Élet-Stílus

Peking: visszaléphetnek az ausztrálok a szmog miatt

Az ausztrál sportolóknak nem kötelező rajthoz állniuk a pekingi játékokon, ha a szennyezett levegő miatt veszélyben érzik az egészségüket - jelentette be az ország olimpiai bizottsága (AOC). Noha a kínai kormány megfelelő minőségű levegőt ígért az olimpia idejére, a Greenpeace is aggodalmát fejezte ki.

„Tiszteletben tartjuk a versenyzőink döntését. Ha nem szeretnének elindulni, mi nem fogjuk őket kényszeríteni” – nyilatkozta Peter Montgomery, az Ausztrál Olimpiai bizottság (AOC) elnöke. A sportvezető ehhez még hozzátette: visszalépésre ezzel együtt valószínűleg nem kerül majd sor, hiszen a legtöbben már évek óta készülnek az olimpiára.

A kínai hatóságok egyébként minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket helyeztek kilátásba a légszennyezettség csökkentése érdekében. Amennyiben a levegő minősége nem javul az elvárt mértékben, akkor két nappal a nyitóünnepség előtt a magántulajdonban lévő autók 90 százalékát kitiltják az utakról. A szervezők július 20-án a felére redukálták a fővárosban furikázó, mintegy 3,3 millió gépkocsi számát,
ám az eredmények egyelőre elmaradnak a várakozásoktól.

Sport és szmog Pekingben (AFP)

Sport és szmog Pekingben (AFP)

„A kínai kormány megfelelő minőségű levegőt ígért az ötkarikás játékok idejére, és ennek az ígéretnek eleget fogunk tenni” – mondta Tu Sao-csung, a kínai főváros környezetvédelmi hivatalának alelnöke. Ehhez hozzátette: az olyan főbb szennyezőanyagok, mint a kén-dioxid, szén-monoxid szén-dioxid, a kínai szabvány szerinti határértékeken belül vannak.

Bizakodó a NOB

A kínai főváros levegőjének javulását a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tisztségviselője is megerősítette. „Nagyon meglepődtem, mert gondoltam, hogy más lesz, de ez még annál is jobb, mint amit vártam” – mondta Gilbert Felli, a NOB vezérigazgatója. „Nem érzi rosszul magát az ember. Jónak tűnik a levegő, és én bizakodó vagyok” – tette hozzá.

Ennek ellenére péntek óta szürke ködfátyol lepi be Pekinget. Erre Tu Sao-csung úgy reagált, hogy a levegő minőségét tudományos módszerekkel, nem pedig szemmel, ránézésre kell megítélni.

Pekingben intézkedések sorozatát vezették be a levegő megtisztítására. A külvárosokban több száz üzemet átmenetileg vagy véglegesen bezártak. Kína egyik legnagyobb acélgyárát és számos kokszolót is kiköltöztettek a városból, az építkezéseken pedig az augusztusi olimpia idejére felfüggesztik a munkát.

Peking éghajlata szubtrópusi monszun, amelyet jelentős mértékben befolyásolnak a szárazföldi hatások. A ködös idő valójában az esős időjárásnak köszönhető, amelytől a levegő páratartalma 70-80 százalékos, estére pedig a 90 százalékot is eléri. Ez sem valami kellemes…

Aggódik a Greenpeace

Aggodalmának adott hangot a pekingi viszonyokkal kapcsolatban a Greenpeace környezetvédő szervezet.
„A levegő tisztasága nincs azon a szinten, amelyet a világ elvár. Miközben egy atlétának tízszer annyi oxigénre van szüksége, mint egy átlagembernek, az itteni hatóságok még az ózonértékeket sem teszik közzé. Júliusban mindössze kétszer közölték az általános mérési eredményeket” – így
Lo Szö-ping, a Greenpeace kínai kampányfőnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik