Élet-Stílus

Lelőttek négy gólyát

Négy fiatal gólyát lőttek le nyíllal Tiszabábolna mellett, eszmei értékük madaranként 100 ezer forint.

A négy fiatal madarat fém nyíllal lőtték keresztül, három a földre esett. Az eddig ismeretlen tettes eltávolította a nyilakat, míg a negyedik madár egy villanyoszlop vezetékeire zuhant és megégett. Ebben a gólyában benne maradt a nyílvessző, mivel az elkövető azt nem tudta eltávolítani.

Értelmetlen kegyetlenség (fotó: Lorriper helma)

Értelmetlen kegyetlenség (fotó: Lorriper helma)

A Magyar Madártani Egyesület lakossági bejelentés útján értesült a történtekről, és már a természetvédelmi őrökhöz és Tiszadob polgármesteréhez is megérkezett a bejelentés. A fehér gólya fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Hazánkban a gólya az egyik legkedveltebb madár: szép, nagy állat, nem fél az embertől, beköltözik a településekre, évről évre hűségesen visszatér – ez bőven elég ahhoz, hogy a nép szívébe férkőzzön – mondta el korábban lapunknak Lendvai Csaba, az MME szakértője.

Lendvai nem tud róla, hogy hazánkban valaha is vadászták és fogyasztották volna a gólyát. Talán ritkaságuk – a „hőskorban” is 10-15 ezer pár fészkelhetett Magyarországon – miatt, talán a húsuk íze lehet rossz, de nem váltak kedvelt vadászzsákmánnyá. Ha mégis elfogyasztottuk őket, az esetleg kényszerből történt, szemben Afrikával, ahol ma is sok fekete-fehér madár végzi az őslakosok asztalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik