Élet-Stílus

Kitüntető helyet kapott Londonban a Muzsikás

Magyar népzene szólalt meg vasárnap Londonban, a Royal Albert Hall-ban a világhírű Muzsikás együttes előadásában a világ egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválján a BBC Promson - adta hírül a Magyar Zenei Exportiroda.

A BBC Proms komolyzenei hangvrsenysorozat 114 év óta idén először adott otthont a népzenének is. Nagy megtiszteltetésnak számít, hogy a július 20-i nap népzenei eseménysorozatában az angolszász népzene mellett egyedüliként kapott helyet a magyar népzene a Muzsikás együttes előadásában.

Kitüntető helyet kapott Londonban a Muzsikás 1

A hatalmas Royal Albert Hall sokezres közönsége előtt szólaltak meg az erdélyi, somogyi moldvai dallamok és elhangzott Bartók híres műve, a Román Népi Táncok a London Sinfonietta és a Muzsikás közös előadásában. A nagysikerű koncert egy ősbemutatóval zárult, Kathryn Tickell kortárs zeneszerző a fesztiválra irt művében angol népi dallamokat és dunántúli magyar dallamokat dolgozott fel. A BBC 4 rádióállomás a hangversenyt élőben közvetítette, a zenei szaklapok a koncertet az idei BBC Proms kilenc hétig tartó, 76 koncertet és számos ezekhez kapcsolódó eseményt magába foglaló fesztivál 10 legjelentősebb hangversenye közé sorolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik