Élet-Stílus

Németország nyerte az U19-es Eb-t

A német utánpótlás válogatott nyerte az U19-es Európa-bajnokságot. Horst Hrubesch legénysége az olaszokat 3-1-re verte a jabloneci döntőben, s száz százalékos teljesítménnyel, megérdemelten lett a kontinens legjobbja.

A döntőben a németek ott folytatták, ahol korábban abbahagyták. Akárcsak az előző négy találkozójukon, ismét a fehérmezesek léptek fel támadólag a mérkőzés elején, s az offenzív taktikának hamarosan beérett a gyümölcse.

A 24. percben Gebhart passzolt a tizenhatos előterében egyedül hagyott Lars Bender elé, s a középpályás 17 méterről ballal a jobb felső sarokba lőtt.

Bár továbbra is a németek akarata érvényesült, a csapatkapitány Jungwirth hibája miatt nehéz helyzetbe kerültek: a jobbhátvéd négy percen belül két sárgalapot is összeszedett – s az Okaka Chuka ellen elkövetett belépő nyomán mehetett zuhanyozni.

A német középpálya két motorja: Sven és Lars Bender (dpa)

A német középpálya két motorja: Sven és Lars Bender (dpa)

Forestieri szabadrúgása után Zieler a szerencséjére sem panaszkodhatott. Emberhátrányban a németek visszább léptek a középpályán, ám a szünetig kibírták, sőt, a hajrában az olasz védőket meglepő Naki növelhette volna az előnyt.

Térfélcsere után az olaszok fokozták a nyomást, ám gólt a németek értek el. Ismét Naki és Gebhart volt a kezdeményező, míg a fellazult kékmezes védelem elkövetett egy nagy hibát: Gentiliék Sukuta-Pasut egyedül hagyták a kapuval szemben, a csatár pedig 18 méterről lágyan a jobb alsó sarokba helyezett.

Eldőlni látszott a találkozó, s a németek esélyeit tovább javította, hogy a Nakit buktató Gentili is megkapta második sárgáját.

Tíz a tíz ellen folyt tovább a mérkőzés, és ezúttal az olaszok villantak: a 78. percben éledezni kezdett a talján remény. Egy jobboldali beívelésre Zieler nagyon gyatrán jött ki, előre paskolta a labdát – épp Garibaldi fejére, s a középpályás öt méterről a hálóba stukkolt.

Az olaszok még ki se örülhették magukat, amikor a német csapat visszaállította a kétgólos különbséget. Naki baloldali szabadrúgását az ötös jobb sarkánál érkező Gebhart közelről kapura fejelte, az addig kifogástalanul védő Fiorillo pedig csak beljebb segíteni tudta a labdát. A harmadik gól megfogta az olaszokat, a hátralévő időben Naki, majd Oczipka hagyott ki egy újabb lehetőséget.

Az U19-es Európa-bajnokság győztese (Getty)

Az U19-es Európa-bajnokság győztese (Getty)

1992 után – akkor az U16-osok diadalmaskodtak az Eb-n – Németország ismét korosztályos tornát nyert. Megérdemelten. Az öt mérkőzésen megannyi győzelmet elérő németek csapatmunkában egyértelműen kiemelkedtek a mezőnyből, de a legtöbb tehetséget is ők vonultatták fel.

U 19-es Európa-bajnokság, Csehország
Döntő

Németország-Olaszország 3-1 (1-0)
Jablonec, Strelnice. Vezette: Collum (skót).
Gól: Lars Bender (24.), Sukuta-Pasu (61.), Gebhart (80.) illetve Garibaldi (78.)
Kiállítva: Jungwirth (38.) illetve Gentili (70.)
Németország: Zieler – Jungwirth, Diekmeier, Reinartz, Kopplin – Lars Bender (Toprak, 66.), Sven Bender – Risse (Latza, 39.), Naki (Oczipka, 89.) – Gebhart – Sukuta-Pasu. Szövetségi kapitány: Horst Hrubesch
Olaszország: Fiorillo – Darmian, Gentili, Tagliani, Bruscagin – Poli (Bonaventura, 46.), Mazzarini, Forestieri (Eusepi, 78.), Garibaldi – Paloschi (Zambrela, 59.) – Okaka Chuka. Szövetségi kapitány: Francesco Rocca

Az Eb végeredménye:
1. Németország
2. Olaszország
3. MAGYARORSZÁG és Csehország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik