Élet-Stílus

MÁV ÁBE nem köteles elfogadni a szerződésbontást?

admin
admin

2008. 07. 31. 21:30

A MÁV biztosítót sem a jogszabály, sem a pénzügyi felügyelet közleménye nem kötelezi arra, hogy elfogadja a szerződések közös megegyezés szerinti megszüntetését – közölte Kovács Kázmér ügyvéd, biztosítási szakjogász. A PSZÁF vitatja nézeteit.

A pénzügyi felügyelet közleményéből nem derül ki, hogy az autósok milyen módon tudják kikényszeríteni ezt, a biztosító egyesület milyen okból lenne köteles elfogadni a szerződésbontást. Augusztus 15-ig minden MÁV-biztosított autósnak kötelező más társasággal kötni felelősségbiztosítást, de bizonyos szempontból túl rövid, bizonyos szempontból viszont túl hosszú ez a határidő – mondta a szakjogász.

Ennél súlyosabb problémának nevezte azt: bárki megteheti, hogy csak a határidő végén, augusztus 15-én kössön másik kötelező felelősségbiztosítást, noha köztudott, hogy a MÁV biztosító már ma sem rendelkezik a kellő fedezettel. Ügyfelei ezért állandó veszélyforrást jelentenek más közlekedőkre, így autósokra, kétkerekű járművekre, gyalogosokra, illetve önmagukra is, mivel egy súlyos személyi sérüléses baleset okozása után akár egész életében fizethetnek majd.

Binder István, a PSZÁF szóvivője teljesen alaptalannak nevezte az ügyvéd kijelentéseit. Mint mondta, a PSZÁF közleménye a MÁV Biztosító Egyesülettel egyeztetve, a biztosító irányítói jogosítványait gyakorló felügyeleti biztosokkal egyetértésben jelent meg.

A szóvivő szerint az ügyvéd álláspontja ellentmondásos, mert miközben támadja az azonnal átszerződés lehetőségét, azt is kifogásolja, hogy az átszerződés átmeneti periódussal történjen. Úgy véli: az ügyfelek valóban veszélyforrást jelentenek, de képtelenség lenne 200 ezer magyar autóst azonnali átszerződésre kényszeríteni, mert ennek következményeképpen autósok ezrei maradhatnak az átmeneti időszakra biztosító nélkül, és még a MÁV biztosító részleges kárfelelősséget sem tudnák igénybe venni. Ráadásul ez kártérítési ügyek, perek tömkelegét indíthatná el.

Mint mondta, a nyaralási időszak közepén, amikor sokan nincsenek otthon, idő kell, hogy az érintett autósok értesüljenek a PSZÁF döntéséről és az átszerződési lehetőségekről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.