barcelona is csatlakozik a német duóhoz. “Az olimpia fontos egy futballista számára” – jelentette ki szerdán este Joan Laporta, a Barcelona New Yorkban tartózkodó elnöke az amerikai ESPN tv-csatornának, miután a katalán csapat megnyerte ügyét Messi elengedésével kapcsolatban.

Messit klubja alighanem elengedi Pekingbe (Getty)

Messit klubja alighanem elengedi Pekingbe (Getty)

“Nem mondhatok semmit mindaddig, amíg nem beszéltem újra Messivel, hogy tájékoztassam őt a klub álláspontjáról” – közölte Laporta, de hozzátette: Josep Guardiola edző, aki a New York Red Bulls elleni, 6-2-es győzelemmel végződött mérkőzés után csütörtökön hajnalban beszélt telefonon az argentin játékossal, “jól tudja, milyen fontos az olimpia egy futballista számára”.

Ezzel sejtetni engedte, hogy az egyesület engedhet Messi óhajának, aki így részt vehet a pekingi tornán. Guardiola egyébként 1992-ben a barcelonai olimpián tagja volt az aranyérmes spanyol válogatottnak.

A katalánok döntése hamarosan megszületik; Laporta azt ígérte, hogy Messi ügyében megpróbálják a legjobb megoldást kiötleni Guardiolával és „Txiki” Begiristain szakmai igazgatóval.

Messi a kezdőben

Messit a kezdőcsapatba jelölték az Elefántcsontpart elleni, magyar idő szerint 13:45 órakor kezdődő első csoportmeccsen. A csatár katalán klubja hivatalosan nem hozta ugyan nyilvánosságra döntését, hogy engedi játszani sztárját a pekingi játékokon, ám az, hogy benne van a hivatalos kezdő 11-ben, erre enged következtetni.

A Barcelona, a Werder és a Schalke a múlt héten fordult a CAS-hoz annak nyomán, hogy a nemzetközi Szövetség (FIFA) állásfoglalása alapján valamennyi klub köteles elengedni a válogatottakhoz meghívott 23 éven aluli játékosát. A CAS aztán úgy döntött, hogy erre nem kötelezhetőek a csapatok.

Ami a döntését illeti, Laporta úgy vélekedett, hogy „ezt a győzelmet nem kell ünnepelni, nincsenek sem győztesek, sem vesztesek, a fontos, hogy precedens született”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik