Élet-Stílus

Felhajtják az ingatlanárakat a fürdőfejlesztések

Miközben a hazai fürdővárosok kitartóan fejlesztik gyógy- és wellnessfürdőiket újabb és újabb beruházásokkal, addig az ingatlanvásárlók jelentősen megugró árakkal találkoznak. Egyes fürdővárosokban már 150-200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron is lakástulajdonosokká válhatunk, ám a fürdőközeli ingatlanok esetében 500 ezer forint feletti összeget is elkérhetnek egy négyzetméterért.

Magyarország méltán érdemelte ki az „európai gyógyvíznagyhatalom” címet, hiszen a nemzetközi összehasonlításban is jelentős termálvízkészletekkel rendelkezik. Hazánk gyógyvizei az ország szinte minden régiójában megtalálhatóak, közülük néhány (mint például Tapolca, Hévíz) pedig már Európai viszonylatban is elismertté vált.

A fürdőfejlesztések szorosan összekapcsolódnak a termálvizek gyógyvízzé nyilvánításával: a 2000-ben meghirdetett Széchenyi Terv nyomán 2010 végére mintegy 160 gyógy- és termálvízre épülő egészségturisztikai központ fejlesztése van soron. A tervek szerint a beruházások révén a látogatók száma megduplázódna, a turizmus ágazat bevételei pedig a négyszeresére növekednének. A fejlesztések nyomán a jövőben színvonalasabb, exkluzívabb szolgáltatásokkal várhatják a hazai fürdővárosok a látogatókat, ám ez egyúttal jelentős árdrágító tényezőként hat a fürdőingatlanok esetében.

vizes hetek a figyelőneten!

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írtunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerültek sorra.

A fejlesztések húzzák az árakat

Jól ismert a fürdőkúrák gyógyító hatása, melyet azonban a legtöbben nemcsak egy-egy beutalás vagy nyaralás alkalmával kívánnak élvezni. A fürdőközeli ingatlanoknak ráadásul megvan az az előnyük is, hogy nem csak szezonális kihasználtsággal működnének, mint például egy balatoni vagy egy Velencei-tavi ingatlan esetében, hiszen a nyári hónapokon kívül is lehet élvezni a wellness- és termálfürdők előnyeit. Befektetési célból ugyanakkor már nem érdemes egy ilyen jellegű ingatlan vételében gondolkodni az Otthon Centrum ingatlanszakemberei szerint.

Szépül, bővül a sárvári fürdő (forrás: civertan.hu)

Szépül, bővül a sárvári fürdő (forrás: civertan.hu)

A fürdők szomszédságában lévő lakó- és üdülőkínálat ugyanis már átélt egy áremelkedési hullámot, amely igencsak a magasba röpítette az ingatlanárakat. Éppen ezért aki a belföldi kényeztetés miatt mindenképpen fürdőközeli ingatlanvásárlásra csábul el, annak a kiválasztott fürdőhelyen ne a befektetés lebegjen a szeme előtt egy ház vagy egy nyaraló megvásárlásakor, hanem a neki megfelelő kényelem és pihenés megteremtése – tanácsolják a szakértők.

Drágább a fürdő közelében

Hévízen, amely 2006-ban a leggazdagabb magyar település címet nyerte el, az ingatlankínálatban szereplő újszerű házak négyzetméterára 200 ezer forint között mozog. A fürdőhöz közeli részein 300 ezer forint körüli négyzetméterenkénti árak fordulnak elő, ám a kínálatban egy-egy nyaraló esetében 500 ezer forint feletti négyzetméterenkénti árra is lehet bukkanni. Aki viszont a Balatontól 20 kilométer távolságra található, újonnan kiépült Kehidakustányban vásárolna nyaralót, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, ugyanis az élményfürdő fejlesztésével párhuzamosan az ingatlanárak is számottevően megugrottak. A ház-, nyaralókínálatban nem meglepőek a 600 ezer forint körüli négyzetméterenkénti árak sem.

Kehidakustány - minél közelebb, annál drágább (fotó: MTI)

Kehidakustány – minél közelebb, annál drágább (fotó: MTI)

Orosháza-Gyopárosfürdőn, ahol a városvezetés igencsak bízik abban, hogy a fürdőfelújítások pozitívan befolyásolják az ingatlanpiacot, a legkeresettebbnek számító belvárosi és az üdülőterülethez közeli ingatlanok 150-250 ezer forintos négyzetméterenkénti ár körül mozognak. Miskolctapolcán jelentősen többet kérnek egy-egy nyaralóért: egy nagyobb családi ház értéke akár a több mint 100 millió forintot is elérheti. Ahogy a többi fürdőváros esetében, úgy az árak Miskolctapolcán is a termálfürdők közelében a legmagasabbak.

Az utóbbi években Egerszalókon is számottevően megugrottak az ingatlanárak, nem ritka, hogy a fürdőközeli helyeken ez duplázódást jelentett. A belvárosi részeken az érdeklődők 500 ezer forintos négyzetméterenkénti árakkal számolhatnak, akárcsak Hajdúszoboszlón, ahol a termálfürdő közelsége négyzetméterenként akár 300-350 ezer forintos pluszt is jelenthet az árakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik