Élet-Stílus

Aukción árulják a borpestis túlélőjét

Szombaton különleges boraukció lesz Vácott, ahol 1940-es 6 puttonyos aszúra és 1976-os évjáratú Tokaji Essenciára is licitálhatunk, de eladásra kínálnak olyan egri leánykát is, amely túlélte a borpestist.

Az a szóbeszéd maradt fenn, hogy amikor Mária Terézia 1764-ben Vácra látogatott, a nagytiszteletű és a készülődési lázban égő városi elöljárók több jelentős döntést is hoztak, hogy a császárnőnek kifejezzék alattvalói hálájukat. Ekkor épült a váci diadalív – mellesleg Terézia, szintén a szóbeszéd szerint – annyira nem bízott a magyar szakértelemben, hogy nem is mert átkocsiztatni az azóta is álló építészeti ritkaság alatt. A másik nagyhorderejű döntése az volt az elöljáróknak, hogy leplezendő a városi pórnép szegénységét, nagy vásznakat feszítsenek a császárnői felvonulás két oldalára. A vásznakra pedig szép épületeket, boldog embereket fessenek.

Barokk országimázs a javából, bár arról nem maradt feljegyzés, hogy a császárnő mit is gondolt erről a sajátos sikerpropagandáról. A hagyomány azonban hagyomány, Vácott július végén tizenhatodik alkalommal az idén reneszánszba hajló barokk vigalmat rendeznek. Vásznak ez alkalommal nincsenek, viszont lesz egy különleges boraukció, amin minden bizonnyal a császárnő is részt venne, ha lehetősége lenne rá.

Aukción árulják a borpestis túlélőjét 1


Borkülönlegességek a bormúzeumból

A programfolyamból mindenképp kiemelkedik egy különleges árverés, a város első boraukciója a Váci Curia Borházban, ahol 42 múzeumi borra lehet licitálni. Ez a ház ad otthont Magyarország legjelentősebb magán bormúzeumának. A főtéri intézményben hagyományteremtőnek szánják az árverést, ahol muzeális tételekért, kereskedelmi forgalomban már nem kapható borokért lehet megküzdeni. Az aukció egyben a múzeum kvalitását is tükrözi, kendőzetlenül, elfogultság nélkül ismerkedhetünk a magyar borászat erős és kevésbé erős évtizedeivel. Rögtön az első tétel négy palack 1973-as évjáratú Egri Tramini lesz. Ezt követően sorjáznak az italok, köztük egy 1976-os évjáratú Tokaji Essencia is. 1976-ban közepes minőségű aszú termett, így kevés bor maradt meg. Ekkor a tokaji aszú jó valutaszerző képességgel rendelkezett, így a megtermelt mennyiség jelentős része elhagyta az országot. A felkínált palack – a korszak királya – is exportra készült….

Egri leánykák

Egri leánykák

„Nem könyv, nem lehet utánnyomni” – mondta el a FigyelőNetnek a múzeum tulajdonosa Vig Gyula, .ahogyan a másik különlegességet, az 1972-es évjáratú 5 puttonyos aszút sem. A 20. század legjobb aszús évjáratából származó bort a Tokajhegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátja jegyzi. Az eltelt időszakot a bor díszdobozában töltötte, fénytől elzártan tárolták. Lényegében üledékmentes, sötét színű aszú, amely az első sorozatú Kádár-címeres állami ellenőrzőjegyet viseli. A palack megvételét Vig Gyula gyűjtőknek ajánlja, hisz ezt a bort meginni vétek. Kiemelkedik a tételekből négy palack 1969-es évjáratú Egri Leányka. A palackok „szépsége” mellett már a bor korát is érdemes megemlíteni. Jövőre lesznek negyven évesek, de ez nem látszik a palackban lévő szívós leánykákon. Túléltek egy borpestist, melynek nyomai a palackokon láthatók, emiatt is ritka ipartörténeti emlékek, körültekintő tárolást igényelnek.

Indiana jones és a legelső hatos aszú

Valóság, vagy legenda? Állítólag 400 palack 1606-os tokaji aszú várja valahol a volt Szovjetúnió területén, hogy újradugózzák… Ismerje meg a történetet, itt!

Ami szájnak nem ingere

Egy más típusú ipartörténeti relikvia az 1986-os évjáratú 3 puttonyos aszú. Ez a palack nem bort tartalmaz, nem szőlő levéből készült, hanem műbor, ami jellemzője a korszaknak. Készítésekor Magyarországon közel tízszer annyi „bort” készítettek, mint amennyi szőlő termett. A másik szempont, ami miatt aukcióra került a palack, az állami ellenőrző jegy. Az utolsó változatú Kádár-címeres állami ellenőrzőjegy évszáma 1990. Ez azt mutatja, hogy mennyire nem látták előre a rendszerváltást. A palack megvásárlását kizárólag gyűjtők kockáztathatják meg, az ital benne ihatatlan.

A felkínált tételek különlegessége egy 1940-es Nagykállói Kállay Emánuel által készített 6 puttonyos Tokaji Aszú. A Horthy korszak egyik jellemző palackja védi a bort. Az eredetvédelemre nagyon vigyáztak, ezért a pincészetre jellemző, egyedi kapszulákkal látták el a palackokat. Gyakran az ólomból készült kapszulát is megfestették, ez látható ezen a palackon is. A palackban lévő bor minőségét senki sem ismeri, de értéke megbecsülhetetlen, mivel az ellenőrzőjegy helyén lévő márkavédjegyen javított évszám látható.

Egy másik ritka tárgy két palack 1968-as évjáratú Egri Rizling. A palackon szürke ónpor látható. A palackban lévő bort az Állami Gazdaság készítette, megvételét az aukció szervezője csak profiknak, illetve 1968-as forradalmároknak ajánlja.

Demjén Rózsi és a barokk

A váci barokk napok szervezői a borárverés mellett kilenc kiemelt helyszínen készülnek programokkal, emellett bekapcsolódnak az eseményekbe a város templomai, ahol hangversenyeket hallhatók. A város főterén folklór, musical, operett és jazzkoncertek, a Városháza udvarán gyermekprogramok, tánc- és nemzetiségi bemutatók, a Reneszánsz udvarban képzőművészeti kiállítások irodalmi estek váltakoznak ezen a hétvégén.

Persze a népszórakoztatás sem marad el, a szervezők az idén Somló Tamást, Szekeres Adriennt, Jamie Winchestert, Hrutka Róbertet és Demjén Ferencet találták alkalmasnak a barokk-reneszánsz hangulathoz jól illeszkedő alkalmas előadónak. Bár ami igaz az igaz, Demjén külsejében tényleg olyan, mint egy barokk ikon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik