Élet-Stílus

Google már a gyalogosoknak is

Google Maps útvonaltervező szolgáltatáson megjelent a "Walking" (gyalogosan) opció is a választható lehetőségek között. Magyarországi útvonalak is kereshetők, az "autóval", illetve "gyalogosan" opció kiválasztásával.

Az interneten rendelkezésre álló útvonaltervező szolgáltatások általában az autósok igényeire koncentrálnak és figyelmen kívül hagyják a gyalogosok és a kerékpárosok igényeit, akik nem tudnak mit kezdeni az útvonalként felajánlott autópályákkal. A

A tíz kilométeres távon belül minden útvonalra igénybe vehető opció jelenleg még “béta”, azaz kísérleti fázisban van. Az első próbák még nem a legoptimálisabb lehetőségeket adták ki.

Google már a gyalogosoknak is 1

Ennél sokkal jobb kínálattal szolgálnak a kerékpárosok számára kifejlesztett útvonaltervező portálok. Hessen és Északrajna-Vesztfália tartományok kormányzatai például ajtótól ajtóig tervező kerékpáros útvonaltervező szolgáltatást hoztak létre.

Svájcban még ennél is előrehaladott fázisban van a “lassú” útvonaltervezés ügye, mert folyamatban van egy “országos lassú közlekedési útvonal hálózat” kifejlesztése a túrázók, a kerékpárosok, a korcsolyázók és a kenusok számára.

A professzionális útvonaltervező szolgáltatások mellett rohamosan terjednek a magánfelhasználók által kerékpáros és gyalogutakra tett javaslatok az interneten. Ezt a navigátorok rohamos terjedése teszi lehetővé, amelyeknek GPS útvonal adatait könnyedén lehet az interneten keresztül terjeszteni.

Az openstreetmap.org oldalon például egy szorgalmas közösség kovácsolódott össze, amely a Wikipedia mintájára a jövő “nyílt” térképének létrehozásán munkálkodik sorban egymás után csatolja be az újabb és újabb régiókat.

Michael Goodchild, az University of California, Santa Barbara földrajz professzora földrajzi adatok gyűjtésével és internetes közzétételével foglalkozó “élő szenzorokból” álló hálózat felállításán dolgozik. Ezzel a módszerrel a legátfogóbb adatszolgáltatásra nyílhat lehetőség olyan életkörülményekről mint az időjárás, a forgalmi helyzet pillanatnyi állása, vagy a légszennyezés mértéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik