Élet-Stílus

A közönségnek is bűvészkednie kell a völgyben

Megnyitották pénteken délután a Kapolcsi Bűvészeti Napokat; a július 25. és augusztus 3. között tartó rendezvénysorozaton 600 program lesz és a tíz nap alatt mintegy 500-600 szereplő lép fel. Márta István szerint a közönségnek is bűvészkednie kell, hogy bejusson a programokra.

Csendesebbek, nyugodtabbak leszünk, és sok improvizáció, sőt bűvészkedés kell ahhoz, hogy lebonyolíthassuk a tervezett programokat – mondta a megnyitón Márta István, a Művészetek Völgye Fesztivál és a mostani kapolcsi rendezvénysorozat igazgatója. Elmondta: idén teljesen kimarad a programokból Pula, Öcs község kőfejtőjében pedig nem tartják meg a világzenei műsorokat, elmaradnak a Monostorapátiban rendezett rockestek is, s nem lesznek programok a máskor oly népszerű taliándörögdi klastromromnál és a lőtéren sem.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

1500 férőhelyre kell bejutni

Kevés rendezvény lesz Vigántpetenden is – jegyezte meg az igazgató, hangsúlyozva, hogy a programok ezúttal döntően Kapolcsra koncentrálódnak.

Márta István utalt arra, hogy idén nagyon kevés támogatáshoz jutottak, nem tudtak pályázni sem, így a 20. Művészetek Völgye Fesztivál jubileumi megrendezését a jövő évre halasztották, idén pedig “bűvészkedniük kell a szűkös anyagiakkal”, de szerinte “bűvészkednie kell a közönségnek is”, hogy a rendelkezésre álló mindössze 1500 férőhelyre esténként bejusson.

Márta István köszönetet mondott a “bűvészeti napokon” fellépő művészeknek, akik zsíroskenyérért és útiköltségért is elvállalták a szereplést. Mint mondta: “megható, amit ezügyben a művészvilág vállalt és produkál”. Remélhetően az idei kapolcsi bűvészkedés “egyszeri és megismételhetetlen lesz”, s jövőre megünnepelhetjük a jubileumi, 20. Művészetek Völgye Fesztivált – mondta az igazgató.

Márta István az MTI-nek elmondta, hogy a tavalyi közel 200 millió forintos költségvetés helyett most van 60 milliójuk, ami teljesen elmegy a “dologi kiadásokra”.

Volt, aki adott támogatást

Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára a megnyitón az MTI-nek hangsúlyozta: a tárca közvetett módon támogatja a rendezvényt, ugyanis a Kapolcson jelen lévő zöld szervezeteknek és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak biztosított ehhez anyagiakat. A szakállamtitkár elmondta azt is, hogy Taliándörögd, Kapolcs és Vigántpetend között kerékpárút építését tervezik a települések, amelyet később össze lehetne kötni a balatoni bringakörúttal is. Dióssy László szerint a terveket az érintett önkormányzatok jövőre elkészítik, és így pályázhatnak a zöldtárca támogatására.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés fideszes elnöke elmondta: kétmillió forinttal támogatta a megyei önkormányzat a kapolcsi rendezvényt. Szerinte az ide látogatók megismerkedhetnek a környék kultúrájával, hagyományaival, a helybelieknek pedig a megélhetésük miatt is fontos a tíznapos programsorozat; szállásdíjra és más bevételekre tehetnek szert. Vonzó a kapolcsi programsorozat a balatoni turisták számára is – tette hozzá a megyegyűlés elnöke.

Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagja az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a Művészetek Völgyében mindig értékes programokat szerveztek, amelyek nagy tömegeket vonzottak, s kár lenne veszni hagyni a nagy múltú fesztivált. Szerinte lesznek most is nagyszerű programok, amelyek megtartásához az ORTT 500 ezer forintos támogatással járult hozzá.

A közönséget nem riasztották el a “szegényesebb és szerényebb fesztiválról” szóló hírek, ugyanis Kapolcs utcáin és terein pénteken délután már több százan sétáltak, a Malomsziget ajándék- és bazársorát pedig hömpölygő tömeg lepte el. A kultúrakedvelők pénteken este Kapolcson hat koncert és két színházi előadás közül választhatnak, illetve több képzőművészeti kiállítás is megtekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik