Élet-Stílus

Peking: roham a jegyekért

Több ezer ember rohamozta meg péntek reggel az olimpiai sportesemények helyszínei mellett felállított jegyárusító pontokat. A pekingi helyszínekre szóló belépőkért sokan már szerda este óta sorban álltak.

A maradék olimpiai jegyeket Kína-szerte összesen 18 jegyirodában helyi idő szerint péntek reggel 9 órától kezdték árusítani. Összesen 820 000 ezer belépő vár még gazdára, 250 000 pekingi versenyekre, a maradék pedig a Sanghajban, Senjangban, Tiencsinben, valamint Csinhuangtaóban megrendezésre kerülő labdarúgó-mérkőzésekre szól.

A szervezők szerint szinte mind a 28 sportágra van még belépő, azonban a Nemzeti Stadionba és a Nemzeti Uszodaközpontba szóló tiketteket csak a stadion közelében lévő jegyárusító központban lehet megvenni, ahol az előrejelzések szerint péntektől vasárnapig mintegy 30 ezer belépőt értékesítenek.

Belépőre várva (MTI/EPA)

Belépőre várva (MTI/EPA)

Pekingben sokan már szerdán a központi jegyiroda elé táboroztak, az igazi roham csütörtök délután kezdődött, péntek reggelre pedig olyan sokan gyűltek össze, hogy a várakozó tömeg miatt a pénztárak előtti főutat is le kellett zárni.

A közel két napja sátrakkal, hálózsákokkal és megfelelő mennyiségű ivóvízzel felpakolt sorban állók cseppet sem bánják a megpróbáltatást. A jegyüzérkedés visszaszorítására minden vásárló sporteseményenként legfeljebb csak két jegyet vehet.

A péntek reggeli roham ellenére sokan már a pénztártól való távozás után továbbadták jegyeiket, egy 100 jüanos (2166 forintos) belépő például 250 jüanért (5400 forintért) cserélt gazdát. Az augusztusi pekingi olimpiára összesen 6,8 millió tikettet hoztak forgalomba, ezeknek közel 75 százalékát a helyi közönségnek tartották meg.

A Reuters hírügynökség – szemtanúkra hivatkozva – arról számolt be, hogy többen a földre estek és megsérültek, amikor a szervezők az utolsó pillanatban kinyitottak még néhány pénztárablakot, és a várakozók egyszerre rontottak oda.

Becslések szerint mintegy 30 ezer ember állt több száz méter hosszú sorokban, a számukra kijelölt helynél közelebb férkőző újságírókat pedig rendőrök vezették el. A hongkongi kábeltelevízió tiltakozó munkatársait leteperték és előállították.
Az olimpiára összesen 6,8 millió tikettet hoztak forgalomba, ezeknek közel 75 százalékát a helyi közönségnek tartották meg.

639 kínai sportoló indul az olimpián

Kína történetének legnagyobb létszámú csapata szerepel a pekingi ötkarikás játékokon. A 639 sportoló közül 469-en először versenyeznek majd olimpián, 165-en részt vettek a négy évvel ezelőtti játékokon, 37-en pedig már nyolc éve, Sydneyben is ott voltak. A kísérőkkel és a hivatalos személyekkel együtt a hazai delegáció 1099 főből áll.

Pekingben a kínai csapat lesz a legnagyobb létszámú, megelőzve az 596 versenyzőt delegáló Egyesült Államokat, valamint a 470 sportolót küldő Oroszországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik