Élet-Stílus

Árad a Tisza Szolnoknál

A Tisza vízállása hétfő reggel Szolnoknál 487 centiméteres, vagyis erősen áradó volt; a Közép-Tiszán az áradás várható napi üteme a hét többi napján 30-60 centiméter között lesz - tájékoztatott Varga László, a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Hozzátette: az árhullám tetőzése Szolnoknál, 700 centiméter feletti vízállásnál várható jövő kedden és szerdán. A hét második felében elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a Tiszán Tiszafüred és Csongrád között, ami a töltésen való közlekedés korlátozásával is együtt jár majd.

A Tiszán kialakult árhullám hatására a kiskörei vízlépcsőnél a duzzasztást előreláthatólag csütörtökön megszüntetik. Ekkor Kiskörénél a vízszintet csökkenteni kell, majd a kiegyenlítődés után a folyó vízszintje ismét emelkedik az árhullám természetes üteme szerint. A vízszintváltozás miatt a kikötőkben elhelyezett vízi járművek kikötésére fokozott figyelmet kell fordítani.

A levonuló árhullám a jövő hét végéig várhatóan elönti a tiszai strandokat, a hullámtéri területeket és a szolnoki hullámtéri kerteket. Az árhullám levonulása alatt jelentős mennyiségű uszadék megjelenésére kell számítani.

Az elmúlt héten lehullott csapadék és a levonuló árhullám miatt lezárt torkolati zsilipek együttes hatására egyes belvízcsatornákon üzemvízszintet meghaladó vízállások alakultak ki. Július 25-e óta az egyik jászkíséri belvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültséget kellett elrendelni, de az árhullám elhúzódásával várhatóan újabb szakaszon kerül sor készültség elrendelésére.

A Tiszáról és Magyarország vizeiről érdekes információkat olvashat a FigyelőNet Vizes Hetek oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik