Élet-Stílus

A Fenerbahce otthonában kezd az MTK

Az MTK Budapest labdarúgócsapata kedden elutazott Isztambulba, ahol a Fenerbahce otthonában szerdán magyar idő szerint 20 órától mutatkozik be a Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. fordulójában.

Garami József együttesének nincs könnyű dolga, hiszen a magyar bajnok az egyik legnehezebb ellenfelet kapta. Az 1907-ben alapított Fenerbahce Törökország egyik meghatározó csapata, 17-szer nyert bajnokságot és négyszer kupát.

Az isztambuli klub, amely hazai mérkőzéseit a város ázsiai területén fekvő stadionjában játssza, legutóbb a második helyen végzett a bajnokságban.

Luis Aragones a Fenerbahcét is Európat trónjára vezérelné (MTI)

Luis Aragones a Fenerbahcét is Európat trónjára vezérelné (MTI)

Az együttest nyártól az Európa-bajnok spanyol válogatott volt szövetségi kapitánya, Luís Aragonés irányítja. Ráadásul az elmúlt idényben érte el eddigi legnagyobb nemzetközi sikerét azzal, hogy a Bajnokok Ligájában egészen a negyeddöntőig menetelt. A legjobb nyolc között a későbbi ezüstérmes Chelsea állította meg a törököket.

A jelenlegi keret legismertebb játékosa a 35 éves brazil Roberto Carlos, aki korábban háromszor nyert BL-t a Real Madriddal.

Mellette az Európa-bajnokságon bronzérmes török válogatott hat futballistája tagja a csapatnak, többek között a bajnokság gólkirálya, az Eb-n elődöntőt érő találatot szerzett Semih Sentürk, valamint a kapitány Emre Belözoglu.

Kazim és Salomon Kalou összecsapása a tavaszi Chelsea-Fenerbahce BL-meccsen (MTI)

Kazim és Kalou összecsapása a tavaszi Chelsea-Fener BL-meccsen (MTI)

A nyári átigazolási időszak legnagyobb szerzeménye egyértelműen a spanyol Dani Güiza: a Mallorcától érkezett támadó az elmúlt szezonban 27 találattal lett a Primera División gólkirálya, olyan csatárokat megelőzve, mint Ruud van Nistelrooy vagy Luis Fabiano. Güizáért 17,4 millió eurót adtak, fizetése évi hárommillió euró. A Fener vele pótolta az Eb előtt megsérült Deividet.

Az MTK és a Fenerbahce legutóbb az UEFA Kupa 1999/2000-es kiírásában találkozott egymással: akkor az 1. fordulóban hatalmas meglepetésre, a gólnélküli magyarországi mérkőzést követően a visszavágón a holland Henk ten Cate irányította kék-fehér gárda Kenesei Krisztián duplájával 2:0-ra diadalmaskodott, és továbbjutott.

A különgéppel 110 perces utazás után megérkezett magyar bajnokcsapat televíziós kamerák sora előtt lépett ki Isztambul ázsiai részén a repülőtér épületéből a török nagyváros utcájára, de az igazi érdeklődés a csapattal együtt érkezett és hatalmas ovációval fogadott Mészöly Kálmánnak szólt.

Kenesei Krisztiánra nem szívesen emlékeznek a török szurkolók (MTI)

Kenesei Krisztiánra nem szívesen emlékeznek a török szurkolók (MTI)

A csapat 18 fős kerettel érkezett, s a rövid szállodai pihenő és egy könnyű uzsonna után busszal a Fenerbache stadionjába ment, ahol egyórás edzést tartott. A tréning előtt Garami József szakmai igazgató, Domonyai László klubigazgató, valamint a kétszeres válogatott középpályás Zsidai László nagy érdeklődéssel kísért sajtóértekezletet tartott.

Az MTK két vezetője arról beszélt, hogy négy éve tudatosan változtattak a csapatépítés gyakorlatán, s az együttest nyolcvan százalékban saját nevelésű játékosokkal képzelik el. Garami József visszautasította azt a – kérdésbe foglalt – feltételezést, hogy az MTK reményt vesztve lép szerdán pályára. Kérdésre válaszolva Zsidai László elismeréssel beszélt a Fenerbahce világsztárjairól, de – mint mondta – az MTK mégsem feltartott kézzel lép szerdán pályára.

Ezt megelőzően Luís Aragonés, a rivális török klub mestere és Güiza, a frissen igazolt spanyol sztár felelt a Fenerbache edzőközpontjában az újságírók kérdésére. Aragonés elmondta, hogy az Európa-bajnokság befejezése óta eltelt rövid idő alatt sikerült megismernie a török együttes játékosállományát, felmérte tudásukat.

A szerdai meccsel kapcsolatban arról beszélt, hogy jó csapatnak tartja az MTK-t, s mint többször is hangsúlyozta, játékosainak arra hívta fel a figyelmét, hogy tisztelniük kell az ellenfelet, mert csak folyamatos koncentrálással nyerhetik meg a mérkőzést. Mint hozzátette, erre azért is “szükség van, mert az MTK fiatal játékosai is győzni akarnak”.

A találkozót a Sport1 közvetíti. A visszavágót augusztus 6-án rendezik a Szusza Ferenc Stadionban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik