Élet-Stílus

Stagnál az ingatlanpiac

admin
admin

2008. 07. 30. 13:33

A hazai ingatlanpiacon az elkövetkező időszakban stagnáló mennyiségű lakásépítésre és kismértékben növekvő nem lakossági beruházásokra lehet számítani.

Az Ecostat 2008 II. negyedévi ingatlanpiaci előrejelzése kismértékben, 0,4 százalékponttal nagyobb az előző negyedévi értéknél, de 1,5 százalékponttal csökkent a 2007. év azonos időszaki értékhez viszonyítva. Mindez azt mutatja, hogy továbbra sem várható az ingatlanpiacon lényeges fordulat.

Az ingatlanberuházó cégek a legpesszimistábbak a mostani felmérés szerint. A beruházók relatív többsége csaknem minden ingatlantípusnál visszaesést vagy stagnálást prognosztizál, kivételt jelentenek továbbra is a bevásárlóközpontok és a mezőgazdasági építmények, ahol a beruházói optimizmus folytatódik.

Bíznak az élénkülésben

Az ingatlanforgalmazó vállalkozások az év első negyedévében kismértékű forgalomcsökkenést vártak, az év második negyedévében viszont már jelentősebb mértékű, mintegy 5,5 százalékpontos növekedést prognosztizálnak az elkövetkező fél évre. Ez mindenképpen azt mutatja, hogy az ingatlanpiac forgalma élénkülhet a következő időszakban.

A forgalmazó vállalatok a lakossági kereslet bővülésére legnagyobb mértékben az építési telkek és a lakásingatlanok esetében számítanak, és főleg a főváros agglomerációjában, a főváros zöldövezeti és a megyeszékhelyeken található ingatlanok iránt élénkülhet a kereslet.

Kevés újépítésű lakás talál gazdára (fotó: MTI)

Kevés újépítésű lakás talál gazdára (fotó: MTI)

Dráguló ingatlanok

A kész ingatlanok csoportjában a kínálati ár növekedésére számítók 5,7-11 százalékos átlagos drágulást prognosztizálnak az egyes ingatlanfajták körében (az előző negyedévben 5-10 százalék). A kínálati ár legnagyobb mértékben, 11 százalékkal az új ipari építmények és az új lakóépületek (10,5 százalék) piacán nő majd. Az árnövekedést vélelmezők közül legkevésbé a használt kereskedelmi építmények (5,7 százalék) körében számítanak drágulásra.

A bérleti díjak jövőbeni változásának megítélésekor minden ingatlantípus bérlése terén jellemzően stagnálást, illetve növekedést vélelmeznek a szakértők. Díjcsökkenést jóval kisebb arányban várnak az ingatlanforgalmazók. A legtöbb forgalmazó az új kereskedelmi és az új logisztikai ingatlanoknál, valamint az „A” kategóriás irodák esetében vár bérletidíj-emelkedést. Ezen ingatlantípusnál a válaszadók 32-46 százaléka számít a bérleti díjak növekedésére, átlagosan 7-9 százalékos mértékben.

Legkisebb, 12 százalékos arányban a használt lakóépületek bérleti díjának emelkedését vélelmezik az ingatlanforgalmazók. Ebben a piaci szegmensben a bérleti díj növekedését prognosztizálók átlagosan 5,5 százalékos változásra számítanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.