Élet-Stílus

Tokajnak nem kell cégér

Tokajnál találkozik a Bodrog és a Tisza, a város fontos kereskedelmi központja volt a borászatnak évszázadokon át. Most újra virul a régió, a borvidék a kilencvenes évek óta befektetési célpont külföldieknek és magyaroknak egyaránt. A vidékről két borászatot, egy nagyobbat és egy kisebbet ajánlunk.

Vasárnap szép idő lesz, az előrejelzések szerint visszatér a nagy meleg, azonban ezek az előrejelzések tévedtek pár napot ide vagy oda mostanság, ezért érdemes olyan program után nézni, amivel nem hibázhatunk: ne csak strand legyen a közelben, de ha esik, ha fúj, akkor is legyen mit csinálni.

vizes hetek a figyelőneten

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerülnek sorra.

A Tisza vidékén járva tökéletes célpont lehet Tokaj és a Bodrog környéke, rengeteg a látni- és (inkább) a kóstolnivaló. A borvidékbe tartozó, szőlőkkel övezett huszonnyolc falu ritkán előforduló földrajzi adottságokkal bír: az éghajlati és talajviszonyok különleges feltételeket biztosítanak a nemes rothadás kialakulásához, ami, a vulkanikus kőzettel együtt a boroknak semmi máshoz sem fogható ízvilágot biztosít. A borvidéken járva Tolcsván látogathatjuk meg az Oremus birtokot, érdemes itt is, mint a többi pincénél előre bejelentkezni.

Bacsó András a Mandolás dűlőben

Bacsó András a Mandolás dűlőben

Nyár lévén az Oremusnál nem elsősorban aszút ajánlunk, bár természetesen azt kihagyni bűn. A kevésbe ismert, de egyre inkább előtérbe kerülő tokaji szárazborokkal érdemes ilyenkor többet bíbelődni, az Oremus borásza Bacsó András alkotta 2006-os furminttal, például. Ez a pince legfrissebb Mandolása, nevét a termő dűlőjéről ismerheti a nagyérdemű. Illata zártan indul, aztán kamilla/körte/citrusfélék nyílnak sorban, ízben a fehér virágok, és egy kis fanyar körte érezhető, némi fával megtámogatva. Mindez markáns, de eldolgozott savak társaságában. Jó hidegen elsőrangú társ.

A gyönyörű, görög és római katolikus és református templomok mellett Tolcsva jelentős más műemlékekkel, kastélyokkal, kereskedő- és polgárházakkal rendelkezik. A Rákóczi kastély korabarokk stílusban épült, mely méreteivel, építészeti emlékeivel a XVII. század felső-magyarországi építészetének jellegzetes építménye. A kastélyban szőlészeti és borászati múzeum működik, mely a tolcsvai szőlészet, borászat tárgyi és szellemi emlékeit őrzi. A Dessewffy kastélyt 1659-ben (valószínűleg) Bónis Ferenc építtette, többszöri tulajdonosváltás után a XIX. században került a Dessewffy család birtokába. Körülötte nagy kastélykert és a majorsági épület található. Tolcsván egyébként augusztus 8-10-én tartanak borfesztivált.

A tolcsvai Bacchus szobor

A tolcsvai Bacchus szobor

Egy francia Tokajban

Már egészen a Bodrog partján járunk, egy sokkal kisebb léptékű birtokon. Elképesztően érdekes, ahogy igazi francia szaktudás párosul nagy kitartással Samuel Tinon Olaszliszkán letelepedett francia borász birtokán. Nem rossz hírnevet hozott a vidéknek, amikor a Geo magazin a világ 40 legjobb bora közé választotta az olaszliszkai francia ötputtonyos, 2001-es aszúját.

Tinon ajánl

Tinon ajánl

Tinon borai hidat jelentenek a régi és az új technológia között, a borász elmondása szerint a maga részéről a jó alapanyagot megpróbálj a nem elszúrni a borházban, meg a pincében. Ha nem is a 2001-eset, de a 2004-es ötputtonyost mindenképpen javasoljuk. Illatra kenyérhéj és bothrytisz (nemes penész) érezhető, kis oxidáltság mellett. Rendkívül összetett bor, illathoz képest némileg könnyebb testtel. Datolya, füge, dió és szőlő jelentkezik az ízben, savai jó magasak, alkoholban közepesen erős. Májusban kezdődött a palackozás, mostanra már talán kóstolható.

Az olaszliszkai templom

Az olaszliszkai templom

Olaszliszkának egyébként rossz a hírneve, amire a település nem szolgált rá: gyönyörű hely, vízitúrákra és pihenésre nagyon alkalmas. Temploma 1320-ban Nagyboldogasszony tiszteletére épült, a műemlék legidősebb része a torony, érdekessége, hogy egykor katonai őrtoronynak épült. Az erkély magasságában kandalló van: itt tanyáztak a katonák, akik kötélhágcsón jutottak fel. A templom alatt, a Bodrog partján található kempingben kenubérlési lehetőség van, innen csillagtúrákkal lehet a környéket bejárni – akár egészen Samuel Tinon birtokához, ahol kikötve már csak fel kell sétálni a pincéhez.

Folyóinkról és tavainkról még többet a FigyelőNet Vizes Hetek aloldalán olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik