Élet-Stílus

Elhunyt Gerevich György

Súlyos betegségben elhunyt Gerevich György, a Vasas kardvívóinak mestere. A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján olvasható hír szerint a tréner még részt tudott venni júliusban a kijevi Európa-bajnokságon, azt követően azonban kénytelen volt lemondani a pekingi utazást.

A minden idők legeredményesebb magyar vívójaként és olimpikonjaként ismert, hétszeres aranyérmes Gerevich Aladár fia így már nem láthatja, hogyan teljesít az ötkarikás játékokon két tanítványa, az Athénben ezüstérmet szerző és Kínában is az esélyesek közé tartozó Nemcsik Zsolt, továbbá Szilágyi Áron, aki tavaly, Szentpéterváron döntő szerepet vállalt a csapat világbajnoki címének kivívásában. Gerevich György 62 éves volt.

A Magyar Vívó Szövetség mély megrendüléssel fogadta halálát. “Nemcsik Zsolt és Szilágyi Áron olimpikonjaink mestere nagy és pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Az MVSZ a MOB-bal és a Vasas Sport Klubbal együtt saját halottjának tekinti a ma elhunyt sportembert. Temetéséről családdal egyetértésben később gondoskodunk” – áll Gémesi György MVSZ-elnöknek, MOB-alelnöknek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Gerevich György (1946-2008)

Gerevich György (1946-2008)

Schmitt Pál MOB-elnök az ötkarikás testület honlapján olvasható olimpiai naplójában többek között azt írta, Gerevich György “a sport szeretetére, a vívás iránti alázatra, szorgalomra, kitartásra nevelte a rábízott fiatalokat, rendkívüli fanatizmussal segítette fejlődésüket”.

“Szigora ellenére tanítványai szerették, tisztelték, ragaszkodtak hozzá. Gerevich György a vívásnak élt. Édesapja, a hétszeres olimpiai bajnok és édesanyja, Bogáthy Erna bronzérmes vívó olimpikon útját követve, a világ legjobb kardvívó edzői közé emelkedett. Távozásával pótolhatatlan veszteség érte a magyar és a nemzetközi vívósportot, a magyar olimpiai mozgalmat és a Vasas sportolók nagy családját” – folytatta Schmitt, aki megemlítette még, hogy jövő szerdán, a magyar csapat pekingi olimpiai falubeli ünnepélyes fogadása alkalmával a zászlórúd mellé két koszorút helyeznek el, a július 15-én elhunyt kétszeres ötkarikás bajnok kenus Kolonics György, illetve Gerevich György emlékének adózva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik