Élet-Stílus

Bírósági ügy lesz a Jud Süss budapesti vetítése

Büntetőjogi eljárást kezdeményezett a Jud Süss című náci propagandafilm budapesti vetítése miatt az illetékes német alapítvány.

A wiesbadeni Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány képviselője hétfőn elmondta: az alapítvány a megfelelő jogi vizsgálat után a feljelentés mellett döntött, s erről tájékoztatta a berlini külügyminisztériumot, egyben kérve a minisztérium közreműködését. Egyidejűleg megerősítette: a filmmel kapcsolatos valamennyi jogot birtokló német alapítvány semmifajta engedélyt nem adott Veit Harlan antiszemita filmjének budapesti vetítéséhez, s ezért indította meg a büntetőjogi eljárást.

Az alapítvány képviselője kijelentette, hogy hosszabb jogi eljárásra számítanak, amelynek kimenetelét nem kívánta megjósolni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „végigviszik” az ügyet. Az alapítvány nagy súlyt helyez arra, hogy ilyen jellegű vetítésekre ne kerülhessen sor – tette hozzá. Utalt arra, hogy, hogy hasonló „botrányra” az elmúlt időszakban nem volt példa egyetlen külföldi ország vonatkozásában sem. Ugyanakkor több megkeresés is érkezett az alapítványhoz, de csakis törvényes csatornákon keresztül.

A film – s a hozzá hasonló más filmek – vetítését egyébként bizonyos előfeltételek szigorú betartása mellett, mindenekelőtt oktatási célból és meghatározott szakmai körben engedélyezik. Ennek kapcsán az alapítvány szükségesnek tartja a filmmel kapcsolatos szakmai vita, illetve a náci háttér megvilágításának szükségességét. Erre vonatkozóan szigorú szerződéses feltételek léteznek, amelyek betartása elengedhetetlen.

Az 1931-ben elhunyt német filmrendező, Friedrich Wilhelm Murnau nevét viselő alapítványt a szövetségi kormány kezdeményezésére 1966-ban hozták létre. Az alapítvány legfőbb feladata akkoriban az volt, hogy megakadályozza a náci filmgyártás termékeinek külföldre történő eladását, amire abban az időben több kísérlet is történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik