Élet-Stílus

Egyre népszerűbbek a „ledér” arab dívák

A műholdas tévétársaságok térhódításával az arab országokban is egyre nagyobb teret hódítanak a tradicionális zenétől eltávolodó, gyakran lenge öltözetben vagy éppen fürdőruhában pózoló popdívák. Sokan morálisan és ideológiailag is elfogadhatatlannak tartják ténykedésüket, ifjú közönségük azonban rajong értük.

A 90-es évek elejéig az arab televíziók főleg vallási műsorokra és hírközlésre szorítkoztak. Erre az időszakra tehető az arab popzene és az előadók széleskörű nyilvánosságra lépése, majd verseny kezdődött a fiatal nézők igényeinek kiszolgálásáért (a régióban élők kétharmada fiatalabb harmincévesnél).

A műholdas TV-társaságok kínálatában megjelentek a zenei csatornák, melyeknek száma mára már megközelíti az ötvenet. Ilyen mezőnyben természetesen igen nagy a kereslet a népszerű énekesnők iránt – írja a Haaretz című izraeli internetes napilap.

Miniszoknyás arab sztárok

A térség talán legismertebb aktuális sztárja Nancy Ajram immár tíz éve van a pályán. A 25 éves libanoni keresztény énekesnő kilóg a sorból. Nem tartja kötelességének a tradicionális arab zenei forma követését, a hosszan elnyújtott dallamok és a költői szövegek használatát.

Ehelyett Ajram inkább fülbemászó zenei témákkal és könnyed mondanivalóval igyekszik szórakoztatni a nagyérdeműt. Vonzereje nem is annyira hangjában, vagy szövegeiben rejlik, sokkal inkább megjelenésében és előadásmódjában.

A meztelenséget reklámozzák?

Videoklipjeiben sokszor szerelmi történeteket ábrázol, kihívóan táncol és ruháinak hossza is jóval rövidebb az arab átlagnál. Ezzel nem csak népszerű lett az arab fiatalok körében, de kivívta a vallásos rétegek ellenszenvét is, akik munkásságát leginkább a meztelenkedés kultúrájának reklámozásával azonosítják.

A közönség fennmaradó részét azonban rabul ejtette legújabb klipje, melyben egy 30-as évekbeli kávéházban flörtöl a vendégekkel és táncot lejt előttük. Eladott lemezeinek száma elképesztő, mintegy 40 millió példányban fogytak eddigi kiadványai.

Népszerű és hasonlóképp szabados stílust követ Ajram kolléganője, a szintén libanoni születésű Haifa Wehbe is, akit a People magazin 2006-ben beválasztott a világ 50 legszebb nőjének listájára. Wehberől sokszor jelennek meg fürdőruhás képek, és előszeretettel pózol a kamerának lenge ruhákban. Sok női előadó követi stílusukat, ugyanakkor nem hallgatnak természetesen a szakmabeli kritikusaik sem.

Nem követik az ideológiát

„Ezek az énekesnők csak a népszerűség hajhászására használják a meztelenkedést klipjeikben” – nyilatkozta egy alkalommal Nora Rahal szír énekesnő. Hozzátette: nem segítenek a kultúra közvetítésében. „Amit csinálnak az nem művészet és a legkevésbé sem kiegyensúlyozott, sem ideológiailag, sem morális értelemben.”

A szír művésznő nem vállal provokatív jeleneteket klipjeiben, ugyanakkor kérdésre válaszolva elmondta, szerepelne fürdőruhában egy jelenet erejéig, de csak abban az esetben, ha az művészi értéket képvisel.

Az mindenesetre még kérdés, hogy az augusztus 23-án induló Baalbeck nemzetközi zenei fesztiválra, melyet Libanonban rendeznek meg minden évben, vajon meghívják e az Ajramhoz és Wehbehez hasonló dívákat. Esetleg maradnak a visszafogottabb, tradicionális vonalat követő énekesnőknél.

meggyilkolták a sztárt

Libanon egyik legnépszerűbb énekesnőjét, a 31 éves Suzan Tamimot nemrégen brutálisan meggyilkolták. Dubaii otthonában több késszúrással végeztek vele, arcát pedig összevagdosták. Az orvosszakértő szerint még élt, amikor megcsonkították. Az énekesnő 1996-ban robbant be a libanoni popzenébe, miután megnyert egy tehetségkutató versenyt. Magánéleti problémái miatt az utóbbi 8 hónapban nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik