Élet-Stílus

8 magyar arany lesz az olimpián

A magyarok szerint hazánk sportolói a pekingi olimpián összesen 21 éremet, ebből 8 aranyat fognak nyerni. A Szonda Ipsos felmérése szerint a lakosság 8 százalékának minden gondolata a pekingi események körül forog majd.

Az emberek többsége fokozott izgalommal tekint a hét végén induló világverseny elé, noha mindennapjaikat csak részben fogják igazítani hozzá. Nagyjából egynegyednyien fennmaradnak majd éjszaka, felkelnek hajnalban, ha egy magyar sportoló, vagy csapat küzd olimpiai aranyéremért. Több mint négytizednek pedig reggelente lesz első dolga, hogy tájékozódjon az eredményekről. Az éjszakai versenyek miatt hírforrásként az internet felzárkózik a televízió mellé.

Az emberek alapvetően jó teljesítményeket várnak az olimpián, olyan válaszadó egy sem akadt, aki szerint érem, sőt aranyérem nélkül maradnánk. A lakosság egyharmada szerint legfeljebb 15 érmet szerzünk, másik egyharmad szerint ennél több, de legfeljebb 25 medál jut nekünk, míg egyötödnyien igazán optimisták: akár 30-40 érmet is nyerhetünk.

Éremvárakozások (forrás:Szonda Ipsos)

Éremvárakozások (forrás:Szonda Ipsos)

A válaszok átlaga alapján kijelenthető: 21 érmet vár a magyar sportszerető közönség. Egyötöde a lakosságnak úgy gondolja, hogy ezen az olimpián a megszokottnál kevésbé leszünk eredményesek, 5-nél több aranyat nem tudunk szerezni. Egy jelentős nagyságú csoport viszont, a lakosság majdnem fele (48 százaléka) 6-10 közé teszi a győzelmek számát s 20 százaléknyian pedig még ennél is fényesebb sikert, 10-nél is több első helyet feltételeznek. A várakozásokat átlagolva 8 aranyra számít a magyar lakosság, ami az athéni siker megismétlését jelentené.

Az emberek nagyobbik része, 54 százaléka lelkesedéssel várja az olimpiát, de azt is hozzáteszi, hogy nem csak erről szólnak majd a hétköznapjai. Egy kisebb, 8 százaléknyi csoportnak viszont augusztus közepén a teljes élete a sportesemény körül forog.

Az előbbiek főképpen a középkorúak, az utóbbiak leginkább az idős emberek körében jellemzőbbek. Egyharmadnyian (különösen a fiatalok) nem feltételezik, hogy elragadja őket az olimpiai hév, de az eredmények azért őket is érdeklik. Viszonylag kevés embert (8 százalékot) hagy hidegen ez a világverseny, különösen a fiatalok körében találhatók ilyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik