Élet-Stílus

BL-selejtező: bejött a papírforma Isztambulban

A magyar bajnok MTK együttese két szerencsétlen góllal 2-0-ra kikapott az esélyesebb török Fenerbahce ellen a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának első találkozóján. A „tisztes vereség" ellenére a továbbjutáshoz kisebbfajta csoda kellene a jövő szerdán esedékes budapesti visszavágón.

A Fenerbahce felettébb optimista, vagy inkább nagyképű nyilatkozatokkal vezette fel a BL-selejtezőt. Az MTK azonban nem ijedt meg, sőt, meglepően bátran kezdett – ami azt illeti, a törökök sem tűntek valami félelmetesnek az első félidőben.

A magyar bajnok fegyelmezetten futballozott, nem rugdosta el a megszerzett labdákat, igyekezett azokat megjátszani. Ha lehetősége nyílt rá, lövésekkel is próbálkozott, elsősorban távolról, jóllehet, a labda messze elkerülte a hazaiak kapuját. Később Bori ígéretes szabadrúgása a sorsfalról vágódott szögletre, majd a beívelt labdáról alig maradt Balogh középen.

Balogh Béla és Güiza párharca (MTI/EPA)

Balogh Béla és Güiza párharca (MTI/EPA)

Jobbára a Fener diktálta az iramot, túl sok helyzetet azonban nem alakítottak ki a talán túlságosan is magabiztos hazaiak – igaz, így is előnybe kerültek. A 15. percben Robert Carlos bal lába villant. A brazil védő 25 méterről küldte kapura a labdát, amely Lambulicsot is érintve a bal alsó sarokba vágódott.

A friss Európa-bajnok spanyol Güiza kétszer is fejjel veszélyeztetett, de a labda elkerülte a kaput, míg Semih Sentürk lövését Végh vetődve védte. Az utolsó néhány percet „megnyomta” a török együttes, ám az eredmény nem változott.

A szünet után az MTK ritka vendég volt a hazaiak térfelén – az unatkozó Volkan kapus akár haza is mehetett volna -, a játék többnyire a magyar bajnok tizenhatosa előtt zajlott.
Az 59. percben góllá is érett a törökök nyomasztó fölénye, Selcuk Sahin 20 méteres lövésébe ezúttal is Lambulics tette bele a labdát, bár ne tette volna, mert így a labda az elvetődő Végh mellett zavartalanul gurulhatott a kapu közepébe.

Két gólnak örülhettek a törökök (MTI/EPA)

Két gólnak örülhettek a törökök (MTI/EPA)

Kétgólos előnyénél sem állt le a Fenerbahce, több veszélyes helyzetet is kialakított, de vagy a hazaiak voltak pontatlanok (a brazil Alex például öt méterről bombázta fölé a labdát), vagy Végh védett nagyszerűen. Kazim Kazim kapáslövésénél a keresztléc, Emre kísérleténél pedig a bal kapufa mentette meg a magyar együttest az újabb góltól.

A Fener 2-0-s győzelme teljesen megérdemelt, még akkor is, ha magyar szemszögből szerencsés gólokat szerzett. A fiatal MTK ugyan nem „égett le”, de a tisztesnek mondható helytállás nem kecsegtet továbbjutással.

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés:
Fenerbahce (török)-MTK Budapest 2-0 (1-0)
Isztambul, 50 ezer néző, v: Serge Gumienny (belga)
Gól: Roberto Carlos (15.), Selcuk (59.)
Fenerbahce: Volkan – Gökhan Gönül, Eduardo, Lugano, Roberto Carlos – Ugor Boral (Gürhan, 68.), Selcuk, Alex, Kazim Kazim (Burak, 85.) – Güiza, Semih (Emre, 76.)
MTK: Végh – Horváth L., Lambulics, Balogh B., Pollák – Zsidai, Pintér – Nagy G., Pátkai (Szabó Á., 46.), Bori (Hrepka, 85.) – Urbán (Pál, 57.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik