Élet-Stílus

Durván visszaesett a völgy látogatószáma

A tavalyi 260 ezer látogatóhoz képest Márta István becslése szerint a vasárnapi zárásig idén talán 40-50 ezren lesznek a Völgyben.

Rettentően hiányoznak mindenkinek azok a szellemi műhelyek, amelyeket tömegesen kerestek fel a vendégek – mondta Márta István, a Kapolcsi Bűvészeti Napok igazgatója a vele rendezett beszélgetésen. Idén például nincs ott Pulán a Bárka Színház, hiányoznak az öcsi kőfejtő világzenei programjai, a taliándörögdi klastrom nívós színházi és zenei rendezvényei, s nem rendezhettük meg idén a fiatalok ezreit vonzó monostorapáti rockkoncerteket sem.

Eperjes, Hobó zsíroskenyérért

Azért az nagy dolog, hogy zsíroskenyérért lépett fel az Amadinda ütőegyüttes, Palya Bea, Eperjes Károly, Hobó (Földes László), Másik János, a Budapest Ragtime Band, a Mendelson Kamaraegyüttes, a Liszt Ferenc Kórus – hangsúlyozta a fesztivál igazgatója. Elmondta: egy nagyvázsonyi pék ad 40 kiló kenyeret ingyen naponta, egy kapolcsi gazda pedig 25 kilónyi zsírt biztosít.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Márta István rámutatott: az idei “bűvészkedős” helyzetnek köztudottan a pénzhiány az oka. Példaként hozta fel a miskolci operafesztivált, amelynek a megrendezéséhez 90 millió forintot biztosít a város, ugyanennyit ad hozzá a kulturális tárca és még pályázati pénzeket is nyernek.

Az itteni kis falvak mind hátrányos helyzetűek, a fesztivált egy fillérrel sem képesek támogatni – mondta az igazgató. Szerinte a fő baj az minden évben, hogy nem tudják időben és biztosan, hogy az állam 20-30 százalékban támogatja-e majd a fesztivált.

Addig pedig nem tudunk művészekkel, művészcsoportokkal tárgyalni, szerződtetni – tájékoztatta a vendégsereget, megjegyezve: s amíg nem tudnak művészlistával szolgálni, addig a szponzorokat sem tudják megszerezni.

„Kivéve a balatoni régió fesztiváljai”

Márta István emlékeztetett arra, hogy az idei évre két nagy pályázat volt, s azokat ki kellett volna írni 2007 őszén, ehelyett a fesztiváloknak kiosztható 400 millió forintos kiírás januárban jelent meg.

“S vesztünkre volt egy utolsó mondata: mindenki indulhat, kivéve a balatoni régió fesztiváljai” – mondta Márta István. Hozzátette: nem velük akartak kiszúrni. Elmondta: a turizmus megemelte a támogatási összeget, amely pályázaton megint minden jelentősnek nevezhető fesztivál indulhatott, kivéve az úgynevezett “európai joghatály” alá tartozókat; ilyen volt a Művészetek Völgye, mert három éven belül egy szervezet 50 millió forint résztámogatást kaphat – jegyezte meg.

Nem lesz egyhónapos fesztivál

Mire elérkeztünk oda, hogy tényleg nagyon nagy baj van, addigra már késő volt – fogalmazott. Utalt arra is, hogy valószínűen felindultságában mondta, hogy jövőre a 20. Művészetek Völgyét egy hónapon át tartják meg.

A realitást nélkülözte az a kijelentésem, talán az indulat beszélt belőlem, úgymond: “ha már ilyen helyzetbe kerültünk, akkor én szeretek előre menekülni, s ha lúd, akkor legyen kövér” – fogalmazott. Hangsúlyozta azonban, hogy a 20 évet tényleg méltón kellene megünnepelni, megérdemel annyit, hogy valamit összefoglaljunk. Húsz év mégis csak húsz év – mondta.

Elmondta: rengeteg dokumentum van, az archívum négy helyen is található, s tervezik egy dokumentumkötet kiadását, esetleg dokumentumfilm készítését is. – Sok azonban még a kérdőjel, s majd azok megválaszolása után lehet megmondani 100 százalékosan, hogy jövőre tényleg tudunk-e valamit csinálni vagy sem – vélekedett Márta István.

Sok múlik természetesen a pénzen, de az biztos, hogy nem fogunk könyörögni, siránkozni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik