Élet-Stílus

Ne álljunk a légkondi alá!

A hőség enyhítésére a legkézenfekvőbb eszköz a légkondi: 100–-200 ezer forintból már eldönthetjük, hogy mobil-, ablak-, vagy split klímát szeretnénk-e. Megfontolandó az is, hogy egy jó helyre ültetett fa 6–-8 fokkal csökkenti a lakás hőmérsékletét, és még a levegőt is tisztítja. És elgondolkodtak-e már azon, mi is csöpög a nyakunkba a klímák kivezetőcsövéből?

A lakás hűtésére szolgáló klímaberendezések közül a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a mobilklíma, valamint az úgynevezett ablakklíma. A mobil légkondiícionáló berendezés előnye, hogy könnyen mozgatható, áthelyezhető, mert a hűtőgépekhez hasonlóan egyetlen készülék tartalmazza a teljes hűtőkört – mondta el a FigyelőNetnek Csirmaz István okleveles gépészmérnök. Hátránya viszont, hogy a hűtés ellenében keletkező meleg levegőt egy flexibilis csövön valahogy a hűtött helyiségen kívülre kell juttatni. A mintegy 20 centiméter átmérőjű elvezető csövet legtöbbször a résnyire kinyitott, vagy az e célra előre megfúrt ablakon szokták kilógatni.

A teljes hűtőkört az ablakklímában is egyetlen készülékbe építik egybe, amit az ablakon erre a célra kialakított –- körülbelül 50 x 70 centiméteres –- osztásban helyeznek el. A gép így befelé fújja a hideg, kifelé a meleg levegőt, nincs szükség a mobilklímáknál említett külön meleg levegő- kivezetésre. E két termékfajta a legolcsóbb, de egyben a legzajosabb is, mivel a leghangosabbzajosabb alkatrész, a kompresszor a hűtött, azaz a tartózkodási térben van.

Továbbá ezek a berendezések működnek a legrosszabb hatásfokon;, komoly gyártók egy ideje már csak egyre szűkebb kínálatban, vagy egyáltalán nem forgalmaznak ilyen kialakítású készülékeket. A mobilklíma 80 ezer forinttól kapható, míg az ablakba építhető változat ára 100 ezer forintnál kezdődik, beszereléssel együtt. Élettartamuk nem rosszabb, mint drágább társaiké, karbantartásukra öt-nyolcezer forintot kell költeni alkalmanként.

Kötelező szervizelni

Minden, lakásban használt légkondiícionáló berendezést rendszeresen, azaz évente egyszer-kétszer át kell vizsgálni, ez törvényi előírás, ráadásulvalamint csak ekkor érvényes rájuk a gyártói garancia. A gépek élettartama leginkább márka-, és alkalmazás függő, de összességében elmondható, hogy ha megfelelően szerviizelik, a hűtőgépekhez hasonlóan hosszú ideig használhatók.

A kereskedelmi és, vendéglátó egységekbenhelyiségekben használt berendezések értelemszerűen nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, így élettartamuk is rövidül, ennek minimalizálására ilyen területeken évente többszöri átvizsgálás is szükséges.

Osztott klímák

Magasabb kategóriát képviselnek az úgynevezett split -klímák (az angol „osztott” szóból), amelyek a szétválasztott hűtőkör miatt csővezetékekkel és elektromos kábelekkel összekötött kültéri és beltéri egységből állnak. Előnyük, hogy nem kell hozzá ablakot nyitni, vagy átalakítani, csendesen és jóval energiatakarékosabban működnek. A klímaberendezések leghangosabb része ugyanis a közvetítő gázt, illetve folyadékot mozgató kompresszor, ami split klímáknál a lakáson kívül, a kültéri egységben található.

Áruk az előzőeknél magasabb, a legolcsóbb, legkisebb (2,5 kW) berendezés, a legegyszerűbb felszereléssel – a beltéri a fal egyik, a kültéri a fal másik oldalán (szendvics telepítés) –- 100 ezer forinttól indul – mondja a szakember. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez a kialakítás igen ritkán kivitelezhető, így a beltéri és a kültéri egység közötti nagy távolság miatt az ár még még a legkedvezőbb árú berendezés esetén is elérhetiakár a 200 ezer forintot is elérheti.

Léteznek sokkal komolyabb árkategóriájú gépek, amelyekből a legkisebb teljesítményű berendezés a fent említett legegyszerűbb telepítéssel is akár 300 ezer forintba kerülhet. Cserébe azonban megbízhatóbbak, szebbek, halkabbak, és nem utolsó sorban energiatakarékosabbak: az átlagos split klíma kompresszora automatikus kompresszor ki- és bekapcsolással tartja a beállított hőmérsékletet, míg a drágább gépek már fordulatszám- szaábályzású kompresszorokkal (inverteres berendezések) biztosítják ugyanazt. Ez pedig a fogyasztásban térül meg, a folyamatos üzem ugyanis kevesebb energiát igényel.

A legolcsóbb lehet a legdrágább

Az igen tágas árkülönbséget a split klímáknál is főleg a márkanév adja, és mint általában, itt sem ajánlatos a legolcsóbb, akciós terméket megvenni. Ezek általában olyan tucatáruk, amelyek sorozatgyártása nem tart tovább egy-két évnél, így ennél hosszabb távon az alkatrészcserét sem igen biztosítják. Könnyen megeshet, hogy néhány éven belül annyiszor kell cserélni, hogy az olcsóbb drágább lesz, nem beszélve az okozott kényelmetlenségről.

Másik kockázati tényező, hogy a nem túl jó minőségű alkatrészek miatt egy idő után nagyon zajosak lesznek, és energiafelhasználásuk is magasabb, mint a jó minőségű termékeknek, amelyek hosszú távon halkan és energiatakarékosan üzemelnek. A két egységből álló klíma szerelése alap esetben körülbelül 50 ezer forint körül van, de ez csak a korábbiakban már említett, úgynevezett szendvics telepítésre elég. Ha ezt nem lehet megoldani, a csővezetés folyóméterenként 5–6000 forintba kerül.

Létezik úgynevezett multisplit klíma is, ahol egyetlen kültéri egység „szolgál ki” akár három-négy beltérit. Ez a megoldás azonban csak helytakarékosságból és az épület esztétikai szempontjait nézve előnyös, árban a multisplit sokszor még drágább is, mint a megfelelő számú alapkészülék együtt.

—-Óvatosan a kis tócsákkal!—-

A légkondi csőrendszeréből, ha nagyon lassan is, de biztosan szivárog a hűtőközeg, amelyet időről időre mérni és pótolni kell. A beltéri egységben évente legalább egyszer ellenőrizni kell a szűrőt, ami ha elkoszolódik, azaz eltömődik, tönkremehet a gép ventillátora. Ezen túlmenően a túl karbantartók le szokták tisztítani a beltéri egység burkolatát, kitisztítják a kültéri egységet, de ennek gyakorlati haszna nincs.

Nem csak az élettartam növelése érdekében, hanem egészségügyi szempontból is nagyon fontos a megfelelő karbantartás. A helyiség levegőjének lehűtése miatt ugyanis a szerkezetben víz csapódik ki –- ezt nevezzük kondenzvíznek –,- ami a cseppvíztálcára kerül, ahonnét jó esetben a csatornába, a legrosszabb megoldásként pedig az utcára engedik.

A kondenzvíz kiváló élőhelyet biztosít a különféle baktériumoknak, számos betegség táptalaja lehet, közülük is a legrettegettebb a legionárius betegség. A cseppvíztálcát ezért a karbantartás alkalmával rendszeresen fertőtlenítik. Mivel a kondenzvizet sok helyen egyszerűen az utcára vezetik, ha ilyet látunk, érdemes elgondolkodni: az éppen ránk csöpögő víz egy része a lakás levegőjében összegyűlt izzadságból, kilehelt párából, vagy a konyhából, illetve akár a WC-ből helyiségből elpárolgott vízből származik – figyelmeztet Csirmaz István. Az éves karbantartás teljes költsége egyébként 7–10 ezer forint között változik.

Tudatos ültetéssel is sokat nyerhetünk

A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tudásbázisként működő fenntarthato.hu természetes megoldásokat ajánl a nyári hőség csökkentésére. A napsugárzás előbb a Föld és az épített környezet elemeinek felszínét melegíti fel, majd hősugárzás útján fokozatosan a levegőt, ezért árnyékolással komoly eredményt érhetünk el.

A magasabb szinten elhelyezkedő növényzet leárnyékolja az épületet, a talajt, így azok nem képesek felmelegedni. Emellett a növényzet a fotoszintézis melléktermékeként vizet is kibocsát, amelynek párolgása hűti a környezetet. Nem mellékes szempont az sem, hogy a dús vegetáció megköti a port, s ezáltal csökken a helyben kialakuló üvegházhatás.

Összességében elmondható, hogy a növényzet megfelelő kialakításával lokális szinten akár 6–-8 Celsius–fokkal is csökkenhet hőmérséklet. A hőcsillapítás céljából a védendő terület déli oldalára érdemes ültetni a növényzetet, és olyan fajokat kell választani, amelyek május közepétől szeptember közepéig kellően dús lombkoronával bírónak.

Telepítésnél fontos tudni, hogy csak megfelelő nagyságú területen és többszintes növényzettel lehet a mikroklímát befolyásolni. Ez a fák és cserjék együttes telepítésével érhető el. A hő- és nedvességleadás intenzitása a növényzet szélén nagyobb, így a több kisebb felület jobb eredményt ad. Ezért a sűrű, egybefüggő, koncentrált telepítéssel szemben az egyfajta ökológiai hálót alkotó, kisebb kiterjedésű zöldfelületek telepítése a javasolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik